Ajax vreest voor miljoenen schade na mededeling OM over Promes

Het OM maakte donderdag bekend dat Quincy Promes vervolgd wordt voor poging tot doodslag. Deze mededeling kan flinke gevolgen hebben voor Ajax. Ajax verkocht de vleugelaanvaller in februari van dit jaar aan de Russische voetbalclub Spartak Moskou. Zo werden er destijds duidelijke afspraken gemaakt tussen de twee clubs omtrent de betaling van de transfersom bij een eventuele veroordeling.

Ajax verkocht de 29-jarige aanvaller vorig jaar voor 8.5 miljoen euro aan Spartak, met daarbij 2,5 miljoen euro aan mogelijke bonussen. De mogelijke bonussen worden uitgekeerd als de Russische club zich weet te kwalificeren voor de Champions League. Eerder dit jaar maakte de directeur van Spartak, Evgeny Melezhikov, in de media de voorwaarden bekend rondom de transfer van Promes. De Russische club betaalt de vaste transfersom in maar liefst zeven termijnen. Elk half jaar moet een bedrag van 1,2 miljoen euro worden overgemaakt aan de Amsterdammers.

De betalingsplicht van Spartak geldt voor elk half jaar dat de 29-jarige aanvaller inzetbaar is voor de club. Dat betekent dat wanneer Quincy Promes na een eventuele veroordeling vast komt te zitten, de overgebleven termijnen komen te vervallen voor Sparktak Moscou.

Ajax heeft op dit moment pas 1,2 miljoen euro van de vaste transfersom ontvangen. In februari zal de volgende termijn gestort worden op de bankrekening van Ajax. Er staat momenteel een geldbedrag van 7,3 miljoen euro open.

Als de zaak voor de rechter komt, heeft Promes drie opties: de zitting bijwonen, via een videoverbinding aanwezig zijn of helemaal niet op komen dagen.