‘Chivv verdachte in grootschalige oplichtingszaak’Een grootschalige oplichtingszaak heeft geleid tot een grote politieactie. Chivv is een van de 16 verdachten die sinds 21 juni zijn aangehouden in een Belgisch onderzoek. De rapper uit Amsterdam Zuidoost zou verdachte zijn van een ‘criminele organisatie’ die via phishing miljoenen euro’s zou hebben buitgemaakt, zo meldt Het Parool. De rapper en overige verdachten worden beschuldigd van internetoplichting en witwassen. De Un4gettable records frontman is inmiddels vrijgelaten in afwachting van het nadere onderzoek.

Volgens de Belgische politie zijn er heel wat Belgische slachtoffers online benaderd om vervolgens, via een phishinglink, naar een nagemaakte website te worden geleid. De politie schreef het volgende in een persbericht: ‘Zo kreeg het netwerk toegang tot hun rekeningen en hebben ze naar schatting meerdere miljoenen euro’s kunnen buitmaken.’ Het Amsterdamse Openbaar Ministerie zou een Europees onderzoeksbevel hebben gekregen. Op basis daarvan werden de woningen van de verdachten doorzocht.

De Nederlandse politie arresteerde op verzoek van de Belgische politie op dinsdag 21 juni acht mannen en een vrouw. In tientallen woningen werden doorzoekingen gedaan, waarbij vuurwapens, contant geld en merkkleding in beslag is genomen.

De advocaat van Chivv heeft inmiddels gereageerd op de aanhouding: “Dat hij alweer is vrijgelaten, zegt wel wat. Het schijnt om iets heel ouds te gaan,” aldus Manon Aalmoes. De rechtbank zou Chivv hebben vrijgelaten omdat er geen vluchtgevaar geldt.