BKO: “Mensen kennen mij van Gass en Tempo, maar dat is niet mijn sound”

Bryan Oduro, beter bekend als BKO, is al jaren actief in de Nederlandse rapgame. Ooit was hij lid van SBMG en vorig jaar tekende hij bij Rotterdam Airlines. Wij spraken de rapper over vertrekken bij SBMG, zijn langverwachte nieuwe EP en zijn droom om voet aan de grond te krijgen in Engeland.

BKO groeide op in Amsterdam Zuid-Oost en kwam vroeg in aanraking met hiphop. Zijn broers Rasskulz en MC Gary Black namen hem al snel mee naar hun thuisstudio, vanuit waar BKO begon met muziek maken. In 2011 sloot Bryan zich aan bij Sawtu Boys Money Gang (SBMG). BKO: “Ik kende Chivv en HT (Henkie T) uit de buurt. Ze vroegen me een keer om wat te spitten en dat vonden ze dope. Toen heb ik me aangesloten bij de groep.”

Een kleine twee jaar later besloot BKO dat hij alleen verder wilde. “Ik voelde me nog niet volgroeid en ik wist dat ik meer kon. Daarom besloot ik op mezelf te gaan. Het is ook heel zakelijk gegaan, niet met ruzie ofzo. Ik heb nog steeds goed contact met die boys.” Na het verlaten van SBMG dropte de rapper in 2014 zijn eerste mixtape, getiteld Zeldzame Vertoning. Het project bevat samenwerkingen met Chivv, Henkie T en Leeroy van Zwart Licht.

Rotterdam Airlines
Na het uitbrengen van diverse losse tracks en het werken aan zijn eigen rapformatie Well Paid Music Group tekent BKO in april 2016 bij Rotterdam Airlines. De rapper kan gelijk zijn bijdrage leveren aan het labelalbum Gate 16, waar hij onder meer te horen was op Licht Valt, Zoveel Vragen, Cypher 16 en Paperchase. “Toen ik benaderd werd door Rotterdam Airlines heb ik mijn eigen movement even naast me neergelegd, want dit vond ik een mooie kans.”

Zonder twijfel de grootste hit van Gate 16 is de track Gass, waar BKO de handen ineen slaat met Sevn Alias, Jairzinho en Jason Futuristic. Het nummer ging vier keer platina en stond wekenlang in de hitlijsten. Ook op Tempo, de hit van Jairzinho, had BKO een gastbijdrage. Toch zullen de meeste mensen bij zowel Gass als Tempo niet direct denken aan BKO. “Ik voel me niet ondergesneeuwd op deze tracks, ik maak me daar niet druk om. Het is ook goed als mensen er later achterkomen dat ik op die track sta.”

Stretch
Bijna twee jaar geleden kondigde BKO zijn Stretch EP aan. Met het project wil de rapper het publiek kennis laten maken met de sound waarbij zijn hart ligt: trap. “Dat is gewoon echt mijn sound. De meeste mensen kennen mij van Gass en Tempo, maar dat is niet mijn sound. Ik maak al trap sinds ik begon met rappen. Ik probeer het steeds een nieuw jasje te geven en harder te komen.” Het project komt volgens de rapper hoe dan ook dit jaar nog uit en bevat meerdere samenwerkingen. Zo kunnen we in ieder geval bijdrages verwachten van SBMG-leden Chivv en Henkie T.

Los van de plaat is BKO ook de studio ingedoken met Joey Bravo. De YouTuber werkte eerder al samen met de Rasskulz op de track Champ en timmert de laatste tijd aan de weg als rapper. YouTubers die gaan rappen is een omstreden onderwerp binnen de rapscene, maar daar trekt BKO zich niets van aan. “Ik let niet op de reactie van buitenaf. Het is gewoon zo ontstaan. Hij is een mattie van mijn broer en een goede gast.”

Toekomstplannen
Naast het werken aan zijn Stretch EP is BKO, net als Sevn Alias, de laatste tijd ook vaak te vinden in Engeland. BKO: “Ik heb daar al vier tracks opgenomen. Ik sta bijvoorbeeld op het album van Dun D en ben bezig met nog een track met hem.” Ook werkte hij samen met Akelle, van de populaire Engelse formatie WSTRN. De rapper gelooft dat zijn sound in het buitenland meer gewaardeerd wordt. “Nederland houdt gewoon heel erg van clubtunes”, vertelt BKO. “In Engeland hebben ze meer met trap.”

Na de release van Stretch zullen fans niet opnieuw zo’n twee jaar moeten wachten op een nieuw project. De rapper heeft flink wat nieuwe muziek in de pijplijn. “Na Stretch komt er nog een EP uit en daarna focus ik me op de release van mijn eerste album. Er komen mooie dingen aan.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand