Tien jaar na het uitkomen van Hefvermogen kijk we nog eens naar de trends en feiten

In 2008 lanceerde het toen nog onbekende label StreetKnowledge de video van ‘Puur’ op het net en daarmee de rapper Hef. De track en video werden gelijk als classic bestempeld en Hef claimde gelijk zijn positie binnen hiphop Nederland.

Meer video’s volgden en Nederland maakte op deze manier kennis met o.a. Hef, Hoogvliet, Zalmplaat, Partij van de Straat, Bangladesh, StreetKnowledge en Black Ice. Eind 2009 verscheen de eerste officiële solo EP van de rapper uit Hoogvliet getiteld ‘Hefvermogen’. De plaat werd zeer goed ontvangen, maar korte tijd na de release verliet Hef het label Streetknowledge en tekende hij bij Noah’s Ark.

Het label van Jiggy Djé brengt ‘Hefvermogen’ opnieuw uit, met drie extra tracks, als zijn officiële debuutalbum. Die release is vandaag precies tien jaar geleden en dat kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. We kijken daarom terug op het album en de dingen die we leerden van Hef.

In de winter rock ik slippers met twee sokken: Van Hef is bekend dat hij zoveel mogelijk op slippers loopt met sportsokken erin. Zo zie je hem op de cover van de plaat op slippers met sokken en zijn karakteristieke badjas. Als het dan wat kouder wordt zou je denken dat hij schoenen aan doet, maar in plaats daarvan trekt hij gewoon een extra paar sokken aan.

Boere Jongens was de coffeeshop to be: Als Hef wilde blowen ten tijde van Hefvermogen ging hij naar Boere Jongens in Amsterdam om White Choco te halen. Of dat nou vanaf IJburg was of vanuit Hoogvliet, dat maakte hem niet uit. Het zorgde ervoor dat mensen vanuit alle hoeken uit het land richting de coffeeshop in Amsterdam West gingen om daar hun wiet te halen. Sinds Papierwerk is z’n vaste spot echter veranderd van Amsterdam, naar Den Haag. Tegenwoordig is Dizzy Duck de coffeeshop to be.

Een vrouw is de perfecte metafoor voor drugs: “Ik maak kilometers met die witte bitches/ soms roll ik met een milf van bijna 40/ ik hoor je fokt met haar nichtje van 23”, met deze line op ‘Eh Eh Eh’ liet Hef ons kennis maken met de vergelijking tussen ‘witte bitches’ en drugs. Adje (toen nog Donis) trok die vergelijking door in zijn verse op ‘Uitpakken’ met uitspraken als “gebruiken ze teveel make-up verandert die bitch van kleur” en “een bitch die niet kan koken fokt met me humeur”.

Vies was het nieuwe schoon: Door het album heen noemt Hef zichzelf regelmatig vies en is er trots op. Je ging je bijna nep voelen omdat je elke dag doucht. Ook zijn swag was vies en hij maakte zelfs een track genaamd ‘Vies’ om uit te leggen hoe je als Bundy kon zijn. Het resultaat was een hele groep fans die er ‘vies’ uitzagen, inclusief onverzorgde baard, afgezakte broek, tanktop en slippers met (dubbele) sokken.

Chillen deden we niet meer, we feunden: De exacte definitie van het woord ‘feunen’ zal nooit precies duidelijk worden, maar ‘chillen’ komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt. Feunen doe je voornamelijk “in de streets / op de block” of “in een huurbak”.

“Yu verras mi werkelijk”: Hef opent de soulvolle track ‘Voor een N*gga’ met de uitspraak “yu verras mi werkelijk” en de zin vond snel zijn baan in het taalgebruik van een grote groep mensen. Van brugpiepers tot oma’s gebruikten de zin te pas en te onpas. Vooral social media stond er vol mee en tot de dag van vandaag duikt de zin af en toe op.

We hebben ook nog wat feitjes verzameld die je waarschijnlijk niet (meer) wist:

– Bundy was on de grind voor deze plaat. In tegenstelling tot Papierwerk is ‘Hefvermogen’ in een week opgenomen.

– Misschien heb je het ergens weleens gelezen, maar heb je er nooit meer bij stil gestaan. Garrincha heeft de track ‘Bundy’ geproduceerd. Op IJburg was Garrincha de buurman van Adje en Hef en begon hij als tiener dus al met produceren. 1+1=2 en de basis van ‘Bundy’ was geboren.

– De track “Voor een N*gga” is geproduceerd door Protunez en Perry Mystique. Op zich is dat niet heel opvallend, maar wist je ook dat Protunez de naam is die Ryan Babel gebruikte als hij produceerde. Voor de beat van het nummer hebben ze trouwens ‘Djompo Tjele’ van Ernst (van de Surinaamse band La Caz) gesampled.

More Stories
Soulja Boy aangeklaagd door oud-assistente voor misbruik