Black Acid: “Onze sound ga je nergens anders vinden”

Het Amsterdamse collectief Black Acid timmert hard aan de weg. De groep trad in het eerste jaar van hun bestaan op bij het Woo Hah! Festival, dropte twee unieke videoclips en is uitgekozen als één van de talenten die mee mag doen met de jaarlijkse Popronde. In een klaslokaal van de Herman Brood Academie vertellen de voormannen van het collectief over hun gloednieuwe Acid EP, het huidige geluid van hiphop, Planet Acid en Anne-Maré’s.

Het huidige Black Acid bestaat in totaal uit acht personen. Op de voorgrond staan vier rappers: Ros, Dmy, Smitty en Dashaeno. Laatstgenoemde heeft tijdens het interview een jas aan waarop het gehele collectief te zien is. De vier MCs worden bij live shows ondersteund door DJ Laupie, het vijfde lid van Black Acid. Daarnaast staan Jungle, een producer, en Jason, een fotograaf en videomaker op de jas. Eén persoon ontbreekt op de achterzijde van het jack, de manager van de groep. Er zijn geen vaste rollen binnen de groep. De vier frontmannen rappen, produceren, designen kleding en organiseren feesten. Alles kan bij Black Acid.

Black Acid

Het eerste jaar
Ros, oprichter van de groep, vertelt: “Sinds de oprichting een jaar geleden zijn er veel mensen bijgekomen en weggegaan, maar deze drie bleven plakken. Ze waren er al heel vroeg bij.” Smitty neemt over: “Black Acid is gevormd door mensen met dezelfde hobby’s. Dat gaat verder dan alleen muziek.” Het eerste jaar als groep was niet alleen koek en ei bij Black Acid, maar dat hoort erbij volgens de rappers. Ros: “Als je niet vecht dan hou je niet van elkaar.” Smitty: “Iedereen komt uit een andere stad, iedereen denkt anders, voelt anders en dat maakt het sterker uiteindelijk. We zitten op één lijn, maar hebben wel discussies. Dat zal altijd blijven. Het zorgt voor wrijving, maar dat is ook wel prima.”

De jongens zijn meer dan tevreden met hun progressie het afgelopen jaar. Ros: “We hebben één EP, één clip gedropt en daarmee Woo Hah! al gepakt. Mannen hebben albums uit en ik zie ze daar niet.” Toch blijft de groep hongerig voor meer. “Ik ben blij, maar ik wil wel doorgroeien.” vertelt Dmy. Smitty: “We zijn beter geworden in van alles. Niet alleen sound, maar ook het afmixen, shows doen en de kennis van hoe het wereldje in elkaar zit.”

Black Acid

Trap en punk
De muziek van het collectief is maar moeilijk met een genre te benoemen. Dashaeno doet een poging: “Alternatieve punk met trap invloeden. Nee, alternatieve trap met punk in de mix” Ros vervolgt: “Onze liveshows zijn vooral punk, maar in de studio is het wat beheerster.” De hiphop die nu de Nederlandse hitlijsten domineert is niet de muziek die Black Acid maakt. Het collectief ziet zichzelf als de tegenstroming. Ros: “Iedereen maakt nu die 4x Duurder-achtige tracks.” Dmy: “En wij zijn daarin dan een beetje de tegenstroming. De volgende wave misschien wel.”

Toch willen de jongens in de toekomst de hitlijsten halen, maar wel met hun eigen sound. “We willen echt wat opbouwen in plaats van inhaken op wat nu populair is. Je kan op een wave inspringen of hem zelf creëren”, vertelt Smitty.

Black Acid

Popronde
De groep doet sinds september mee aan de Popronde, een rondreizend muziekfestival dat tot eind november langs allerlei steden trekt. De optredens in het kader van het festival zijn een stukje anders dan de rappers gewend zijn. “Je hebt shows waar mensen los gaan en shows waar je hard je best moet doen.”, vertelt Ros. Smitty: “Het is heel sick om mee te mogen doen. We doen het niet voor de bekendheid, maar om te leren. We leren bijvoorbeeld hoe we een crowd moeten moven die niet voor ons komt.”

Naast nieuwe muziek werkt Black Acid ook aan andere zaken, zoals kleding en hun eigen evenement. Over de kleding zegt Smitty: “We moeten het in één keer goed doen, daarom kunnen we nog geen datum noemen, maar het komt binnenkort.”

Acid EP
De Acid Ep is het tweede grote project van Black Acid. Begin juli verscheen de eerste en enige single: Anne-Maré. De intro van het nummer legt uit wat een Anne-Maré precies is. Ros: “Toen ik Anne-Maré schreef was mijn hoofd heet. Veel mensen doen tegenwoordig dingen om hogerop te komen zonder dat ze daar zelf achter staan. Dat zijn bijvoorbeeld Anne-Maré’s.” Net als de rest van de Acid EP staan er op Anne-Maré geen andere namen, maar dat had niet veel gescheeld. Ros: “We hadden een schrijverskamp bij mij thuis, samen met Leafs. Het was de bedoeling dat hij ook op Anne-Maré kwam, maar hij viel in slaap.”

Het collectief hoopt met de Acid EP de Black Acid-sound te patenteren. Ros: “We willen echt ons geluid benadrukken. Ik zie het als een voetstap vol met sound waarmee wij de scene in trappen, maat 50.” De sound van het collectief is, zoals eerder beschreven, een mix tussen trap en punk. Die combinatie is zelfs uniek te noemen, vindt Dashaeno: “Deze sound ga je nergens anders vinden. Dat kan niet eens, dat is niet mogelijk.” Black Acid wijkt op hun nieuwe EP niet af van die formule. Simpel gezegd: van de acht tracks op het project is er geen één die niet geschikt is voor een moshpit.

De jongens willen met het project dat hiphop-Nederland definitief kennismaakt met Black Acid. Dmy: “Ik wil dat iedereen ziet dat dit is wat Black Acid is en waar Black Acid voor staat.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand