Dit zijn de 15 meest ondergewaardeerde tracks van 2015

adje-2
Dit afgelopen jaar was één van de beste jaren voor Nederlandse hiphop ooit. Met het succes van New Wave, talloze clips met miljoenen views, de terugkeer van gevestigde namen en nieuwe namen die opdoken. Tussen al die muziek door zijn er altijd tracks die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Aangezien het jaar ten einde is, leek het ons het ideale moment om juist die tracks uit te lichten. We hebben de 15 meest ondergewaardeerde tracks op een rijtje gezet.

15. D-Double – Sssh Is So Easy

Terwijl we wachten op D-Double z’n debuutalbum verscheen hij op het succesvolle New Wave album. Hij maakte indruk met onder andere de track Dikke Gun met Lijpe, maar daar bleef het niet bij dit jaar. Hij verscheen op twee van de grootste hits van het jaar, namelijk Ma3lish en Mandela. Op solo gebied deed hij het rustiger aan, maar opeens verscheen op Youtube de track Skengman, gevolgd door Sssh Is So Easy. En laatstgenoemde verdient zoveel meer aandacht dan het nu gekregen heeft. Hopelijk zien we in 2016 een album van de rapper uit Zeeland.

14. Sevn Alias – Tellies ft. Jairzinho & Kevin

Alles wat Sevn Alias aanraakte dit jaar veranderde in goud. Dit begon min of meer met de single Mrowen en de daaropvolgende mixtape Twenty Four Sevn, maar na zijn 101Barz sessie ging het pas echt hard. Iedereen wilde met hem samenwerken en dat resulteerde onder andere in Ma3lish met D-Double en Frenna, Mandela met SBMG, Cementblok met Nega, een Pick Up sessie met Adje en 3robi, Niet Normaal met Hef, Kan Niet Hangen met Ismo en Le7nesh met Josylvio. Al die tracks kregen genoeg views dus voor deze lijst gaan we even terug naar de tape. Het nummer Tellies is een samenwerking met Jairzinho en Kevin van Rotterdam Airlines. Behalve een sterke verse van Sevn, maakt het refrein dat deze track veel meer aandacht verdient.

13. Vivants – V for Vivants

Het Amersfoortse collectief Vivants begon het jaar met hun EP Bon Vivants, gevolgd door hun debuutalbum V for Vivants. Ze startten de campagne met de single en video van V for Vivants. Op een soulvolle beat van producer Apollo wisselen de mannen elkaar af met stuk voor stuk solide verses. Ook de clip zit zeer goed in elkaar en verdient dan ook meer views.

12. Raw Roets – Americano

In principe kreeg de video Americano van Raw Roets in de aanloop genoeg aandacht met een co-sign van de belangrijkste rappers uit Rotterdam. Er werd groots uitgepakt, de video ziet er goed uit en de track is on point. Daarbij komt nog dat de Rotterdammer de track zelf geproduceerd heeft. Nu, zo’n zeven maanden na de release, staat de teller op 32.000 views en dat hoort veel meer te zijn.

11. Sepa – Zonnebril

Als er één rapper is die een sterke following heeft, maar toch altijd onder de radar blijft, dan is het Sepa wel. De rapper uit Amsterdam werkt hard en bracht eerder dit jaar zijn mixtape Straatverbod II uit. Behalve dat, werkt hij samen met Jerry John van Stray Bullets aan het album Alles of Niks. Daarvan liet hij eerder dit jaar al een aantal tracks horen en de één van de beste daarvan was de track Zonnebril.

10. Donnie – Koud Als Ik Je Zoen ft. Vjèze Fur

Eerder dit jaar verscheen de film Prins met grote rollen voor Lil Kleine en Vjèze Fur. Van de bijbehorende soundtrack komt de track Koud Als Ik Je Zoen van Donnie en Vjèze. De zomerse track en de bijbehorende video gaan je gegarandeerd een goed gevoel geven en je even terugbrengen naar de zomer.

9. Killah Keezy – Money & Revolvers ft. Ludje

Jaren geleden beloofde Killah Keezy ons Money Boven Fame en na enkele losse tracks over de jaren heen, verscheen dit jaar dan eindelijk de EP. Met 8 nieuwe tracks was de EP misschien wel beter dan men verwacht had en met het nummer Money & Revolvers sluit hij de plaat heel sterk af. Op het nummer werkt hij samen met de nog onbekende Ludje en dat leverde een fris resultaat op.

8. MocroManiac – KMB ft. Sontje & Kalibwoy

MocroManiac pakte dit jaar eindelijk weer wat positieve aandacht met zijn bijdrage aan Straight Outta Control. Hij deed zijn ding op de EP, maar op solo gebied bleef het rustig rondom de rapper uit Kraaiennest. Gelukkig bleef het niet helemaal stil, want hij begon het jaar met een hele sterke track. Hij werkte op KMB samen met zijn homie Sontje en Kalibwoy. Samen zijn ze te horen op een duistere beat en als we Mocromaniac moeten geloven zat Kali achter de knoppen om op te nemen. Het resultaat heeft in ieder geval heel wat plays gehad hier op kantoor.

7. Jowners – Right Now

Van Jowners weten we dat hij kan rappen en tracks kan maken. Hij moet alleen nog zijn naam ‘out there’ zien te krijgen. Dit besloot hij te realiseren door zich in te schrijven voor de Grote Prijs van Nederland en inmiddels heeft hij het tot de finale geschopt. Dit deed hij met een serie sterke tracks, waarvan Right Now de beste was.

6. Jonna Fraser – Vervelend ft. Sevn Alias & Murda

Jonna Fraser had dit jaar het succesvolste jaar van zijn carrière. Hij was één van de uitblinkers op New Wave, tekende een contract bij Noah’s Ark en bracht zijn nieuwe EP Alle Tijd uit. Kortom genoeg aandacht voor Jonna zou je denken. Toch was er één track die overal tussendoor kwam. Tussen New Wave en de aanloop naar zijn EP was daar opeens de track Vervelend. Op het nummer werkt hij samen met Sevn Alias en Murda.

5. Ares – Ik & Dennis

Ares besloot zich terug te trekken van alles wat met New Wave te maken heeft, ondanks zijn bijdrage aan de plaat. Hij draaide de focus naar zichzelf en bracht een korte film Alleen In De O uit, met de gelijknamige EP. Daarvoor bracht hij nog een mixtape uit met afvallers van de EP. Voor deze lijst gaan we echter terug naar de eerste dag van het jaar. Ares heeft er een handje van om zomaar ineens tracks op zijn soundcloud te zetten, zo ook op 1 januari. Met Ik & Dennis begon Ares het jaar met vuur.

4. Veldentaal – Seizoen ft. Jandro (SFB) & Ray Fuego

Eerlijk gezegd is de hele Veldentaal mixtape ondergewaardeerd. Hoe dat komt lijkt een raadsel, want het collectief bestaat uit Bokoesam, Idaly, Yung Nnelg, Garrincha en GRGY, die het op zichzelf allemaal goed doen. Daarbij stonden er gastbijdrages van onder andere Lil Kleine en Ronnie Flex op de tape. Los van de video’s Leent Mijn Cup/Domme Shit en Belangrijk, kreeg ook de track Love Man meer aandacht dan de rest van de tape. De term wordt nog steeds regelmatig gebruikt op bijvoorbeeld social media. Toch is het één van de dopeste tracks van de tape die compleet genegeerd lijkt. Nog voordat er überhaupt iets over Veldentaal bekend gemaakt was, verscheen er op een vrijdagavond opeens de track Seizoen op Yung Nnelg z’n soundcloud. De line up loog er niet om; op de track waren Nnelg, Idaly, Bokoesam en Jandro te horen, voordat Ray Fuego de track met energieke verse afsluit. De track verscheen op de tape en verdient volgens ons veel meer aandacht.

3. Adje – Shit Was All Good

In augustus 2014 kwam naar buiten dat Adje de gevangenis in moest terwijl hij op het hoogtepunt van zijn carrière was. Begin 2015 kwam hij vrij en kwam hij gelijk met hitte. De single Verlof, die hij tijdens een weekend verlof opnam, doet het nog steeds goed. Op de 6 tracks tellende EP De Situatie, waarop Verlof staat, rapt hij over verschillende aspecten die hem dwars zaten in de tijd dat hij vast zat en dat leverde hele goede tracks op. De uitschieter van de tape was wat ons betreft de soulvolle track Shit Was All Good. In het persoonlijke nummer vertelt hij hoe het voelde om vast te komen zitten.

2. Vic Crezée – Ik Doe Niet Aan Gezeik ft. Willem, Idaly & Faberyayo

Misschien wel de grootste verrassing van deze lijst komt van de White Boy Wasted EP van Amsterdamse DJ Vic Crezée. In de afgelopen jaren bracht Vic Crezée om de zoveel tijd zijn White Boy Wasted mixes uit en elke tape begon hij met een exclusieve track. Dit jaar verzamelde hij die tracks op een nieuwe EP. De EP opende met de laatste exclusieve track namelijk Ik Doe Niet Aan Gezeik met Willem, Idaly en Faberyayo. De track zou één van de meest afgespeelde nummer van het jaar worden hier op kantoor.

1. Idaly – Bitches & Shits ft. Frenna (SFB)

Eind januari kregen we opeens een track van Idaly en Frenna opgestuurd. Er was nog niet eens artwork, daar moest nog even iemand voor gevonden worden. Voor we het wisten stond de track op repeat. Idaly en Frenna doen allebei hun ding op de aanstekelijke beat van Garrincha en met lines als “m’n swag dom net als Patrick, dus vandaar de sterrenstatus” kan je niet missen. Tot de dag van vandaag hopen we op een video van de samenwerking of desnoods een remix om de track meer aandacht te geven, maar waarschijnlijk zit het er niet in. Bitches & Shits is voor ons de meest ondergewaardeerde track van 2015.

30 December

X