Dit zijn volgens ons de 10 beste video’s van 2017

In 2017 zagen we in de muziekvideo’s een comeback in het verhalen vertellen, werden kleurrijke animaties gebruikt en maakte artiesten verre reizen om toffe visuals te maken. Dit jaar kwamen er weer flink wat video’s uit waar vaak miljoenen views op kwamen, maar er waren ook video’s die veel minder views haalden, maar minstens net zo goed waren. Uit die enorme lading video’s hebben wij een top 10 samengesteld van beste Nederlandse video’s van 2017. Hierbij hebben wij gelet op de visuals, maar ook op de creativiteit, originaliteit en hoe de video geëdit is.


Eigen Schuld is de eerste video die Black Acid uitbracht. De formatie legde de lat gelijk hoog voor zichzelf, want Eigen Schuld is een hele creatieve video. Negen maanden later blijkt de video, samen met de clip van Bizzey’s Doe Je Dans, een trendsetter geweest te zijn. De focus op de eindmontage zie je namelijk de laatste tijd in veel meer clips terug. Het is dan ook niet gek dat regisseur Deebo1017 inmiddels al grotere klussen heeft gedaan, waaronder een videoclip voor Leafs.


Ride Or Die voelt alsof je een stedentrip maakt naar de Balkan met Josylvio en videoproductieteam Framez als de reisleider. De toffe beelden van het idyllische landschap en Josylvio die rappend langs toeristische trekpleisters loopt en Ride Or Die roept zorgen voor een opvallend goede combinatie.


Yung Nnelg weet van een theater in IJmuiden de perfecte locatie te maken voor zijn Skeemen video. De video is een kijkje in de gedachtes van Yung Nnelg en regisseuse Femke Huurdeman waar trompet spelende kinderen, bejaarde vrouwen met zwaarden en acrobaten meedoen aan een talentenjacht. Ook Tads Thots en GRGY zijn van de partij en vormen samen met Nnelgy de jury van deze bizarre talentenjacht. De clip is creatief en past zoals bij veel van Yung Nnelg’s video’s perfect bij de muziek.


De video van Mooier is met 26.000 views de minst bekeken video in dit lijstje. Dat is jammer, want video’s als deze zie je niet vaak. De clip gemaakt door Michael Middelkoop heeft een hele duidelijke jaren ’80-vibe, inclusief een knipogende Michael Jackson-sleutelhanger en KITT, de pratende auto uit Knight Rider. Wat ons betreft had deze video wel wat meer views mogen krijgen.


“Ken die kech, Kenia, negeer die kech, Nigeria”, is inmiddels een iconische line geworden van Haagse rapper Mula B. Het nummer Kenia dat voor het eerst te horen was in de 101barz sessie was een instant hit maar niemand wist toen nog dat er een bizarre video bij zou komen. Het concept van de video is simpel, Mula B die het nummer rapt voor een green screen, maar de uitvoering is fenomenaal. In de video ontstaan beelden waarbij Mula tussen een Afrikaanse stam rapt, met Vladimir Putin Chillt en op een tropisch eiland staat. De projecties op het green screen variëren van Samson en Gert en de inbrekers van Home Alone tot het Windows 95 opstart scherm.


BBB is zonder twijfel de beste video die Bokoesam dit jaar heeft uitgebracht. De video, geregisseerd door Femke Huurdeman, is op unieke wijze gefilmd en bevat allerlei spullen die beginnen met de letter ‘B’. BBB is briljant in zijn eenvoud en bewijst dat je geen gigantisch budget, fantastische locaties of tientallen figuranten nodig hebt om een toffe videoclip te maken. Het beeld van een zwangere Bokoesam in de stijl van Beyonce zullen we dan ook niet snel meer vergeten.


Er zijn weinig clips waar nog een verhaal in wordt verteld. Gelukkig is daar Teemong die als regisseur altijd weer verrassend uit de hoek komt. In de video van het nummer Hier van Killer Kamal speelt rapper Pietju Bell de hoofdrol en worden jongeren bekritiseerd die alleen maar geven om geld en dure merken. Pietju Bell is uiteindelijk het slachtoffer in de video en de plottwist aan het einde van de video zal je aan het denken zetten. De scene op het einde van de clip wanneer Pietju door een grasveld rent in combinatie met de beat die loskomt zorgt iedere keer weer voor een kippenvelmoment.


Yung Nnelg staat inmiddels wel bekend om zijn unieke en verzorgde videos en andere visuals. De rapper kondigde de video van Tetsuo groots aan. Pers en fans werden uitgenodigd om naar een speciale viewing te komen en de clip voor het eerst te bekijken, zo trots was Nnelg op zijn nieuwe video. En terecht, want de getekende video in de stijl van anime is uniek voor een Nederlandse hiphopclip. Het maken van een anime was een idee van de rapper en is uitgevoerd door Mickey Cohen, een regisseur waar Yung Nnelg graag mee wilde werken voor dit project. Geïnspireerd door Akira is het eindresultaat een wereld waarin Yung Nnelg, Ray Fuego en GRGY het opnemen tegen het kwaad.


De video voor Alleen van Lil’ Kleine is visueel aantrekkelijk, tof gefilmd en het verhaal is sterk. Het knappe aan de video die gemaakt is door Eye Society is dat het aan het einde van de clip voelt alsof je een hele film hebt gezien terwijl je naar een muziekclip van ruim drie minuten hebt gekeken. Dit komt onder andere door actrice Sigrid ten Napel, zanger Douwe Bob, zangeres Roxeanne Hazes en rapper Hef, maar uiteindelijk is het de emotie in het gezicht van Lil’ Kleine die de video compleet maakt. De close-ups laten de combinatie van nonchalance, woede, verdriet en desinteresse in Kleine’s gezicht zien. Als er een gezichtsuitdrukking voor eenzaamheid bestaat zou het gezicht van Kleine als voorbeeld worden gebruikt.


De onbetwiste nummer 1 in deze lijst. Boef’s Habiba is eigenlijk meer een film dan videoclip en viel daarom al meerdere keren in de prijzen. De rapper investeerde duizenden euro’s in de videoclip en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Habiba is met 44 miljoen views inmiddels uitgegroeid tot de best bekeken Nederlandstalige videoclip ooit. Boef nam regisseur Madja Amin en crew mee naar Oekraïne en het resultaat is een waar meesterwerk. Bovendien bewijst de rapper dat hij ook nog best aardig kan acteren.

Volg Puna.nl op Facebook, Instagram, Twitter en de Spotify Playlist.
X