BangBros (Hef & Murda): “Er is vijftig gram in een week doorheen gegaan”

Het heeft zo’n zeven jaar geduurd maar afgelopen vrijdag was het eindelijk zover, rappers Hef en Murda brachten als duo de BangBros hun album ‘Bruin Brood’ uit. In 2010 dropten de rappers uit Hoogvliet en Amsterdam hun eerste gezamenlijke mixtape ‘Do Lowlands’ waarna we tot dit jaar moesten wachten tot het duo eindelijk hun debuutalbum uitbracht. Wij besloten de boys op te zoeken en kwamen erachter dat ‘Bruin Brood’ eigenlijk een project is waarop de BangBros hun vriendschap vieren.

We zochten Hef en Murda op in een coffeeshop in Rotterdam. Bij binnenkomst lopen we Hef, uiteraard op sokken en slippers, tegen het lijf. De rapper begroet ons en wijst ons de weg naar een VIP-kamertje in de shop om vervolgens zelf weer naar buiten te lopen. In het achterkamertje ontmoeten we Murda die onder het genot van een jonko de herhaling van een Champions League wedstrijd van Barcelona aan het kijken is. Als aan Murda wordt gevraagd wat zijn eerste indrukken van het album zijn schuift hij zijn mening niet onder stoelen of banken: “Great fucking album vond ik zelf.” Hierna begint hij over Suarez en Messi en hoe zij het zonder Neymar bij Barcelona moeten redden totdat Hef binnenkomt.

Samenwerken
Waar Murda in eerste instantie positief over het album is, begint Bundy over het proces van het album te praten waar hij een stuk minder over te spreken is. “Er is zoveel stress bij komen kijken, je wacht niet zomaar acht jaar op een album. Het resultaat zou sowieso tof zijn, maar de weg ernaartoe was gewoon hoofdpijn.” Hef steekt ondertussen ook een jonko op en hij begint te praten over het samenwerken met Murda wat soms voor irritaties zorgde. “Ik heb altijd gewoon vanaf het begin tot het einde alles zelf bepaald en dit keer moet je alles bespreken. Dan moet je het ook nog bespreken met Murda en Murda is ook echt een nigga die een mening heeft.” Murda: “Je gaat me nu neerzetten als iemand die moeilijk is”. Hef: “Nee, je bent gewoon hetzelfde als ik en dat botst echt heel erg.” Murda beaamt vervolgens de opmerking van Hef, “Soms zegt hij iets over een pokoe waar ik het totaal niet mee eens ben, maar hij is ervan overtuigd van wel, dat kan soms botsingen creëren.”

Volgens de rappers is BangBros in eerste instantie ontstaan als vriendschap en dat gaat voor het feit dat BangBros een muzikaal duo is. De twee rappers kennen elkaar al sinds 2008 toen Hef de track ‘Big Boss’ uitbracht. Toentertijd was Murda ook al aan het rappen en wat meer gevestigd in de rapwereld dan Hef. “Ik had Big Boss uitgebracht en Murda was fannin the fuck outta here, hij was like: yo we gotta meet” vertelt Hef terwijl Murda heel hard begint te lachen. Hef vervolgt zijn verhaal en begint over de eerste ontmoeting tussen beide rappers. “Het plan was eigenlijk om in de studio pokoes te gaan maken, dus we hadden gemeet en vervolgens hebben we alleen maar gechilld, jonkos gerookt en playstation gespeeld. De tweede keer ging het precies hetzelfde en dat hebben we zeker zes tot acht maanden volgehouden.” Murda barst weer in lachen uit en eenmaal uitgelachen vult hij aan: “In die periode dat we nog geen pokoes samen hadden was het al van we the BangBros, omdat we al zo lang hadden gechilld. We waren eerder vrienden dan dat we een rapgroep werden.”

Toen vs. nu
Zowel Murda als Hef draait al jaren mee en dat betekent dat ze alles gezien hebben. Ze hebben verschillende fases in de Nederlandse scene meegemaakt, van straatrap tot So So Lobi en van clubtracks naar beef. De Bangbros zijn echter altijd hun eigen ding blijven doen. “Miss me with the bullshit!” schreeuwt Hef direct. “Vakmanschap” vult Murda aan. “Uiteindelijk is het je werk. Ik heb een leven buiten die rapshit. Hef is één van de weinige rappers die in mijn leven is buiten de muziek.”

Ze vertellen dat ze de jongere generatie hier ook op aanspreken en in coachen. “Ik heb dat heel veel gedaan” laat Hef weten. “Ik heb veel met Sevn gesproken, veel met Kevin gesproken, veel met Josylvio gesproken. Wanneer je iets ziet dan adviseer je ze gewoon, maar verder is het aan hun.” Hef vergelijkt het met de tijd dat hij en Murda net kwamen kijken. “Je kan een grote broer in mij zien. Ik heb heel bewust die keuze gemaakt om dat te zijn, want toen ik kwam wilde niemand dat voor mij doen. Niemand was blij met mij totdat ze niet meer om me heen konden. Nu zie je dat artiesten veel sneller omarmd worden. Je hoeft maar zo een klein beetje buzz te hebben en niggas springen op je dick, voordat je ook een enemy van ze wordt. Dat was vroeger anders.”

Zeven jaar in een week
Op een gegeven moment begonnen de BangBros dan toch muziek te maken en in 2010 bracht het duo hun mixtape ‘Do Lowlands‘ uit in aanloop naar hun optreden op het gelijknamige festival. Hierbij kondigden ze aan dat ze een album in hetzelfde jaar zouden uitbrengen. Helaas duurde dit langer dan gedacht en moesten we zo’n zeven jaar wachten voordat we eindelijk een album van het rapduo kregen. Wanneer de vraag gesteld wordt waarom het zo lang duurde geeft Hef antwoord. “Ik denk dat onze vriendschap groter is dan die muziekband en dat zorgde ervoor dat wij de haast die mensen voelden nooit hebben gevoeld. Onze basis is gewoon de vriendschap en we voelden geen druk. Ik maak gewoon shit wat ik wil.” Murda kan zich hier in vinden en reageert hierop: “Je bent soloartiest, dus je bent sowieso meer bezig met je solocarrière dan met BangBros op dagelijkse basis.”

Zeven jaar later is daar dus het langverwachte album ‘Bruin Brood’. Je zou verwachten dat een aantal tracks die op het album staan in de afgelopen jaren zijn opgenomen maar dit is verre van waar. Het is verbazingwekkend wanneer Murda met een strak gezicht vertelt binnen hoeveel tijd ze het album in elkaar hebben gezet. “We hebben een week gedaan om het album op te nemen. Hef en ik hadden beide een lijstje met producers en rappers die we erop wilde hebben en die hebben we bij elkaar gebracht.” Hef en Murda hebben op hun album een moderne hiphopsound gevonden waarbij volgens Murda terug te horen is dat beide artiesten hun eigen ding doen. “Hef en ik zijn verschillende artiesten. Ik probeer altijd the next vibe te zoeken en wat je bij Bundy kan verwachten is dat hij je Hef gaat geven.” Murda begint vervolgens voorbeelden te noemen waarbij inderdaad duidelijk het verschil te horen is: “Een ‘Poenie Onderweg’ of een ‘Wejo’ komen van Hef maar ‘Hou Niet Van Ze’ of een ‘Memories’ popped up in my mind.” Hef reageert hierop: “Ik denk dat die balans daarom zo goed is. Als ik iets zou maken dat hij niet zou voelen, dan zou het het album sowieso niet redden.”

Boys will be boys
Op ‘Bruin Brood’ rappen Hef en Murda niet over wereldproblemen of dingen waar ze mee zitten. Op het album rappen ze over smoken, vrouwen en chillen. Murda: “Je wilt een soort “boys will be boys” achtige vibe overbrengen. Als wij chillen dan gaat het vaak over bitches, money, we spelen FIFA en we roken heel veel. Die pokoes wanneer we samen zijn gaan ook eigenlijk daarover.” Beide rappers beginnen te bedenken wat de essentie van het ‘Bruin Brood’ album precies is “in die BangBros shit kan je een beetje kind zijn.” vertelt Hef terwijl Murda doorredeneert: “Het is dat je even terug gaat waar je als guy van geniet, dat je even los bent van die verantwoordelijkheden die je hebt in een daddylife en een relatielife.”

Die boys will be boys vibe is ook terug te zien wanneer Hef het over het samen chillen met Murda heeft. Zowel Hef als Murda zijn fanatieke wietrokers en als ze samen zijn halen ze het beste en het slechtste in elkaar naar boven. “Ik en Murda spenden samen meer money, we roken meer als we samen zijn en we zijn misschien iets meer geïnteresseerd in bitches als we samen zijn. Al het slechte wat ik sowieso al in mijn eentje doe versterkt hij en andersom.”

Jonkos roken
Het feit dat we in een coffeeshop zitten is geen toeval. Hef en Murda hebben wiet omarmd als een van de belangrijkste dingen in hun leven. Vooral Hef kan bijna niet meer leven zonder smoken: “Jonko is een part of my life, ik kan niet schijten zonder jonko, ik kan niet neuken zonder jonko.” Murda: “Het is een true story, soms facetime ik hem in de ochtend voordat we in een FIFA-sessie gaan en dan neemt hij een jonko in z’n mond en gaat hij poepen.” Wat Murda en Hef wel benadrukken is dat wiet niet alleen gebruik wordt bij het chillen, maar ook om hun creativiteit te stimuleren en de drug is dan ook veelvuldig gebruikt tijdens de albumopnames van ‘Bruin Brood’. Murda: “Los van dat je het geestelijk nodig hebt, is het ook goed voor die vibe, die verbroedering die je met elkaar hebt.” Hef: “Het versterkt ook de creativiteit en wat het met jonko is, ik ben hier met jullie nu. Ik denk niet over wat ik straks om half 6 ga eten of wat ik straks voor kleding aan ga doen. Als ik in de studio een jonko doe, ben ik ook écht in de studio. Je kan het beste uit elk moment halen.” Volgens Hef en Murda is er een hoop gram doorheen gegaan in de week dat het album is opgenomen: “Volgens mij hadden we vijftig gram, dat is er makkelijk doorheen gegaan.” Vertelt Murda terwijl Hef met een brede glimlach aanvult: “Murda heeft maar 5 gram gesmoked ofzo.”

Bruin Brood
Hoewel de titel van het album net als BangBros de allitererende ‘B’ bevat is het misschien lastig om een goede betekenis erachter te vinden. Voor de BangBros bleek dit ook een aardige klus toen Hef vertelde over hoe ze aan de albumtitel kwamen. “Jiggy stuurde ons dat we binnen een uur een titel moesten hebben (Murda lacht, het is wel echt waar).” Toen de deadline van de albumtitel dichtbij begon te komen besloten Hef en Murda een titel die Bundy had bedacht voor zijn solo-album, ‘Bruin Brood’, in overweging te nemen: “Ik wilde eerst mijn album zo noemen. Het gaat om die vieze shit dat ik nog wel op straat ben, het is niet dat ik elke dag bolletjes op straat verkoop maar ik ben nog wel half actief op straat. Mijn money is nog niet helemaal wit, maar ook niet helemaal zwart, ‘Bruin Brood’ dus.

Porno kijken
Wanneer mensen op Google zoeken naar de term BangBros krijg je zeker niet de rappers Hef en Murda te zien. Hef en Murda delen namelijk hun naam met een van de grootste porno productiebedrijven ter wereld. Het kan dus bijna geen toeval zijn dat Hef en Murda hier hun naam op hebben gebaseerd. Murda geeft een duidelijke verklaring wanneer gevraagd wordt waarom ze voor deze naam hebben gekozen. “We are the BangBros, cuz we like fucking bitches.” We vroegen aan de BangBros wat hun favoriete pornofilmpjes zijn en hier kwam een interessante discussie naar voren: Murda: “Ik kijk alleen maar Ass ass ass ass.” Hef: “Murda kijkt alleen maar naar rimming.” Murda: “Hef kijkt alleen maar naar midget porn.” Hef: “Murda typt altijd in: hairy en rimming, Turkish rimming.”

Aan het einde van het gesprek besluiten de rappers een weddenschap te sluiten. Beide rappers vertelden namelijk dat ze hun album af hadden en willen hiermee een kleine concurrentie starten. “Zullen we een Kanye/50 Cent doen?” stelt Murda voor, waar Hef volmondig “Ja is goed” op antwoordt. Kanye West en 50 Cent brachten in 2007 hun albums op dezelfde dag uit en hieruit ontstond een concurrentie tussen de twee rapveteranen. Hef en Murda willen dit ook gaan doen met hun nieuwe albums, het album dat de meeste streams heeft binnen drie weken wint. Hef en Murda staan beide op en schudden elkaar de hand. Deze concurrentie is typerend voor hoe Hef en Murda met elkaar omgaan. De rappers blijven elkaar steeds weer uitdagen waardoor ze het beste en het slechtste in elkaar naar boven halen.

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand