‘Britse scholen moeten Mozart vervangen door Stormzy’

Britse scholen worden aangespoord om voortaan klassieke muziek te vervangen door modernere genres, zoals grime en hiphop. Uit research blijkt namelijk dat dit een positieve invloed heeft op de leerresultaten van leerlingen.

Uit een langdurig onderzoek van liefdadigheidsinstelling Youth Music blijkt dat studenten tijdens muziekles oplettender zijn en vaker komen opdagen, wanneer de focus ligt op hun eigen muzieksmaak. Tevens werd duidelijk dat hun prestaties voor de vakken Engels en wiskunde verbeterden n.a.v. de vernieuwde muziekles.

Matt Griffiths, directeur van Youth Music, zei over het onderzoek: “We zien de voordelen die studenten ondervinden wanneer Mozart wordt ingeruild voor Stormzy als onderdeel van een vernieuwd muzikaal leerplan. Het onderzoek heeft ons denkbeeld bevestigd dat muziekles leerlingen kan helpen met een paar van hun grootste problemen: mentale gezondheid, isolatie en sociale ongelijkheid. Dat werkt echter alleen wanneer het leerplan wordt vernieuwd om meer op jongeren gericht te zijn.”

Youth Charity doet een beroep op het ministerie van Onderwijs om het muzikale leerplan in het Verenigd Koninkrijk aan te passen, zodat het meer verschillende genres omvat. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs reageerde als volgt: “We willen dat alle leerlingen de mogelijkheid hebben om muziek te studeren; daarom is muziekles verplicht in het nationale leerplan voor leerlingen van 5 tot 14 jaar oud. Momenteel werken we met verschillende partijen om het nationale plan voor muzikaal onderwijs te vernieuwen en een leerplan van hoge kwaliteit te ontwikkelen.”