DJ Abstract over de Red Bull Thre3style World DJ Championships, groepschats met de beste DJ’s ter wereld en meer

Aanstaande zaterdag organiseert Red Bull samen met Encore en Pioneer de Thre3style World DJ Championships. Zes Nederlandse dj’s krijgen 15 minuten de tijd om te laten zien dat ze tot de beste DJ’s van Nederland behoren. De winnaar van aanstaande zaterdag mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Thre3style World Finals in Polen. DJ Abstract was vorig jaar de winnaar en mocht naar Chili om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de wereldkampioenschappen.

Abstract is één van de juryleden tijdens de nationale kampioenschappen en hij mag zijn ervaring gebruiken om te beoordelen wie de beste set neerzet. Wij spraken DJ Abstract aan de telefoon over de World Finals van vorig jaar, Instagram groepchats met de beste DJ’s ter wereld en hoe hij zaterdag zijn opvolger gaat kiezen.

Abstract was zeer te spreken over zijn deelname aan de world championships. “Het was super hard, je bent op een soort kamp met 30 andere dj’s en toevallig is het ook nog een competitie. Je leert van elkaar, hebt allerlei activiteiten en maakt nieuwe vrienden.” Naast dat hij heeft bewezen dat hij tot de wereldtop behoort, heeft hij er ook een hoop support van zijn tegenstanders aan overgehouden. “Met de meeste jongens van Chili hebben we een message groep op Instagram waar allemaal grapjes in worden gemaakt, maar als iemand bijvoorbeeld een nieuwe track heeft krijg je daar ook veel support voor.”

Zijn ervaring uit Chili neemt hij mee naar Nederland om te beoordelen wie er gaat winnen zaterdag. Aankomende zaterdag zal Abstract samen met DJ Puffy en ESKEI83, die beide een keer de Thre3style World DJ Championships wonnen, gaan bepalen wie Nederland mag vertegenwoordigen. Volgens Abstract gaat het bij het maken van een live set van een kwartier om het vinden van de perfecte balans tussen een set die werkt voor de clubs en turntablism. Daarnaast is het belangrijk om in dat kwartiertje alles uit de kast te halen: “In een normale dj-set van een kwartier draai je misschien 5 tracks terwijl je hier 20 tracks in dezelfde tijd hoort. Je vertelt een verhaal van een kwartier met een begin, een middenstuk en een einde.” Naast dat het belangrijk is dat je met de muziek een verhaal vertelt is voorbereiding zeer belangrijk voor een DJ set van 15 minuten: “Improviseren gaat niet lukken. je bent heel lang bezig met zo’n set. Bij de een is het een maand, sommige dj’s doen er een halfjaar over om hun set te perfectioneren.”

Abstract gaat, ondanks dat hij sommige deelnemers kent, aankomende zaterdag serieus te werk als jurylid. “Die dag gaat het er echt om wat je die dag hebt gepresteerd en niet van ‘ik ken je al vijf jaar dus ik laat je winnen’. De wereldkampioen van vorig jaar en die van twee jaar geleden zijn ook jurylid dus sowieso krijg je drie verschillende meningen. Het wordt gewoon een oprechte beslissing.”

Foto’s door Maurice van der Meijs voor Red Bull Content Pool.