De meest controversiële rap album covers ooit

Kendrick Lamar heeft eerder deze week de releasedatum van zijn aankomende album bekend gemaakt. Het lijkt erop dat de plaat een zwart vlak als cover krijgt. Dat is overigens niet de eerste keer, Jay Z (The Black Album) en Lupe Fiasco (Food & Liquor II) waren hem allebei voor. Kanye West bracht zelfs een cd uit zonder enig artwork, gewoon een lege doorzichtige hoes. Dit is allemaal enigszins spraakmakend maar niet zo controversieel als de volgende album covers.

Geto Boys brachten in 1991 hun album ‘We can’t be stopped’ uit. Op de cover zie je 1 van de leden (Bushwick Bill) op een ziekenhuisbed. De foto is genomen, vlak nadat hij zichzelf in z’n oog geschoten had.
We-Can’t-Be-Stopped

In 2008 wilde Nas een album genaamd ‘Nigger’ uitbrengen, maar Def Jam wilde daar niks van weten. Uiteindelijk kreeg de plaat geen nieuwe titel en gaat het als ‘Untitled’ door het leven. Op de cover zie je de rug van Nas met een N gevormd door zweepslagen, wat voor veel ophef heeft gezorgd.
0VKSX

In eerste instantie wilde 2Pac met deze cover laten zien hoe hij de aandacht van de media ervaarde; alsof ze hem kruisigden. Uiteindelijk stierf 2Pac voordat dit album uitkwam en werd Death Row ervan beschuldigd hem met Jezus te vergelijken. Ondanks de disclaimer op de voorkant kreeg Death Row veel kritiek.
2pac-makaveli-The-Don-Killuminati-The-7-Day-Theory-cover-big

Op de cover van Eminem’s ‘Slim Shady LP’ zie je de voeten van een vrouw uit de achterbak van zijn auto bungelen. Dit moesten de voeten van zijn vrouw voorstellen.
715CvcuzK9L._SL1034_

Rapper ZRO vond het wel een goed idee om vier drugs gerelateerde albums op rij uit te brengen met bijpassende covers. Dit schoot natuurlijk bij veel mensen in het verkeerde keelgat.
8512429_Z-Ro-Crack

DgfKo7WEXzjWSH6JOds0B2dEbES1xUcXNwjupE38Z-Ro - Cocaine Album Download RMV8aG5wV2rbahEPTVYHzIpgeTqCVTrT2OB2sDifZ-Ro - Heroin Album Download z-ro-meth

Ice cube kwam al uit de meest controversiële rapgroep aller tijden (NWA) en ging in zijn solo carrière rustig door met choqueren. Op zijn album ‘Death Certificate’ zie je de voeten van een wit lijk met een Amerikaanse vlag erover en de tag ‘Uncle Sam’ aan de teen. Hiermee doelde hij op de dood van de VS.
Ice-Cube-Death-Certificate

NWA werd zojuist al genoemd en met de cover van hun album ‘NIggaz4life’ kregen ze heel wat te verduren. Ze waren er al op voorbereid dus draaiden ze in ieder geval de naam van de plaat om op de cover.
Niggaz4life-Bonus-Tracks-cover

Action Bronson kreeg aardig wat te verduren toen de cover naar buiten kwam van zijn album ‘Saaab Stories’. Voornamelijk de dame die op handen en knieën voor de wc zit was voor veel mensen een stap te ver.
jjna40x1fqrcnpefmny3

Het album van Paris, genaamd ‘Sonic Jihad’, kwam uit in 2003 dus je begrijpt waarom zijn album cover heel veel mensen boos maakte zo vlak na de aanslagen van 11 september 2001.
pic35

Over de aanslagen van 11 september gesproken; het duo The Coup zou hun album ‘Party Music’ in september 2001 uitbrengen met deze cover waarop ze de twintowers vernietigen. De cover was ver voor de aanslagen al gemaakt en het album werd uiteindelijk uitgesteld en met een andere cover in november uitgebracht.
The-Coup-Party-Music-1024x1024

De groep KMD wilde hun album ‘Black Bastards’ uitbrengen met onderstaande cover. Het label wilde hier echter niet aan meewerken en liet de groep zelfs gaan door deze cover. Uiteindelijk werd het album jaren later alsnog uitgebracht met het originele artwork.
yzixk7z7szlv4gyjsdwb

‘Anaconda’ van Nicki Minaj was dan geen album maar het artwork van de single deed wel veel stof opwaaien. De weinig verhullende cover was, zo bleek later, een voorproefje van haar recordbrekende, bijbehorende video.
8fa2181a71e6da62f91331e4e3eac1f3

Zo’n 25 jaar voor Nicki Minaj brachten de mannen van 2 Live Crew hun album ‘As Nasty As They Wanna Be’ uit. Je begrijpt dat in die tijd er nog veel meer controverse was rondom vrouwen in string op een albumcover.
the-2-live-crew

Het schijnt dat Kanye West tegen de ontwerper van de cover van zijn album ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ heeft gezegd dat hij iets wilde dat geweigerd zou worden in de winkels. Dat gebeurde uiteindelijk niet, want er verschenen verschillende varianten, maar controversieel was de cover wel.
220px-Kanye_West_My_Beautiful_Dark_Twisted_Fantasy_album_cover

In Nederland is de cover van Salah Edin’s ‘Nederlands Grootste Nachtmerrie’ zonder twijfel de cover met de meeste reacties. Op de cover staat hij afgebeeld als Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. Salah Edin z’n foto werd zodoende al meerdere keren gebruikt in items over Mohammed Bouyeri. Onder andere in Geert Wilders z’n anti islam film en in De Wereld Draait Door.
34620745

8 March