Dit zijn onze 10 favoriete Nederlandse releases van 2016

Dit jaar was een ongelooflijk succesvol jaar voor Nederlandse hiphop. Zo begon het jaar met de popprijs voor de mannen van New Wave, scoorde Lil Kleine niet lang daarna een nummer 1 album met WOP en Broederliefde brak alle records met hun Hard Work Pays Off 2. Naast Broederliefde en Lil Kleine belandde ook Jonna Fraser op nummer 1 in de Album Top 100. Hiphop werd steeds meer gezien door het grote publiek en was terug te zien in de cijfers. Er kwamen sterke projecten uit van mannen als Lijpe, Josylvio, Sevn Alias en Frenna.

Inmiddels zijn we aan het einde van het jaar en is het tijd om de balans op te maken. Welke projecten werden op de redactie van Puna het meest gedraaid? We verzamelden onze 10 favoriete platen en zetten ze op een rijtje voor jullie.

10

We beginnen de lijst met onze nummer 10 en die komt van Rotterdam Airlines. Het label kreeg een enorme boost door het succes van Sevn Alias en tekende o.a. BKO, Lil Saint en FMG. De gehele crew ging op schrijverskamp en werkte aan het eerste compilatiealbum. Het resultaat werd Gate 16 met één van de grootste hits van het jaar, namelijk Gass. Naast Gass stonden er nog andere hoogtepunten op de plaat zoals Milli, Nummer 1, Now She See Me, Wazig en Cypher 16. De plaat zette Rotterdam Airlines als geheel op de kaart en zorgde ervoor dat er nog meer werd uitgekeken naar het debuut van Kevin.

9

Jonna Fraser is één van de hardst werkende en meest succesvolle artiesten van het jaar. Na het New Wave avontuur tekende hij bij Noah’s Ark en bracht drie EP’s in een jaar tijd uit. Met elk project voelde hij zich meer op zijn gemak en werd daarmee ook steeds beter. Zijn laatste EP, Blessed, was een sterk geheel en gaf een goed beeld van de artiest die Jonna Fraser geworden is. Tracks als Update met Kempi, Uitweg, On Set met Mula B en Louis en natuurlijk de hit Ik Kom Bij Je met Frenna deden het goed hier op kantoor.

8

Met de release van de hitsingle My Love kondigde Frenna zijn langverwachte solodebuut aan en dat werd precies wat we er van verwacht hadden. Hij wisselt straatanthems als Check af met dansbare nummers als Wasteman en liefdestracks als Openbaar. Geen Oog Dichtgedaan is het album dat we verwachtten van de frontman van SFB.

7

Kevin is al een hele tijd onderdeel van Rotterdam Airlines en kreeg eindelijk de aandacht die hij verdiende met zijn single Op De Block met Emms en vanaf dat moment ging zijn jaar in een Kleine Versnelling. Hij verscheen op het album van SBMG en maakte indruk op Gate 16, wat ervoor zorgde dat de vraag naar een soloplaat steeds groter werd. Ruim een week geleden verscheen dan eindelijk zijn EP Kleine Versnelling en de plaat is niet van repeat af geweest sindsdien. Hij opent de EP sterk met twee solotracks en haalt het beste naar boven bij de artiesten met wie hij samenwerkt. De streams gingen door het dak en dat leverde hem een derde plek op in de Album Top 100.

6

Terwijl Cho al jaren op hoog niveau meedraait in de game, was het nog steeds wachten op zijn debuutalbum. Zelfs na het succes van Misschien Wel He, duurde het nog even en kregen we zelfs eerst Konings, het gezamenlijke project met Adje. Deze zomer was het eindelijk zo ver en kregen we Knock Knock III. Hij koos er bewust voor om zijn album het derde deel van de Knock Knock serie te maken, omdat de muziek in de lijn ligt van deel 1 en 2. De rapper uit Amsterdam Zuid Oost heeft met zeventien tracks een compleet plaatje afgeleverd en zich van alle kanten laten zien. Hij ging voor bars, wist Winne te strikken voor een hele sterke gastbijdrage, maakte een hit met La Rouge (Ik Mis Je) en waagde zich aan grime (SNM) en dancehall (Popalik). Hij bleef echter altijd Cho zoals we hem kennen en dat leidde tot één van onze favoriete albums van het jaar.

5

Buiten de charts om was het vooral Wilde Westen dat de klok sloeg dit jaar. Met name Mula B & Louis hadden de straat op slot met hun trap sound. Het begon al met Geen Isis, Maar Crisis en Rare Wapens, maar de bom barstte echt bij Domme Jongens. Waar je ook gaat of staat hoor je het nummer en clubs worden nog steeds kapot gemaakt als de track gedraaid wordt. Wat volgde was een serie singles met o.a. Chossel een Beetje, Tuig van het Jaar en Elektriciteit die uiteindelijk samen kwamen op de mixtape Drugs & Geld. De tape stond vol met bangers en heeft een flinke impact gehad.

4

Slechts enkele maanden na de release van zijn goed ontvangen album Levensles liet Lijpe weten dat zijn volgende plaat, Jackpot, alweer zo goed als af was. Strijders en de titeltrack beloofden al veel goeds en Lijpe beloofde dat Jackpot zijn vorige album zou wegblazen. Dat woord zouden we niet willen gebruiken, omdat Levensles het bij ons ook goed deed, maar de Top Notch rapper heeft ook dit jaar een zeer sterke plaat afgeleverd. Dat bleek wel toen hij op nummer 2 binnenkwam en alle 18 tracks de Single Top 100 binnendrongen. Hij heeft het aantal gastbijdrages beperkt gehouden en dat is hem ten goede gekomen. Met bangers als Pitbull en Eng, maar ook gevoelige nummers als Mama laat Lijpe zien wie hij is en waar hij voor staat.

3

Dit jaar is Sevn Alias uitgegroeid tot één van de meest succesvolle Nederlandse hiphop acts. Die lijn werd ingezet met zijn eerste Twenty Four Sevn mixtape, zijn single Ma3lish en het daarop volgende sterke optreden op Noorderslag. Wat volgde was Twenty Four Sevn 2, een grote bijdrage op Gate 16, Twenty Four Sevn 3, zijn debuutalbum Trap Grammy en een jaar vol met optredens door het hele land. Twenty Four Sevn 3 is onze favoriete plaat van Sevn. Het project voelt onbewust aan als een album en bracht ons eindelijk de volledige versie van ADF. Daarnaast vind je op de plaat bangers als Summer 16, Mandem en doen ook nummers als Fasta, Dribbel en Duizend het goed hier. Twenty Four Sevn 3 is volgens ons alles wat Trap Grammy had moeten zijn.

2

Het meest verrassende album van het jaar is misschien wel Ma3seb van Josylvio. De rapper uit Naarden houdt het straat, maar staat zonder media aandacht alweer 23 weken in de Album Top 100. Tot op de dag van vandaag draaien we de plaat nog regelmatig en het is wat ons betreft dan ook meer dan terecht dat de plaat genomineerd is voor een Edison POP prijs in de categorie Hiphop. Na tracks als Mula en Cash maakte Josylvio pas echt naam in de scene met de track Le7nesh met Sevn Alias. Inmiddels is hij één van de meest gevraagde artiesten voor gastbijdrages en is hij sinds de release niet meer weg te denken uit de scene. Vanaf de intro zit je gelijk vast in het album en neemt hij je mee door zijn avonturen van de straat zonder te vervelen.

1

Hoe je het went of keert; dit was het jaar van Broederliefde. Eind vorig jaar verscheen de video van Alaka, de uitschieter van de eerste Hard Work Pays Off. Die clip, en daarmee de single, ging zo hard dat de mannen weer frisse energie kregen en het resultaat was Hard Work Pays Off 2. De aanloop naar de plaat was heel kort, met de video van Narcos en een energieke 101Barz sessie, maar meer was er ook niet nodig. Iedereen riep “Je moet me niet schreeuwen” en Mi No Lob leek al een hit te worden voordat de plaat uit was. Toen de EP uiteindelijk verscheen was het niet meer te houden, Ik Was Al Binnen, Jungle en Mi No Lob gingen als een trein en ook de rest van de plaat werd goed beluisterd. Ondertussen ging HWPO2 platina, verbraken ze een dertien jaar oud record van Frans Bauer, zetten ze Lowlands op z’n kop en waren ze niet meer van TV en radio weg te denken. Ook hier stond de EP tijden lang op repeat met favorieten Qu’est Qu’ill Ya en Miljonairs. Momenteel maken ze zich op voor hun volgende hoogtepunt, namelijk het optreden in hun zo geliefde Sparta stadion, het Kasteel.

0 comments

Leave a Reply

Laat als eerste een comment achter

avatar
500
 
wpDiscuz