Dit zijn de 10 beste releases van 2017

Ook dit jaar is hiphop in Nederland groter en groter geworden. Albums van Lil Kleine, Ronnie Flex en Boef domineerden maandenlang de hitlijsten en ook andere Nederlandse artiesten behaalden grote successen. Meer dan de helft van de meest gestreamde artiesten op Spotify in Nederland dit jaar zijn rappers van eigen bodem en ook de album top 5, met projecten van Lil Kleine, Boef, Ronnie Flex en SFB, liegt er niet om. Hiphop is niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap.

Inmiddels zijn we aan het einde van het jaar en is het tijd om de balans op te maken. Welke projecten werden op de redactie van Puna dit jaar het meest gedraaid? Dit zijn volgens ons de tien beste projecten van 2017.

David Beckham, Ex, Meijers, Fransman en Belangrijk. Een kleine greep uit het debuutproject van LouiVos. De Haagse rapper van de Wilde Westen crew heeft met de eerste Vostape laten zien wat hij in huis heeft en dat zijn een hoop hits. LouiVos bracht met Congo Johnny Depp feestnummers afgewisseld met harde trap. De trage flow van LouiVos begeleidt je door het project heen en met lines als “Verkoop die borie sinds die tijd van Tekken” en “Ik gooi wat saus in de game, daarna die stacks op haar face” laat Vos zien dat hij origineel, grappig en gewoon een goede rapper is.

Met Prins heeft Ares eindelijk zijn eigen geluid gevonden. Op het vierde album van de nog jonge artiest uit Oosterhout wisselt Ares zweverige R&B af met zware 808s. Samen met Dennis produceert hij alles zelf en doet hij het verder zonder hulp van anderen, geen features. De rapper klinkt met zijn 21-jaar meer volwassen dan ooit maar het feit dat hij nog zo jong is laat zien dat Ares nog lang niet zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Toen 3robi de titel van zijn EP bekend maakte leek het wel alsof de 21-jarige rapper een toekomstvoorspelling deed, alsof hij wist dat hij de top zou bereiken met zijn debuutproject. Een week nadat JJNDT dropte, kwam de plaat namelijk op nummer 1 binnen in de album top 100. De tape is de kroon op het harde werken van de rappers van Wilde Westen, die allemaal zeer actief waren dit jaar. 3robi stijgt naar hogere hoogtes met zijn EP en hij wist met harde ontoegankelijke trapbeats van Iliassopdebeat en YassinBeats, agressieve aparte stem, teksten en geluiden een nieuwe sound te creëren.

Leafs was onlangs nog bij ons te gast om te vertellen over zijn doorbraakjaar. De 16-jarige rapper bracht eind mei zijn EP Feals uit, een project dat een nieuw en fris geluid bracht. De samenwerking die Leafs aanging met Ramiks blijkt dan ook een gouden greep te zijn geweest. Van de zeven tracks op het project is er geen één die snel gaat vervelen. Leafs heeft met Feals een divers en verfrissend project afgeleverd die je ook in 2018 nog voorbij zult horen komen. Onze hoogtepunten: Alright met Yung Nnelg en Yokomokohama met Bokoesam.

Dit is niet het eerste eindejaarslijstje waar de Amsterdamse Yung Nnelg in voorkomt, maar ook in de beste releases van het jaar verdient hij een plekje.  De rapper bracht in 2017 twee EP’s uit, Serena en Contra, waarvan de laatstgenoemde dit lijstje heeft gehaald. De EP bevat een hilarische intro, bangers als Forrest Gump, Op Dreef en Hoofdprijs en andere memorabele tracks als Tetsuo en Winnaars Mentality. Voor 2018 verwachten we veel van Yung Nnelg, maar voor nu zijn we al heel blij met een EP als Contra.

Bokoesam bracht dit jaar zijn debuutalbum Solo uit. Het lange wachten werd beloond, want Solo is wat ons betreft één van de beste albums van dit jaar. Het project bevat negentien tracks en is een goede mix tussen interessante samenwerkingen en persoonlijke solo-platen. In die laatste categorie vallen vooral Zoveel Leven, Gelijk en Solo op, waar Sam rapt over zijn jeugd, zijn zoontje en relaties. Aan de andere kant van het spectrum biedt Solo ook genoeg moois. De samenwerkingen met Jonna Fraser (inclusief briljante videoclip), Yung Nnelg, SBMG en Idaly blijven hangen en worden nog regelmatig op de Puna-redactie gedraaid. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de extreem-schattige Skit van Bokoesam’s zoontje Zaiyon, waarmee het album begint. Wij kijken met smart uit naar het volgende project van Bokoesam.

Hef brengt altijd zijn albums in december uit. Dit zijn mooie kerstcadeaus maar vervelend als de albums een plek in het eindejaarslijstje verdienen. Het laatste album Geit is nog niet eens een week uit, maar na nauwelijks 6 dagen luisteren is wel duidelijk dat dit een van de beste albums van het jaar is. Met tunes als Hayabusa, Kan Niet Terug en Money Gaat Eerst laat Hef zien dat hij geen spat veranderd is en dat hij nog steeds dezelfde smerige rapper is van acht jaar gelden toen Hefvermogen uitkwam. Wanneer Hef over poenie, drugs dealen en smoken rapt over de beats van Spanker, die de hele plaat heeft geproduceerd, voelt het vertrouwd en laat Hef zien dat hij misschien wel de Geit is in de Nederlandse rapgame.

Na de Twenty Four Sevn serie bracht Sevn Alias vorig jaar zijn album Trap Grammy uit. Terwijl we deze buiten onze top 10 van vorig jaar lieten, kunnen we niet om de opvolger heen. Op Picasso treffen we een Sevn aan die comfortabel is met zijn plek als één van de beste rappers van het land. De jonge artiest toont zijn diversiteit terwijl hij dicht bij zichzelf blijft met traptunes als bijvoorbeeld Rijk Moeten Zijn. Zijn geflirt met de Engelse scene is te horen op Flu & Tip en Swerve en hij maakt met gemak hits als Patsergedrag en In Amsterdam. Het is al een prestatie op zich om zoveel muziek uit te brengen en het niveau zo hoog te houden. We zijn zelfs alweer benieuwd naar de volgende plaat Recasso.

Op vrijdag 30 juni dropte Ronnie Flex uit het niets zijn tweede album Rémi. Met het album, vernoemd naar het hoofdpersonage van het boek Alleen Op De Wereld, wist Ronnie zowel het grote publiek als muziekkenners te bereiken. Er staan trapnummers op zoals Spook en Opgekomen, clubbangers als Energie en Come Again en met In De Armen Van een Engel, Dichterbij Me en Is Dit Over wist Ronnie de gevoelige snaar te raken. Samen met Boaz produceerde de Capellenaar het hele album en hij werkte samen met onder anderen Jonna Fraser, Lil’ Kleine, Jiri, Sevn Alias en Boef. Op de valreep liet Ronnie gisteren misschien wel de hardste track van het jaar los met 4/5 en stiekem was dat wel het enige nummer dat miste op Rémi. We weten wel dat er weer een project van Ronnie aan zit te komen en met 4/5 heeft hij in ieder geval een veelbelovende eerste single te pakken.

Op 28 december werden Frenna, KM en Priceless van SFB gearresteerd in Suriname voor een oude zaak en het jaar 2017 begon zodoende vreselijk voor de Haagse groep. Na maandenlange onzekerheid kwamen de mannen op 16 maart eindelijk vrij. Er werd gevreesd voor de carrière van SFB, maar ze kwamen ijzersterk terug. Op 7 juli, nog geen vier maanden na hun vrijlating, was daar 77 Nachten en was de terugkeer officieel. De plaat is misschien wel het beste project van de groep en heeft voor ieder wat wils. Het heeft hitgevoeligheid met Lovely Body, clubbangers als Way It Goes en streetsweepers als Santa Boma. Al met al is 77 Nachten van SFB het beste project van het jaar, mede door de aanloop en de omstandigheden waarin de plaat gemaakt is.