De fatbike die het beste bij jou past

jun 14 , 12:42 Blog
image001 18
Het aanbod aan allerlei verschillende soorten fietsen is tegenwoordig enorm. Van elektrische fietsen, eenvoudige stadsdiensten en omafietsen tot snelle modellen met allerlei versnellingen. Een steeds populairder model is de fatbike. Op zoek naar een fatbike e-bike? Ben je op de hoogte van de verschillende modellen en verschillen in kwaliteit? In deze blog behandelen we wat factoren die belangrijk zijn om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een nieuwe e-fatbike. Lees met ons mee.

Hoe ver kan je er mee rijden

Als je van plan bent de e-fatbike voor lange ritten te gebruiken, let dan goed op de actieradius. Deze bepaalt namelijk hoe ver je kunt rijden voordat je de e-bike moet opladen. Voor off-road gebruik wordt een hogere actieradius (80-120 km) geadviseerd. Dan is de mogelijkheid tot onderweg opladen namelijk beperkt en wil je zo lang mogelijk door kunnen fietsen. Gebruik je de e-bike vooral in de stad? Dan is een gemiddelde actieradius (40-65 km) meestal voldoende. Je hebt in stedelijke gebieden veel meer mogelijkheid tot opladen tussendoor.

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Heeft de fatbike een keurmerk

Een grondig geteste e-fatbike voldoet aan de EN-15194 testresultaten. Fabrikanten moeten deze testresultaten kunnen overleggen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens inspecties. Een fietsframe moet bijvoorbeeld een aantal jaar meegaan zonder te breken of vroegtijdig te roesten.

De motor van de fatbike

Aan te raden is een e-fatbike met een middenmoter. Je hebt hierdoor controle en invloed op de elektrische ondersteuning. Een middenmotor is uitgerust met rotatie- en trapkrachtsensoren, wat betekent dat de snelheid wordt aangepast aan de kracht die je uitoefent tijdens het trappen. Dit is vooral handig bij heuvelachtig terrein, omdat je dan niet het gevoel hebt dat de fiets je vooruit trekt. Als er geen middenmoter is, is een achterwielmotor een optie. Veel e-fatbikes hebben dit van het merk Bafang. Deze is gemakkelijk met het combineren van accu’s en displays van andere merken. Een variant met achterwielmotor is vaak wat goedkoper. Mocht je hiervoor kiezen, dan is het aan te raden er een te nemen met trapkrachtsensoren. Voor fatbikes met eigen merk motoren is het verstandig om onderzoek te doen naar de kwaliteit en beschikbaarheid van vervangende onderdelen bij problemen of productiefouten.

Banden en frame maat

Als het goed is heb je nu een idee van welke fiets je zou willen. Dan rest de belangrijke vraag: welke banden moet je kiezen? Voor off-road fietsen zijn banden met grote noppen ideaal vanwege de betere grip. Voor stadsritten zijn banden met kleine noppen meer geschikt. Het is ook belangrijk dat de framegrootte past bij je lichaamsafmetingen voor comfortabel rijden. Vaak zijn fatbikes unisex qua maatvoering, maar maak een testrondje of controleer goed welke het best past bij jouw lengte. Je wil zo comfortabel mogelijk rondfietsen!

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 07 16 om 115108

'Quincy Promes laat met cryptische boodschap weer van zich horen en lijkt te hinten op terugkeer naar Spartak Moskou'

NEWS jul 16, 11:50
mocro maffia taxi videoland

Veelbelovende trailer Mocro Maffia laat zien hoe Taxi gekidnapt in de Sahara van Marokko belandt

NEWS jul 16, 12:00
bellingham

Jude Bellingham schittert op EA FC 25 cover met een aantal van de grootste voetballers ooit

GAMES jul 15, 17:50
schermafbeelding 2024 07 16 om 140147

Oud-kickbokser Alistair Overeem in opspraak na heftige uitspraken over zijn dochter

NEWS jul 16, 14:37