Sticks: “Ik wil volgend jaar veel uitbrengen.”

Het is in 2011 qua releases een beetje stil geweest rondom Sticks en daar heeft hij een goede reden voor. Maar wat vorige maand met de track ‘Ambiance’ samen met Jiggy Djé begonnen is, zal de komende tijd doorzetten in een productiviteit die er niet om liegt. “Ik heb dit jaar weinig opgetreden, maar wil volgend jaar weer veel uit gaan brengen”, vertelt hij. “Ik heb privé een beetje een lastig jaar gehad en dat geeft voer. Het is mooi als je dat kan omzetten naar muziek.”

Om te beginnen komt er “sowieso meer” met Jiggy Djé aan. Eén track van Sticks en Jiggy ligt al op de plank en daarnaast nog een samenwerking waar ook Winne op meedoet. “We zijn zeker bezig met het bouwen van meer tracks, ook met Winne”, vertelt Sticks. “Maar de geruchten over een album zijn voorlopig nog een beetje uit zijn verband getrokken.” Maar dat geldt niet voor het bericht dat hij zelf de wereld in gooide over KRS, een samenwerking tussen Kubus, Rico en Sticks. “Daar wordt al aan gewerkt, dat is in 2012 sowieso aan de beurt”, zegt hij over het aanstaande album. “We zijn begonnen in de tijd van DMT, toen ik langskwam voor de opname van ‘Opties’. Toen hebben we ook al wat KRS-dingen opgenomen. Ik zie zelf KRS wel de lijn van ‘Opties’ doortrekken.”

Ondertussen gooide Sticks vorige week bij ons ‘Uitbuiters’ online, een track met een beat van A.R.T. die we te danken hebben aan het feit dat hij de 8000 voorbij schoot op Twitter. “Deze is redelijk nieuw, het is een voorproefje van wat ik met Ali aan het maken ben”, zegt hij daarover. Dus ja, een vervolg op hun gezamenlijke plaat ‘Alledaagse Waanzin’ zal er komen, maar een planning is er nog niet. Wat wel concreet is: ‘Microphone Colossus 2’, een vervolg op de samenwerking met Kubus uit 2004 vol met “echte spitshit”. “Hij moet eind deze maand online komen, dat is een primeur. Ons doel is om het als kerstcadeau te doen. Waar het nu vanaf hangt is of we het op tijd afkrijgen.”

Met een kleine slag om de arm kunnen we de de teller met aankomende Sticks-albums dus op vier zetten, wat mede te danken is aan zijn privéleven. “Ik wil niet in details treden, maar traumatische ervaringen geven je een soort drive. Vergelijk het met Kanye toen hij zijn auto-ongeluk had, dan gaat er een soort schakel om. Ik heb dit jaar dingen van dien aard meegemaakt dat het wel naar buiten móet komen.” Daarnaast is hij wat minder voorzichtig geworden. “Soms dacht ik heel diep na over hoe iets moet zijn en welke kant het op moet, zo van: als ik dit doe, hoe gaat het zich dan tot albums uit het verleden verhouden? Maar als je iets ergs meemaakt denk je: het maakt allemaal geen flikker uit. Ik heb zoiets van: fuck it, wat vind ik zelf tof? Gewoon doen. Niet zo ouwehoeren en gewoon die shit droppen.”

2012 moet dus het jaar van Sticks worden, maar eerst is hij nog even bezig met Serious Request van 3FM. “Op 19 december speel ik op het festival Hiphop 4 Ya Mama in Leiden en op 20 december gaan we in Zwolle rondjes lopen voor het goede doel. Ik kan zelf helaas niet meedoen vanwege een gebroken enkel, maar ik ben gevraagd om City Captain te zijn voor Zwolle dus ik roep iedereen op om mee te lopen.” En vanaf daar maken we nog even een kort bruggetje naar zijn rol als kapitein voor de Fakkelteitgroep, waarvoor Sticks de aankomende releases van Seven League Beats en Kabel nu als belangrijkste noemt. Wat verder het plan is? “Als ik een plan had, dan had ik het veel professioneler aan moeten pakken. Kees zei ook ooit tegen me: misschien moet je een label opstarten. Maar met een label zou ik me schuldig voelen als ik me op mijn eigen album zou storten. Nu kan ik ze een duw geven. Acts kunnen profiteren van mijn ervaring, maar iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf.”

Artikel door Edwin van Dalen | Foto’s door Zakaria Taouss

15 December

44 comments

Leave a Reply

44 Comments Aan "Sticks: “Ik wil volgend jaar veel uitbrengen.”"

avatar
500
 
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
ran collar
Gast
ran collar

Jammer , maar ik die die tsjap al een paar jaar als een hasbeen.
Als ie terug wil in het spel, mag die zich wel driftig vernieuwen.

to123
Gast
to123

@sms dat is een goede! misschien willen ze fresh zijn/lijken?….

smsms
Gast
smsms

wat is dat met rappers en die kapper shoots?

//
Gast
//

goed nieuws

thee met jonko
Gast
thee met jonko

deze man liet me zien rap in het nederlands klinkt of horen eigenlijk, veel respect voor hem …die laatste track met jiggy was dope!

Robin
Gast
Robin

Goed nieuws, kan niet wachten op meer shit van de burgemeester, ST.

ws
Gast
ws

ST in da buildingggggggg. Samen met salah wil ik hem wel een tape zien droppen, die combi is niet te evenaren in NL. Probz

Dieco
Gast
Dieco

Dit kan ik be-amen, ik was er ook en die track was keihard! Dat zal een mooi kerstcadeau worden!

luisgespuis
Member

Afgelopen vrijdag waren Kubus en Rico in Nieuwe Oogst (Maassilo) in Rotterdam en Kubus liet een nieuwe Sticks track horen. Geloof me, die shit was een buitenwesten niveau sticks banger. Geen emo bullshit rap, gewoon een keiharde beat met een keiharde sticks.

Hans
Gast
Hans

Ik kan niet wachten! Met Winne? SICK! Met Rico en Kubus VET! Microphone Colossus 1 is een gruwelijke classic deel 2 moet MASTER zijn

quiickz
Gast

Sticks liet mij zien dat nederlandse hip hop wel bestaat, Ik kan niet wachten op die nieuwe releases

nintees
Gast
nintees

Kubus en Rico weer terug samen op een plaat hoe gruwelijk is dat! jammer dat delic niet meer de producer is maar met kubus kan ik ook wel leven.
2012 worden alle swaggerrappers gemurderd, PRESIDENT STICKS IS TERUG!

050
Gast
050

CANT WAIT

weeee
Gast
weeee

tsja..ik vind dat men altijd meer moeite doet om een goed en verantwoord persbericht neer te zetten dan dat er ook daadwerkelijk wat echts gebeurd..’willen’ en ‘veel’ zijn grote woorden en in de tussentijd is er super veel gebeurd in de scene..maar goed, het zal mij alsnog benieuwen..

blieb
Gast
blieb

QQ

Mason
Gast
Mason

2012 wordt t jaar van STICKS, hij leeft alsof t waar is van die maya kalenders

sjaakiepowerr
Gast
sjaakiepowerr

ikmis de ouwe sticks , vond hem veel doper in de opgezwolle tijd.

jiggy
Gast
jiggy

word

Pinjo
Gast
Pinjo

zeker waar

marco038
Gast
marco038

zeer goed nieuws dit:)

Senzh
Gast
Senzh

Sticks is sowieso ‘één van de’ in NL. Wat hij uitbrengt is eigenlijk altijd goeie, volwassen hiphop. Dit is er bijna niet in NL en wordt zo vaak over het hoofd gezien denk ik. Dat is wel jammer. Mensen als Sticks verdienen meer aandacht! Altijd.

to123
Gast
to123

was rico en kubus zeker vet met het nummer met sticks afgelopen zaterdag@nieuwe oogst het nummer…

ben benieuwd hoe al de 4 de verschillende albums gaan klinken….

lamawaajuh
Member

Sticks is een baas

SYb
Gast
SYb

Jaaa hier zit ik op te wachten!!
kom maar door met nieuwe shit:)
Sticks blijft Nederlands beste rapper, zonder twijfel..

Zwarte Piet
Gast
Zwarte Piet

Dankzij Opgezwolle en Duvelduvel ben ik nederlandse hiphop vet gaan vinden
SO BRING IT ON

Zoey!
Gast
Zoey!

Sticks rapper nr 1. geen twijfel mogelijk

paulo
Gast

microphone colossus 2 , als hij die lauwe spitshit weet te herhalen gaat het keihard worden, goed dat sticks door heeft gekregen dat je niet zo diep over alles hoeft na te denken maar het fak it gewoon moet doen, dat had ze schoonheid en puurheid op microphone colossus 2, die simpelheid en speelsheid hoor je door de muziek heen terug het was de beste shizzle van sticks ooit, ik heb nu af en toe nog steeds een week dat ik microphone colossus alleen maar draai, en dan ook echt veel

luisgespuis
Member

Ik denk dat je die shit alleen bij MS2 en het Kubus, Rico en Sticks album kan verwachten. Hij zegt in het interview dat hij veel heeft meegemaakt en daardoor veel inspiratie heeft. Ik verwacht dus dat het Sticks en ART album iets persoonlijker is.

Ik heb zelf overigens ook veel liever de bangers. Opties van het DMT album is ook echt weer de oude Sticks.

paulo
Gast

dat had ze schoonheid en puurheid op microphone colossus *

to123
Gast
to123

wel jammer dat sticks in z’n nummers zegt: vloeistof deel 2 zal te makkelijk zijn.
en nu Microphone Colossus 2 gaat uitbrengen is dat niet te makkelijk? Microphone Colossus komt uit 2004 zit sticks weer in 2004?

geen haat maar weet wat je hebt gezegd.

jelletje
Gast
jelletje

lees het artikel nog eens, hoe hij eerst dacht en hoe hij nu denkt en zet dan nog een reactie

blieb
Gast
blieb

en hij rapte ooit ook eens: spreek ik mezelf tegen dan heet dat verandering. verkregen door het leven te bewandelen. m’n lyrics zijn documentaires.. enz., je weet de rest wel als je fan bent!

fakkel
Gast
fakkel

ik denk juist niet dat KRS weer die oude opgezwolle word, dat album van rico & kubus klonk helemaal nergens naar, net een kermis
maar ik verwacht veel van sticks 2012 na dit artikel, hoop dat ie het ook waar gaat maken.

luca
Gast
luca

@fakkel dat ben ik toch niet met je eens man, ik heb liever een DMT dan een bijvoorbeeld Hindabuilding, dat soort shit kun je niet eens vergelijken.

fakkel
Gast
fakkel

Daar geef ik je zeker ook wel gelijk in maar ik had wel wat beters verwacht van kubus & rico (2 bazen) op 1 album.. of niet soms? maar ik geef toe, zeker beter dan die hindabuilding shit

rampapam
Gast
rampapam

jammer genoeg wacht niemand op sticks die mensen zijn allang overleden of doof..

blieb
Gast
blieb

fokking hard :D! hoop dat het een beetje rauw blijft als MC1! anders maar niet, want alles wat stickert zegt is sowieso lauw! chill in de stad en vreet een broodje bapau! 😉

Zuidzijde
Gast
Zuidzijde

Als het maar niet net als DMT gaat worden dat was echt niks, ik heb het gevoel dat sticks is een andere producer moet zoeken ofzo want de meeste shit die ik hoor van kubus en art gaat nergens over

blieb
Gast
blieb

als je niks anders dan delic beats kan waarderen kan je volgens mij beter stoppen met luisteren, die reünie gaat nog wel even duren. zal wel 2013 worden aangezien het nog niet in sticks z’n agenda voor 2012 staat. moet delic er ook zin in hebben natuurlijk.

luisgespuis
Member

Komt er een reunie dan ? Ik denk trouwens ook dat 1 of 2 van bovenstaande albums sowieso naar 2013 gaan. Top-Notch houdt er van om releases lekker uittesmeren, en 3 Sticks albums gaan ze nooit in 1 jaar uitbrengen.

Strax
Gast
Strax

Sticks met ART is hard. Alledaagse waanzin was hard. Sticks op de emotip is hard. Mensen moeten niet zo zeiken.

Bizzy
Gast
Bizzy

Dit is waar ik op heb zitten wachten!

Flubber
Gast
Flubber

Hier wordt een Flubber blij van.

emil
Gast
emil

het is leuk

wpDiscuz