Anu-D volgt zijn eigen pad en dat is niet altijd makkelijk: “Daar ben ik ook wel trots op”

Anu-D is al jaren een vaste waarde in de Nederlandse rapgame. De artiest uit de Amsterdamse wijk Geuzenveld maakte in 2010 al furore met zijn track Baas en acht jaar later weet hij nog steeds van geen ophouden. Wij spraken de excentrieke artiest over het verwijderen van zijn eigen videoclips, het leven zonder manager, boekingskantoor of platenlabel en zijn band met de succesvolle rappers van nu.

Anu-D begon als iedere andere rapper. Hij schreef over dingen die hem bezighielden en kwam er al snel achter dat hij talent had. Op zijn vijftiende kwam Anouar voor het eerst in de studio en een paar jaar later was het hem duidelijk: hij wilde geld verdienen met zijn muziek.

Anu-D interview

Videoclips
De laatste jaren hoeft Anu-D zich over het gebrek aan inspiratie niet meer druk te maken. In 2017 bracht hij vijftien singles uit én een EP met nog eens zeven tracks. Dit jaar lijkt hij dat tempo door te willen zetten. Naast zijn project Pijn & Geld bracht hij ook een Throwback-album uit, een verzameling van 71(!) oude tracks. Anouar: “Ik heb in de loop der jaren heel veel gemaakt en niet alles stond op mijn YouTube-kanaal. Ook had ik een paar video’s zelf verwijderd. Ik wilde alles in één bundel terugbrengen.”

Independent
Anu-D is na Ismo de grootste onafhankelijke rapper van Nederland. De miljoenen streams en views die hij de afgelopen jaren behaalde met zijn muziek zijn dan ook helemaal zijn eigen verdienste. Toch is het opmerkelijk dat een artiest als Anu-D zonder management, boekingskantoor of platenlabel werkt. Hij legt uit: “Er zijn vaak genoeg mensen naar mij toegekomen die mijn management wilde doen. Ik ben alleen gewend om alles zelf te doen. Ik moet dan niet drie keer, maar dertig keer nadenken voor ik zo iemand in de arm neem. Met een boekingskantoor of een label heb ik nog nooit contact gehad, dat lijkt er gewoon niet van te komen. Als er een label op mij af was gestapt toen ik zestien was, had dit een totaal ander interview geweest.”

Eén van de redenen dat Anu-D nog geen manager heeft is dat hij maar moeilijk zijn werk uit handen durft te geven. Hij herinnert zich een moment waarin hij met Yes-R in de studio zat voor hun eerste samenwerking Streets. “Ik was daar samen met Yes-R en zijn manager, een publicist en de producer. Zij waren allemaal druk bezig met bedenken wanneer de teaser van die samenwerking online zou moeten komen. Dat is een typisch voorbeeld van het soort dingen die ik altijd alleen heb gedaan. Ik plan het niet eens zo. Zodra die teaser op mijn telefoon staat dan drop ik ‘m. Ik moest bij Streets vijf dagen wachten tot ik het voorproefje online kon gooien. Dat heb ik nog nooit gedaan in mijn leven. Ik ben denk ik gewoon niet zoals andere artiesten. Daar ben ik misschien ook wel trots op.”

Anu-D interview

“Ik zit niet in de scene”
Anouar kiest zelf wanneer hij zijn muziek uitbrengt. De rapper dropt een track wanneer het af is en houdt er niet van om te blijven zitten op een project, vertelt hij. “Ik ben nooit gewend om systematisch muziek uit te brengen. Als iets klaar is, dan breng ik het snel daarna uit. Dat doe ik voor de fans. Een andere rapper kan nog twee jaar lang touren met één track, dat is bij mij niet zo. Ik kan het wel, maar ik zit niet bij een boekingsbureau, ik heb geen manager, noem maar op. Ik heb een cameraman en mezelf. That’s it.”

Opvallend is dat Anu-D maar weinig connectie lijkt te hebben met de huidige generatie succesvolle rappers. Hij verschijnt weinig op tracks van anderen en ook zijn eigen samenwerkingen zijn, op Louivos en SBMG na, meestal met rappers uit de vorige generatie. Hoe komt dat? Anu-D: “Het komt er op neer dat ik niet in de scene zit. Natuurlijk krijg ik af en toe wel love, maar het bestaande clubje kom je moeilijk tussen. Ze nodigen regelmatig nieuwe mensen uit, maar daar moet je wel vrienden voor zijn. Dat kan je niet forceren. Misschien dat je geboekt moet worden op hetzelfde feestje, ik weet het niet. Ik ga alleen maar om met mensen die geen muziek maken, dus je komt niet heel snel in die cirkels. Het is niet anders.”

Anu-D interview

De rapper lijkt voor alles in zijn carrière een eigen pad te bewandelen en daarbij niet voor het geld te kiezen. Het gebrek aan een manager, boekingskantoor en label is daar één voorbeeld van, maar Anu-D geeft ook veel terug aan de gemeenschappen die hem lief zijn. Zo heeft hij een deel van de opbrengst van Moroccogang weggegeven aan de armen in Marrakech en deelt hij op dit moment Nouri-shirtjes uit met de opbrengsten van zijn track Stay Strong Appie, een steunbetuiging aan zijn jonge wijkgenoot. Anu-D: “Ik heb toch uit naam van die mensen een nummer gemaakt. Dan vind ik het ook belangrijk om iets terug te doen. Ik help waar ik kan.”

Het volgende project op de agenda van Anu-D is zijn project MarokkaanseN*gga, een zes-delig EP die onder meer een samenwerking bevat met Yes-R en Sam J’taime. Wanneer het project verschijnt bepaalt Anouar uiteraard zelf. “Ik heb nog geen idee wanneer ik het uitbreng, ik denk één van deze weken. Hierna ga ik aan de slag met het tweede deel van mijn Waterman-EP. Die komt denk ik na de zomer, maar dat zien we dan allemaal wel.” Ook hier trekt Anouar weer zijn eigen plan.

Inmiddels heeft Anu-D besloten dat de tape op 11 mei uitkomt.

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Esmeralda Engels