DJ Dylvn: “Mijn EP heeft de potentie om helemaal goud te gaan.”

Je debuut in de rapgame mogen maken met een EP waar Ronnie Flex, Lil Kleine en leden van SFB aan meewerken. Dat klinkt voor de meeste artiesten als een droom, maar voor de 23-jarige DJ Dylvn is het de realiteit. De DJ van Ronnie Flex tekende eind augustus een contract bij Top Notch en bracht daarbij gelijk zijn track Top Bezig uit. De allereerste DJ met een artiestencontract bij Top Notch vertelt over zijn rol in de studio, zijn verwachtingen van de EP, vergeleken worden met DJ Khaled en studiotijd met Lil Kleine.

Zo’n twee jaar geleden ging Dylan aan de slag als DJ van Ronnie Flex. Na thuis geoefend te hebben kon de voormalig tour manager aan de slag. Plotseling stond de toen 21-jarige Dylan voor uitverkochte zalen, terwijl hij nog geen ervaring had als DJ. Bovendien had hij de enigszins ondankbare taak om de toen al immens populaire Monica Geuze op te volgen. Ondanks alles bleef Dylan in die periode met beide benen op de grond staan: “Ik begon gewoon en bleef heel nuchter. Ik pakte het ook heel snel op, misschien heb ik er dus ook wel talent voor.”

Na een tijdje draaien voor Ronnie Flex werd Dylan ook steeds meer gevraagd als club- en festival DJ. Hij draaide de afgelopen jaren in acht verschillende landen en was onder meer te bewonderen op Lowlands, Latin Village en in een uitverkochte Ziggo Dome. Ook startte Dylan met het vloggen van zijn leven en remixte hij de track Niet Zo, van Murda Turk en Ronnie Flex. Dit legde Dylan geen windeieren, want eind augustus van dit jaar lag er een contract voor hem klaar bij Top Notch. Een bijzonder moment, want Dylan is de eerste DJ ooit die een artiestencontract bij het platenlabel kreeg aangeboden.

Top Bezig
De DJ tekende een contract voor meerdere projecten bij Top Notch. “Er komt veel heat aan. Mijn EP ligt al klaar en daarna komen er nog twee EP’s aan.” Om de handtekening van Dylan bij Top Notch kracht bij te zetten dropte direct zijn eerste single, Top Bezig. De samenwerking met Maximilli, Priceless en YOUNGBAEKANSIE werd in twee maanden zo’n 700.000 keer gestreamd. “Ik ben heel tevreden met wat Top Bezig heeft gedaan. Streams zijn een graadmeter van hoe het echt gaat. Ik check ook dagelijks reacties. Dat geeft me een goed gevoel”, vertelt Dylan. Hij vervolgt: “Toch vind ik het, als ik naar mijn EP kijk, één van mijn minste tracks. Ik koos die plaat als debuut omdat ik op eigen kracht de game in wil rollen. Mensen zeggen nu: Top Bezig is DJ Dylvn zijn track.” De DJ wilde met de keuze voor Top Bezig als debuutsingle voorkomen dat hij ondergesneeuwd werd door de grote namen die op zijn EP staan.

Hits
Want aan sterren geen gebrek op de aankomende EP van DJ Dylvn, dat Chase gaat heten. Dylan werkt op zijn tracks onder anderen samen met Lil Kleine, Ronnie Flex, Jonna Fraser, Jayh, I am Aisha, leden van SFB, Dopebwoy en Kempi, allemaal namen die groter zijn dan hijzelf. Dat is een voordeel, maar kan zeker ook een gevaar zijn. Toch is hij niet bang dat luisteraars vergeten dat ze naar een DJ Dylvn-track aan het luisteren zijn: “Je moet als DJ een track echt dragen. Met Top Bezig is dat gelukt en dat zal ook met mijn volgende tracks gaan lukken.”

“Ik heb sowieso hits klaarliggen”, vertelt Dylan zelfverzekerd. “Ik ben altijd bescheiden, maar ik heb het aan veel mensen laten horen en ik weet zeker dat het goed gaat komen.” De DJ legt de lat hoog voor zijn eerste project: “Ik wil minimaal één gouden plaat voor mijn EP.”

DJ Khaled
Een EP met louter grote namen, bij elkaar gehaald door een DJ. De vergelijking met de Amerikaanse hitmachine DJ Khaled is natuurlijk snel getrokken. Dylan kan wel lachen om die vergelijking: “Ik ben gewoon DJ Dylvn, maar wat Khaled doet voel ik wel. Vooral die vibe dat grote namen met je willen werken.” Ook het ontbreken van een soortgelijke artiest in Nederland valt hem op: “Welke DJ heeft nou featurings in deze tijd? Je had een tijdje geleden Drivah en DJ Dyna die dat deden, maar dat is het. Je ziet het gewoon heel weinig.”

Toch blijft het bijzonder dat de net begonnen DJ Dylvn op zijn debuut-EP zulke grote namen kan aantrekken. “Ik denk dat het gewoon aan de vibe ligt, mensen zien het plaatje, de artiesten gunnen het me en geloven in me.” De DJ heeft bij alle tracks op zijn EP een flinke vinger in de pap gehad. “Ik wil geen kant en klaar product krijgen dat uitbrengen, want dan heb ik geen gevoel bij die track, dan kan ik het niet dragen.” Wel is de DJ eerlijk over het productieproces van zijn album: “Als ik met Project Money in de studio zit, hebben die jongens binnen de kortste keren iets staan. Dan kan ik alleen nog maar aanwijzingen geven, zodat het mijn sound wordt.” Hij vervolgt: “Dat gaat ook door bij de verses. Soms staat er al iets en dan gooi ik het helemaal om. Uiteindelijk ben ik de aanvoerder in de studio.”

Lil Kleine
Eén van die studiosessies voor zijn EP had Dylan met Lil Kleine. Op een vakantie in Oostenrijk liet hij één van zijn tracks horen aan de rapper, met succes: “Een week na die vakantie belde hij om te zeggen dat hij die track hard vond en of ik even een studio wilde regelen.” Toen de DJ eenmaal klaar zat in de gehuurde studio leek het even of Kleine niet op kwam dagen. Na een telefoontje met zijn management bleek dat de rapper in de sauna zat en dat de afspraak door een misverstand niet was doorgekomen en dat het niet meer ging lukken vandaag. “Ik baalde enorm daarvan, maar ik bleef toch nog even wachten. Plotseling stuurde Kleine mij een bericht dat hij eraan kwam. Toen hebben we heel snel zijn verse opgenomen en heb ik hem weer terug naar de sauna gestuurd.”

Toekomst
De DJ zal de aankomende tijd drie EP’s uitbrengen bij Top Notch, maar wat er daarna komt dat ziet hij nog wel: Dylan: “Misschien zeg ik over twee jaar wel dat ik hier klaar ben en naar het buitenland moet.” Het allerliefst wil Dylan zijn (dan grote) naam gebruiken om andere artiesten te stimuleren: “Dat lijkt me heel vet. Ik wil dan iedere keer iets verfrissends brengen.”

Een internationale samenwerking behoort voorlopig nog in de categorie toekomstmuziek, aangezien de DJ zijn eerste project nog moet uitbrengen. Een datum wanneer het bomvolle Chase-EP zal droppen is er nog niet, maar DJ Dylvn kijkt vol vertrouwen uit naar de release van zijn plaat: “Mijn EP heeft de potentie om helemaal goud te gaan.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand