Dit zijn de 20 meest ondergewaardeerde Nederlandse tracks van 2016

Dit jaar was het meest succesvolle jaar in Nederlandse hiphop ooit en eindelijk was het ook te zien in de charts. Er kwam zoveel muziek uit dat het vrijwel onmogelijk was om alles bij te houden en er zijn zeker tracks aan je voorbij gegaan die eigenlijk heel hard zijn. Dit kan zijn doordat je de artiest niet kent, maar ook omdat het nummer ondergesneeuwd is door andere releases van de artiest of zijn/haar collega’s. We besloten 20 tracks te verzamelen die volgens ons niet genoeg aandacht gehad hebben dit jaar. Vind de nummers in willekeurige volgorde hieronder.

Ares – Frank Lampard
Cho zei het al op zijn album “Shout out naar Ares, ik vind het raar dat niemand echt zijn shit checkt” en ook wij vinden dat Ares niet genoeg credits krijgt. Vorig jaar stond hij in de lijst met de track Ik & Dennis en ook dit jaar verdient hij weer een plek tussen de meest ondergewaardeerde tracks. Dit keer kiezen we voor het nummer Frank Lampard, dat hij eerder dit jaar ineens op zijn Soundcloud zette.

Caza – Levels ft. Jonna Fraser & Josylvio
Op een aantal gastbijdrages na hebben we eigenlijk nog heel weinig gehoord van Caza. Vorige maand leek Caza dan eindelijk die track te hebben die hem op de kaart zou zetten. Hij verzamelde Jonna Fraser en Josylvio en samen brachten ze het nummer Levels uit. Mede door een release die niet vlekkeloos verliep heeft het nummer niet de aandacht gekregen die het verdient.

Dion Mase – Day 1s
Dion Mase laat niet vaak van zich horen, maar eens in de zoveel tijd laat hij weer uit het niets een nieuwe track los. Dit jaar was Day 1s de meest opvallende, op een soulvolle productie van Jack Herrer. Het nummer van de Rotterdamse MC moet je zeker nog eens beluisteren.

Bokoesam – Usain Bolt ft. JerraMSK
Bokoesam bracht dit jaar zijn goed ontvangen EP Een Beetje Voor Jezelf uit, met o.a. de hit Jij & Ik, maar daar bleef het niet bij voor de rapper uit de 87. Hij besloot een aantal tracks die hij gemaakt had, maar niet kwijt kon te bundelen op de Bokoeyoncé mixtape. Eigenlijk is dat hele project in onze ogen ondergewaardeerd, maar één track sprong er wat ons betreft uit en dat is Usain Bolt. Los van Sam zelf en de productie speelt ook de verrassende bijdrage van de nog onbekende JerraMSK daarin een grote rol.

Kempi – King Kong/Observeer ft. Klemma
Vlak voordat Kempi de gevangenis in ging zat hij in de studio met niemand minder dan Amerikaanse producer Alchemist. Er werden verschillende tracks opgenomen en tijdens zijn straf werd hier de Rap & Glorie EP van gemaakt met 4 gloednieuwe tracks van du zoon. Het project werd een sterke terugkeer van de rapper uit Eindhoven met als leadsingle het nummer Ik Wil Nikes met Willem. Wat ons betreft is King Kong/Observeer de track waar het over zou moeten gaan en niet alleen omdat hij op het nummer samenwerkt met Klemma.

KevCody – Wandelen ft. Zefanio
KevCody hangt al een tijdje rond in de scene en was op enkele releases van o.a. Era en Bokoesam te horen. Dit jaar was het eindelijk tijd voor zijn eerste soloproject Pakurumo. Op de plaat werd hij bijgestaan door FMG, Hansie, Jhorrmountain, Bokoesam, Zefanio en Josylvio en het resultaat mag er wezen. Vooral de track Wandelen met Zefanio verdient wat ons betreft wat extra aandacht.

Latifah – Bye
Er zijn eigenlijk veel te weinig vrouwen in de Nederlandse hiphop scene, maar gelukkig hebben we Latifah. Ze werkt momenteel hard aan nieuwe muziek en liet dit jaar al een aantal keer van zich horen, zoals met het nummer Regenboog of haar verse op de remix van Paiso. Uitschieter was de track Bye die ze in het najaar uitbracht en waarop ze liet horen wat ze kan.

De Fellas – Ring Ring
De mannen van De Fellas generen dit jaar steeds meer buzz en zijn ook steeds betere tracks gaan maken. Terwijl ze nog toewerken naar hun No Fuckboys Allowed tape brachten ze al een aantal noemenswaardige singles uit zoals VakkenVullen met Mula B & Louis, Lit en Mazzeltov. In onze ogen is Ring Ring de track waar het meest op geslapen is.

Sepa – Kalender ft. Cho
Sepa was dit jaar op dreef en bracht maar liefst twee albums uit, namelijk Alles of Niks 2.0 en 2.1. Vooral de tweede plaat klonk volgens ons erg goed, maar lijkt toch aan veel mensen voorbij gegaan te zijn. Uitschieter op het album is de track Kalender waarop de rapper uit Amsterdam Zuid Oost samenwerkt met Cho.

Zack INK – Mijn Doopceel ft. Josylvio & Lijpe
Zack INK bracht onlangs zijn album 700 Stories uit. De plaat doet het op zich goed, maar de release is niet helemaal soepel verlopen, waardoor de originele versie van het nummer Mijn Doopceel met Josylvio en Lijpe niet op de plaat terecht kwam, maar in plaats daarvan een solo versie. Hierdoor heeft het nummer niet de aandacht gekregen die het zou moeten krijgen.

Icekoud – Strijders
De mannen van Icekoud werken momenteel hard aan de weg en stonden afgelopen zondag nog in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Ze maken zich op voor de release van hun eerste EP en lieten in de aanloop al de single Strijders los. Met dat nummer en de track Liars met Seek hebben ze al een goede indruk achter gelaten en er wordt veel van ze verwacht in 2017.

Idaly – Kobe/Jordan ft Yung Nnelg & Maximilli
Dit jaar was het eindelijk tijd voor het debuutproject en het was gelijk een hele sterke EP met tracks als Eindelijk en Raplife. De plaat viel net buiten onze top 10 van favoriete releases, maar heeft een goede indruk achtergelaten. Onze favoriete track, die veel meer aandacht verdient, is het nummer Kobe/Jordan met Yung Nnelg en Maximilli.

Nosa x Nikes – Fuck Rap
Na het laatste album van Zo Moeilijk hoorden we nog regelmatig van Roscovitch, maar rondom Nosa bleef het een stuk rustiger. Hij heeft toch de weg naar de studio gevonden met zijn vertrouwde producer Nikes. Samen dropten ze dit jaar opeens het album Novi en Nosa hield het dicht bij zichzelf op de plaat. Met name Fuck Rap was tekenend voor het album en de track verdient het om veel vaker geluisterd te worden.

Purp Sagir – Audi
Vorig jaar verscheen het eerste project van Vans ‘n Purp en dat bleek ook gelijk de laatste. Vans ging verder als Paul Sinha en tekende bij Top Notch en Purp liet wat langer op zich wachten. Hij ging een hele andere kant op dan zijn collega en bracht dit najaar zijn pakkende single Audi uit.

Ray Fuego, GRGY, Tads Thots & GHQST – Tonnop
Onlangs was het eindelijk tijd voor de compilatie EP Bakuhatsu van de mannen van de SMiB en na de aankondiging kwamen ze gelijk met de track Tonnop, waarop Ray Fuego, GRGY, Tads Thots en GHQST te horen waren. De toon was gelijk gezet voor de plaat en de single moet veel vaker gehoord worden.

Sammie Sedano – Soms
Sammie Sedano maakte dit jaar een terugkeer in de scene en dat deed hij niet zomaar. In stilte werkte hij aan De Nachtapotheker EP met Soms als leadsingle en die track is te sterk om zomaar voorbij te laten gaan.

Snelle – In M’n Hoodie ft. Wolf
Vorig jaar was Snelle nog onbekend, maar dit jaar wist hij naam voor zichzelf te maken De Vier en zijn Bijrijder EP. Met zijn laatste single Rijden weet hij al aardig wat views te generen, maar de track In M’n Hoodie met zijn homie Wolf mag zeker niet vergeten worden.

Stepherd – Jij & Ik ft. Zefanio
Na zijn avonturen met Skinto en hun gezamenlijke album Het Spijt Me, werkt Stepherd momenteel hard aan solomateriaal. Onlangs bracht hij zijn eerste single Jij & Ik uit met Zefanio. Het is heel anders dan we de laatste tijd van hem gewend zijn, maar het staat hem goed, dus de track mag niet verloren gaan.

Yung Nnelg – Op Dreef
Yung Nnelg maakt zich op voor de release van zijn nieuwe plaat Contra en de eerste single Op Dreef kreeg één van de beste video’s van het afgelopen jaar. Daarnaast is het ook een dope track die veel meer aandacht hoort te krijgen.

Vyd & Midda – Hoe Is Alles Nike
Via een tip kwamen we bij Vyd & Midda terecht. De jonge jongens uit Almere en Amsterdam Zuid Oost hadden toen de tracks H.I.A.N. en Aanzien uit. Op basis daarvan belandden ze op de 10 Jaar Puna EP met de track Tegenstanders en vestigen we in deze lijst nog eens de aandacht op het nummer Hoe Is Alles Nike.

0 comments

Leave a Reply

Laat als eerste een comment achter

avatar
500
 
wpDiscuz