Bizzey: “Het is vooral de angst om weer arm te worden”

Er zijn maar weinig artiesten die zo’n goed jaar als Bizzey achter de rug hebben. Nagenoeg alles wat Bizzey uitbracht veranderde (meestal letterlijk) in goud en dat in pas het eerste volledige jaar van de artiest. Zijn album November is dan ook het enige logische vervolg op een succesvol 2017. Op de ‘Bizzey ‘the litweight champion’ presents: November’-persconferentie spraken wij hem over zijn fanatisme als artiest, November, de baile funk-sound en zijn volgende nummer één hit.

Sport
In November van 2016 gingen wij op bezoek bij Bizzey om eens een kijkje te nemen in zijn nieuwe leven. De artiest liet ons zijn huis en studio in Amersfoort zien en maakte aan het eind duidelijk dat hij ervoor gaat zorgen dat mensen hem straks niet meer kennen als ‘Bizzey van Yellow Claw’, maar gewoon als ‘Bizzey’. Heeft hij dat al waargemaakt? Bizzey zelf geeft zijn mening: “Ik denk het wel. Mensen weten wie ik ben, maar ik ben nog lang niet tevreden. Er is nog super veel ruimte om te groeien. Ik kijk alleen maar naar de top. Neem bijvoorbeeld Ronnie Flex. Ik zeg het niet vaak, maar ik vind hem beter dan ik in veel opzichten. Ik kijk daar dan naar en daar leer ik van.”

Bizzey is dus niet snel tevreden, maar hij ziet dat zelf niet als een valkuil. “Ik kijk ook in euro’s”, vertelt hij met een brede grijns. “Op dat gebied stel ik ook eisen aan mezelf en dan kan ik wel tevreden zijn hoor. Ik zie dit hele gebeuren echt als een sport. Ik heb nu 106.000 volgers op Instagram. Dat is nog lang geen millie. Ik wil meer, dat is de sport. Als ik tevreden ben ga ik me vervelen.”

Het fanatisme van Bizzey dreigde voor de zomer van 2017 uit de hand te lopen. Langzaam viel hij terug in het patroon waardoor hij stopte bij Yellow Claw. Hij vertelt: “Ik heb momenten gehad waar ik me realiseerde dat ik terug bij af was. Ik was weer aan het jongleren en nam alles als een kip zonder kop aan. Toen ben ik direct minder gaan doen en ben ik bewust selectiever geworden. Je kan nou eenmaal niet met iedereen samenwerken, hoe graag ik dat ook zou willen. Er zitten maar 24 uur in een dag. Je moet kunnen gas geven én kunnen remmen. Dat heb ik wel geleerd.”

Bizzey interview

Fundering
Het belangrijkste moment in zijn nog jonge solocarrière vind Bizzey het droppen van zijn eerste single Lekker Lekker met Jonna Fraser. Hij haalt een anekdote aan: “De teller bij de Lekker Lekker video bleef hangen op 7.000 views. Ik ging bij een show van Yung Felix kijken in Amersfoort en mensen vertelden me dat ik nog steeds op 7.000 views stond en dus niet zo heel lekker ging.”

Gelukkig voor Bizzey ging het om een foutje en kreeg hij via zijn labelbaas Jiggy Djé te horen dat er niets aan de hand was. “Jiggy belde me om te vertellen dat ik realtime op 35.000 stond. Er viel toen echt een last van mijn schouders, ik kwam uit zo’n machine (Yellow Claw) waar alles wat we dropten direct de 100.000 haalde, dat ik niet voor schut wilde staan. En ik had me echt geschaamd als ik de volgende dag wakker was geworden met 14.000 views. Ik had een bepaalde fundering in mijn hoofd waar ik mee wilde starten. Mijn eerste track moest een millie halen. Was dat niet gebeurd, dan had ik moeten reorganiseren, maar dat is gelukkig niet nodig geweest.” Inmiddels staat de track Lekker Lekker op 2,5 miljoen views.

Alleen aan de top
Al van jongs af aan krijgt Bizzey mee dat hij voor het allerhoogste podium moet gaan. Hij wil alleen aan de top staan. “Dat is mijn opvoeding geweest. Ik kom uit een situatie waar het niet altijd makkelijk was. Mijn vader moest noodgedwongen een winkel overnemen waardoor wij in de schulden kwamen. Hij was er altijd voor me en maakte me duidelijk dat het leven je niet gaat helpen als je niet zelf het hardst knalt. Dat is me bijgebleven.” De dwang om de beste te zijn uitte zich bij Bizzey al vroeg, zo werd hij bijvoorbeeld meerdere malen Nederlands kampioen karate. Diezelfde mentaliteit draagt hij nog altijd met zich mee. “Het is vooral de angst om weer arm te worden. Om terug te gaan naar de situatie van vroeger. Als je zeker wil zijn, moet je de beste zijn. Want als je dan gaat afbouwen heb je ook nog een lange weg naar beneden waar je ook money pakt.”

Bizzey interview

November
“Dit is gewoon my way of saying thank you”, vertelt Bizzey over de naam van zijn album. Hij heeft zijn allereerste project vernoemd naar zijn zoontje November, de voornaamste reden dat hij gestopt is bij Yellow Claw. “Mijn gezin is de reden dat ik dit album heb kunnen maken. Zij geven mij die kracht. Het is niet voor niets dat je mijn gezin ziet aan de binnenkant van de fysieke versie van het album.”

Met uitzondering van de Badman Ollo EP heeft Bizzey alleen nog maar singles gedropt. JA!, Bizzey’s eerste nummer één hit, is opmerkelijk genoeg de enige track die de uiteindelijke tracklist van het album heeft gehaald. Bizzey: “JA! is het resultaat van een schrijverskamp wat ik had met Yung Felix, Ramiks en Kraantje Pappie. We hebben daar negentien nieuwe tracks gemaakt in vier dagen. Ik wilde eerst geen album droppen, maar ik vond teveel van die nummers goed, dus heb ik besloten om het te doen. Het album klopt ook echt. Het zijn geen zestien willekeurige tunes op een hoop gegooid. Alle tracks hebben iets. Het wordt niet saai.”

Op November is de inmiddels karakteristieke baile funk-sound van Bizzey ook weer te horen. De Braziliaanse muziek (en eigenlijk bijna alle muziek uit Zuid-Amerika) is erg belangrijk voor Bizzey. “Het is mijn grootste inspiratiebron en mijn brood. Heel veel mensen luisteren naar Engelse, Amerikaanse of Afrikaanse muziek voor inspiratie, maar muziek uit Zuid-Amerika werd nog niet echt gedaan in Nederland. Ik doe de muziek ook niet na ofzo. De mensen daar accepteren het als echte baile funk. Challas wordt gewoon gedraaid in Rio de Janeiro! Ik heb ook niet geprobeerd om de muziek goed verteerbaar voor Nederlanders te maken, ik wil gewoon echt die sound overbrengen. Ik durf wel te zeggen dat ik die baile funk-game naar Nederland heb gebracht. Niemand anders kan dat claimen. Baile Funk, thats me man.”

“November is pas echt geslaagd als ie’ goud gaat.” vertelt Bizzey. “Ik ben ook een zakenman. We hebben er geld in geïnvesteerd en het project is pas succesvol als het winst opbrengt.” Ook na November gaat Bizzey gewoon door met het releasen van hits, zo belooft hij: “De volgende nummer één hit ligt al klaar. Het is een samenwerking met Hardwell en een aantal andere hele grote artiesten, meer zeg ik niet.”

Tekst: Daniël Mol | Foto 1: Shots Fired