Rotjoch: “Ze maken beslissingen over dingen waar ze geen verstand van hebben” #Free101Barz

_DSC0696
Het is vrijdag 24 april als 101Barz frontman Rotjoch, bovenstaande hashtag de wereld in twittert. Het berichtje wordt geretweet door zijn aanhang en zorgt voor veel vraagtekens in de Nederlandse hiphop scene.
Eén van Nederlands grootste hiphopplatforms moet wijken voor de bezuinigingen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), dacht ik eerst. Het ligt iets anders. Een aantal weken geleden lekte het nieuwe beleid van de NPO uit. In dat document staat een hele waslijst aan veranderingen die de NPO wilt doorvoeren. Rotjoch en veel van zijn collega’s bij de publieke omroep zijn het niet eens met deze veranderingen.

Het probleem
Het probleem is dat het bestuur van de NPO nieuwe regels wilt invoeren, waardoor alle videocontent alleen nog op de site van de NPO is te zien (www.npo.nl). “Op de een of andere manier hebben zij het idee te kunnen concurreren met platforms als YouTube en Netflix. Dit betekent voor onze bezoekers dat zij hun favoriete studiosessies niet meer op YouTube kunnen vinden, maar alleen nog op de site van de NPO, die ook nog eens een gare videoplayer bevat”, zegt Rotjoch. Maar, het is meer dan dat. Het bestuur is van plan een aantal websites uit de lucht te halen en dat betekent dat je binnenkort dus ook niet meer naar www.101barz.nl kan gaan voor de nieuwste tracks en videoclips.

_DSC0563
“Het bestuur weet niets…
van 101barz”, vindt Rotjoch. “De kans is groot dat zij nog nooit naar ons hebben gekeken. Het zijn mensen die niet op de hoogte zijn van wat er gebeurt op het internet en al helemaal niet waar onze doelgroep zich op het internet bevindt, anders hadden ze dit niet gedaan. Er is slecht onderzoek naar gedaan. Ze praten met directeuren van omroepen en met ministers, maar verder controleert niemand of dat wel genoeg is. Ik heb nog nooit iemand gesproken binnen de publieke omroep. Er zit zo’n grote muur tussen, je gaat die mensen ook niet vinden. Het zijn net spoken.”

Dit is 101barz (speciaal voor het bestuur)
Omdat het mij overbodig lijkt om op een site die dezelfde doelgroep als 101barz heeft, uit te leggen wat 101 barz nou precies is, is het volgende stukje speciaal voor het bestuur van de publieke omroep:
101Barz verwierf bekendheid met studiosessies. Nieuwe artiesten worden daar groot en grote artiesten brengen daar hun nieuwe tracks ten gehore. Ook vind je er de nieuwste videoclips, tracks en andere hiphopgerichte items die de Nederlandse hiphopwereld voorziet in hun behoefte. Al negen jaar lang valt het platform onder BNN (nu BNN-VARA), dat weer valt onder jullie, de publieke omroep. “Al die jaren halen wij met een minimaal budget het hoogste rendement. In 2012 zijn we overgestapt naar YouTube en hebben al meer dan 70 miljoen views. Met 101Barz serveren en vertegenwoordigen wij alle lagen van de samenleving. Als dit wegvalt dan is er binnen Hilversum niets meer over voor deze doelgroep. Dat zou jammer zijn. In alle uitlatingen die de NPO doet gebruiken ze altijd het woord ‘divers’ of ‘diversiteit’, als iemand dat binnen de NPO is, dan zijn wij dat wel.”

_DSC0613
Research
“BNN-VARA is mijn werkgever, zij zoeken geld bij de NPO waarvan het team betaald wordt. Daarnaast krijgen wij geld om een jaar lang content te maken. Die content wordt wel altijd binnen de kaders gemaakt. Die kaders worden op dit moment zo smal, dat er voor ons bijna geen ademruimte meer is. Wij pikken dit niet meer”, zegt Rotjoch. “Ik ben er klaar mee om met een minimum budget, wonderen te blijven verrichten. We eisen een externe portal te blijven en financiële erkenning. Zij hebben de neiging om hiphop nog steeds een subcultuur te noemen, een niche. Dat is allang niet meer zo, hiphop is een volwaardige cultuur. Ik ben er mee opgegroeid en mijn zoontje groeit er nu mee op, het is veel groter dan zij denken. Nederlandse hiphopartiesten hebben vaak meer views op YouTube dan 3FM-artiesten dat hebben.” Volgens Rotjoch gooit de NPO alles te snel in hokjes, “Zij denken met Jandino en Raymann een bepaalde hoek van de samenleving te hebben gedekt. Zo werkt dat niet. Ze maken beslissingen over dingen waar ze geen verstand van hebben. Ze moeten weten wat er speelt door research te doen. Ik moet ook research doen voor mijn werk. Ooit begon ik 101Barz als een jonge jongen. Nu word ik ouder en komen er nieuwe generaties binnen hiphop, daar moet ik mij ook in verdiepen en research voor doen, anders blijft mijn platform niet relevant. Het is een taak van mijn werk, net zoals het een taak van hun werk hoort te zijn.”


Actie
Rotjoch wil dat er zoveel mogelijk gesproken wordt over de #Free101Barz actie. Social media is daar natuurlijk het perfecte platform voor, daarom wil hij ook dat het zoveel mogelijk gedeeld wordt zodat iedereen ziet wat het teweeg brengt. “We doen dit omdat wij vinden dat de hiphop-community een keer van zich mag laten horen. Het wordt gefinancierd van het belastinggeld van ons allemaal, waarom zouden we ons niet laten horen? In de afgelopen 20 jaar zie je altijd hetzelfde binnen Hilversum, hiphopplatforms worden geschrapt zonder enige reden. Onze cijfers zijn niet laag, we worden beter bekeken dan programma’s die wel een groot budget krijgen. Wij zijn jong, wij weten hoe het internet werkt, wij zijn de experts.” Eigenlijk, is het heel simpel, zegt Rotjoch: “Wij willen gewoon normaal behandeld worden, als een opzichzelfstaande cultuur. De toekomst in de media ziet er anders uit dan zij voor ogen hebben. 20 jaar geleden hadden zij het beleid makkelijk kunnen bepalen, tegenwoordig kan dat niet. Het internet gaat alle kanten op, de sluizen zijn geopend. Ze moeten meer aanpassingsvermogen hebben. We betalen overal belasting voor. Er gaat geld uit jouw zakken naar de publieke omroep, ben jij het eens met de programma’s die zij naar buiten brengen? Is er genoeg voor jou?”

Tekst: Charisa Chotoe
Foto’s: Ilja Meefout

18 May

61 comments

Leave a Reply

61 Comments Aan "Rotjoch: “Ze maken beslissingen over dingen waar ze geen verstand van hebben” #Free101Barz"

avatar
500
 
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Hiphop
Gast
Hiphop
101 barz is juist om markt te maken voor beginnende of bestaande artiesten. Het lijkt mij dat er een groot deel van de mensen die puna bezoeken ook naar de sessies luisteren. Ookal is niet elk item even hard, lijkt het me wel belangrijk om de movement van 101 barz staande te houden, het blijft een goed concept. Zo kunnen we ten minste beoordelen of we naar iemand willen luisteren of niet. Ik denk ook dat een 101 barz sessie voor beginnende rappers een doel is om naar te streven. Dit is belangrijk omdat het publiek dat naar de sessies… Read more »
TaylorSwift
Gast
TaylorSwift

bij 101 komen alleen maar new school swag clowns dat 0% met hiphop te maken heeft.. ronnie flex types. de rappers die bij zonamo komen zijn ook niet altijd even goed maarja, eerst supporte 101 swagrappers, en nu supporten ze ronnie flex rappers… kansloos en dus je eigen schuld dit kan er totaal geen medelijden mee hebben

skaffa
Gast

#Free101Barz

veteraan
Gast
veteraan
helemeaal eens > quote : zeeman : Ja maar Rotjoch, je zegt: “[…] nieuwe generaties binnen hiphop, daar moet ik mij ook in verdiepen en research voor doen, anders blijft mijn platform niet relevant”. Niemand zit te wachten op die nieuwe ‘hiphop’ van nu, je platform is hierdoor irrelevant geraakt. Ik stel voor dat je gewoon weer kwaliteitsartiesten net zoals vroeger over de vloer laat komen, dan zal je ook gerespecteerd worden net zoals vroeger. Je loopt tegenwoordig met 101barz achter de feiten aan, in plaats van dat je de lakens uitdeelden binnen de Nederlandse hiphop. Het was slechts een… Read more »
Kritiek
Gast
Kritiek

Messedup.
Al moet ik zeggen, een platform als 101barz geeft teveel wacke artiesten een spot.
Komop man waar is je hiphop?
Ook julie zijn deels verantwoordelijk voor de huidige status van hiphop in Nederland.
Doe het goed of doe het niet, en de afgelopen jaren is ook niveau van 101barz op enkele uitzonderingen zeer bedroevend.

The Judge
Gast
The Judge

hij bedoeld emPORIum pori betekend verrot

Sander
Gast
Sander
De Zeeman aan Wal said: Ja maar Rotjoch, je zegt: “[…] nieuwe generaties binnen hiphop, daar moet ik mij ook in verdiepen en research voor doen, anders blijft mijn platform niet relevant”. Niemand zit te wachten op die nieuwe ‘hiphop’ van nu, je platform is hierdoor irrelevant geraakt. Ik stel voor dat je gewoon weer kwaliteitsartiesten net zoals vroeger over de vloer laat komen, dan zal je ook gerespecteerd worden net zoals vroeger. Je loopt tegenwoordig met 101barz achter de feiten aan, in plaats van dat je de lakens uitdeelden binnen de Nederlandse hiphop. Het was slechts een kwestie van… Read more »
Hiphop
Gast
Hiphop

Sander said:
– De nieuwe generatie artiesten heeft ook een podium nodig, anders sterft hip hop uit. Rappers blijven niet eeuwig muziek maken en sommige moeten plaats maken voor nieuwe, neem als voorbeeld Brainpower. Ik zie bij zijn nieuwe video’s en album bijna alleen maar negatieve comments. Hij is een old school rapper, maar veel mensen vinden dat hij moet stoppen. Daarom is het goed dat 101Barz/Rotjoch ook erkenning biedt aan jonge/kleine/nieuwe rappers.

Ben ik helemaal met je eens!

TaylorSwift
Gast
TaylorSwift

weetje een paar jaar geleden was dit erg geweest. maar je ziet gewoon dat rotjoch alleen aandacht geeft aan new school rappers zodat hij lekker veel vieuws krijgt. zonamo takin over hun doen alles op eigen kracht niet op bnn kracht

kempvervelli
Gast
kempvervelli

Free 101 barz. Want kempi komt ook bij 101 barz. Fuck miggs de bitch trouwens.

Soef
Gast
Soef

Weet je wat mag rotjoch mag doen lekker een andere kk baan gaan zoeken deze man heeft ons al die tijd blind gestaard en wou alleen maar van zn vriendengroep wat weten nu moeten we achter hem gaan staan ? ik dacht het niet laat dat handje vol van vrienden die je ieder jaar d kans gaf nu maar je ass voor je coveren je gaat maar lekker vakkenvullen rotjoch daaaaag

Glock44
Gast
Glock44

laatste jaren alleen maar drama op een paar rappers na. Ik zeg het allang die newscool bledders fokken de scene op. Kanniet zijn dat je eerst losgaat op technofeestjes en jezelf nu hiphop noemt. en btw dat grootspaar over je aantal views het zijn merendeels kinderen die hele dagen via hun tellie op je site rondzwerven believe me!

hm hm
Gast
hm hm
goed punt van Soef, hij pretendeert inderdaad dat het om research gaat terwijl het naadloos meewerkt aan de vriendjes politiek. Wat juist de hekkensluiter is/kan zijn voor nieuw talent. Het is inmiddels een medium wat zo op de jonge jeugd inspeelt dat het niet is wat ze willen luisteren, maar juist het door de strot drukken van wat goed zou zijn (waar het meerendeelvan de jonge jeugd natuurlijk geen antwoord op heeft, want die weet niet beter dan wat ze krijgen). Dit vooral omdat 101 niet meer diversiteit promoot door de vriendjes politiek. Wel ben ik voorstander om 101 te… Read more »
1234321
Gast
1234321

Met een hashtag ga je echt niks bereiken. Je moet minimaal een handtekeningen actie starten wil het een beetje attentie daar boven wekken. Zoek kranten op (het Parool doet vaak hip-hop) en alternatieve omroepen in samenwerking met artiesten, AT5 en GeenStijl denk ik aan, die vinden dat soort dingen wel leuk. We hebben nogmaals iets meer dan een hashtag nodig Rotjoch en zijn bestuur.

martje
Gast
martje

er word toch gesproken over doelgroepen. de muziek die jij luistert spreekt jou aan. de muziek die iemand anders luistert spreekt iemand anders aan. 101 barz is een platform dat hiphop vertegenwoordigd. 101barz stelt zich dus op in dienst van hiphop. iedereen die surft naar de site van 101 barz luistert naar hiphop. binnen hiphop heb je heleboel verschillende soorten stijlen maten en artiesten. datgene wat jou het meeste aanspreekt is waar jij je mee identificeert. Je kan wel een mening formuleren over wat je wel of niet aanspreekt maar dat is de fout van rotjoch.

martje
Gast
martje

excuses. dat is NIET de fout van rotjoch

martje
Gast
martje

hij vertegenwoordigd namelijk alles van hiphop. 101 barz heeft als doelgroep dus hiphop

martje
Gast
martje

of nog beter gezegd. de doelgroep is dus mensen die naar hiphop luisteren. en dat zijn er heel wat. als er dan iets op staat wat je niet bevalt oke maar dan hoeft de hele site toch niet uit de lucht alleen omdat je jou smaak hiphop beter vind als die van iemand anders.

10 Jaar rook ik wiet jullie weten niet
Gast
10 Jaar rook ik wiet jullie weten niet

matti’s ik kijk 101tv sinds 2006 ik heb de eerste fakking afleveringen van 101barz live gezien rocks, steen, Tim Beumers.
dit was een kk harde tijd g

Du Preacher
Gast
Du Preacher
Hip hop in Nederland is met de jaren steeds breder geworden. Zo kan het dat de nieuwe generatie mij niet kan bekoren. En deze nieuwe rappers moeten vlieguren maken om zo goed te worden als de meer gevestigde namen. Alleen daarom is 101 barz dus al een belangrijk platform. Dat de meer gevestigde namen de studiosessies nu overslaan is misschien een logisch gevolg. Maar als de YouTube views er niet om liegen dan zou het zonde zijn als een mooi opgezet hiphop platform wederom wordt opgeslokt door de grote bazen in Hilversum. Op het internet blijft er weinig over nu… Read more »
martje
Gast
martje

er komen allerlei soorten mensen hiphoppers bij 101 van zware jongenz tot hyperactief van sbmg tot steen van adonis tot mr polska etc etc.

martje
Gast
martje

helemaal oke!

gsfg
Gast

zonamoooooo

KS
Gast
KS
Wat loopt iedereen nu te haten op Rotjoch? Deze man representeert de Nederlandse ‘Hiphop’ van nu. Er komen mensen aan met reacties van: ‘Hier kon Rotjoch op wachten’ of ‘Zie je nu wel Rotjoch?’ Dit slaat helemaal nergens op, NPO schaamt zich totaal niet voor wat Rotjoch in gang zet ze betalen hem er zelfs voor. Deze man werkt juist keihard en zorgt voor innovatie in de Nederlandse ‘Hiphop’ scene al is dit laatste een controversieel iets en hebben mensen er duidelijk moeite mee als de ‘Hiphop’ muziek bij sommige sessies anders is dan andere. Iedereen wilt toch dat je… Read more »
:(
Gast
:(

komt er geen petitie ? ik wil graag tekenen #Free101barz

spamnpo
Gast
spamnpo

Allemaal #Free101Barz Spammen op de Facebook van NPO > https://nl-nl.facebook.com/NPO.nl <

Kweu
Gast
Kweu
Ik zie veel mensen klagen dat er steeds meer whacke artiesten komen maar dat is totaal niet waar dit artikel over gaat, ook al ben ik het er wel mee eens. Misschien heeft dat te maken met het kleine budget waar hij het in dit artikel over heeft, maar ik heb geen idee hoe dat geregeld is. Ik geef Rotjoch hier helemaal gelijk. De doelgroep voor 101Barz zit niet op NPO.nl of wat dan ook. Die checken die shit gwn op YouTube of de 101Barz site, dat ze alles op de NPO site willen zetten is gewoon dom want de… Read more »
dennis
Gast
dennis

Freestyle 101 BARZZZ…en haters kijk ff goed in de spiegel…..hou je kotszakje bij de hand.

RBN
Gast
RBN

FREE 101 BARZ!

gear
Gast
gear

Fuck rotjoch en 101 met hun eeuwige vriendjespolitiek

tjeaah
Gast
tjeaah

Zonamo!!!!!!!!!!!!!!!!!

ST
Gast
ST

101Barz is sinds wayback al..
mensen die klagen over wacke rappers dit dat … het is toch een kaulo platform een soort outlet, je kan een DJ toch ook niet vragen om de hele avond platen van dezelfde artiest te draaien, 101 barz gunt mensen de kans om gezien en ontdekt te worden als je terug kijkt in het verleden zijn er tientallen rappers doorgebroken door 101Barz dus shout out naar Rotjoch en de andere mannen op de foto die elke dag hun best doen om dit 9 jaar lang gaande te houden!
#FREE101BARZ !!

rotterdam all day
Gast
rotterdam all day

#free101barz

Jeroen Gerritse
Gast
Laat de NPO zijn eigen graf maar graven. Als ik mensen vertel dat ik al jaren geen televisie meer kijk, dan kijken ze me aan alsof ik van een andere planeet kom. Misschien is dit ook wel zo, maar op welke planeet ben ik dan in vredesnaam beland? Om me heen zie ik alleen maar papegaaien en zombies. Kuddedieren die stuk voor stuk worden vetgemest met het beperkte aanbod voorgeschoteld door Nederlandse omroepen. En ik begrijp best waarom de katjes bij de NPO ineens van dit soort rare sprongen maken. De omroepbaasjes zijn wakker geworden en zien dat de kids… Read more »
Monk
Gast
Monk

Kijk je regelmatig 101? Loop dan nu niet te haten wackass.

thom
Gast
thom

#FOK101BARZ

thom
Gast
thom

#FREE101BARZ

JA ja ja ja ja ja
Gast
JA ja ja ja ja ja

Free101barz @de overheid doet NIKS!!!!!! @ de overheid is NIKS!!!!!

Marisje
Gast
Marisje
Die hater hier op puna is zo een achterlijke wijf die hangt in een kroeg. Kehba. Tokkie. ken er niet tegen dat ze dr kut nie ken zien na zove jaar omdat dat lap wildvlees wat haar buik moet voorstellen eroverheen hangt. Stront wief. Niemand wilt haar neuken dus gaat ze maar ouwehoeren over anderen. Misselijk geboren viswijf. kanker loser. Kijk naar jezelf ga afvallen lelijk gedrocht. Klokkenluider van notre dam met die kamelen vetbuld in je nek. Pleuris imbiciel. Maar goed dat je niet verder komt dan het kroegen leven op de hoek. Met je mond en klauw zeer… Read more »
Arnhem
Gast
Arnhem

Hiphop in Nederland is juist dood door deze platformen. Ik kan geen normale muziek meer vinden. Dus doei 101 barz en doei puna.

ouwelul
Gast
ouwelul

we deden het vroeger zonder 101barz, ging ook goed

Bas
Gast
Bas

Kees de Koning, koop alsjeblieft de rechten van 101 Barz.

The Judge
Gast
The Judge

nu komen er gewoon 101PunaSessies# WeDontNeed101Barz#

Devinooo@live.nl
Gast
Devinooo@live.nl

ken me nog herinneren dat ik 101 barz dope vond, tot rotjoch al die kleine kinderen liet komen

hvt
Gast
hvt

ik zeg je gwn eerlijk fuck 101 barz hoop dat rotjoch stop iemand anders hij is geen gun factor aleen kk amsterdam boys mogen rappen geen rotterdam talent kk op swag rap reap hip hop hoop echt dat het niet overleeft

dus dat
Gast
dus dat

Kunnen ze niet naar xite ? past het ook veel beter tussen vind ik

deze jongen
Gast
deze jongen

die gast heeft het dus 9 jaar gedaan en bakt er nogsteeds niks van wat betreft presentatie kunsten

meninggevergeenhater
Gast
meninggevergeenhater

Vind zonamo underground toch doper 101barz is voornamelijk vriendjespolitiek

Uuuu
Gast
Uuuu
Als ik het goed begrijp is rotjoch ambtenaar… 🙂 Maar serieus, als die boys zo zelfverzekerd zijn, kunnen ze freebreaken en helemaal voor zichzelf beginnen tog? Idd net als die zonamoboys… Of net als iedereen die in de real world moet overleven. In die nederlandse world is hiphop niks waard joh. Misschien de ads voor puna en de hit van gers ofsow… Het lijkt erop dat zij dat nu ook zullen moeten ervaren. Dat hele gelul dat het onder de NPO moet is gewoon een truc om te verhullen dat er dan een aantal mensen hun chille wellpayed job hebben… Read more »
manus
Gast
manus

sws free101barz want als het weg gaat gaan de old school tracks ook weg en de nieuwe generatie word van zelf beter.
en npo zelfs me oma van 65 vind 101barz goed (diversiteit genoeg)
zij vind nederhiphop de nieuwe blues: gaat over het dagelijks leven en de stijl word niet door de hogen pieten erkend

wpDiscuz