Er is een oorlog gaande tussen de verschillende streamingdiensten

Jay Z kocht pas geleden voor 56 miljoen dollar het bedrijf Aspiro en werd daarmee eigenaar zou worden van twee streamingdiensten, WiMP en Tidal.

Tidal probeert een positie te veroveren in ‘streaming-wereld’
Bij de lancering van de streamingdienst Tidal kreeg Jay Z veel steun van een groot aantal artiesten. De steun werd onder andere verspreid met de hashtag #TidalforAll. Het feit dat Jay Z werd gesteund bij het lanceren van de streamingdienst, is niet gek. Hij deed namelijk de toezegging dat artiesten veel meer betaalt zouden krijgen dan bij Spotify. Dit zou zeker voldoen aan de behoeften van veel artiesten, gezien de lage opbrengsten van Spotify naar de artiesten.

Tidal is de samenwerking aangegaan met een handvol artiesten. Het gaat om Beyonce, Jay Z, Madonna, Rihanna, Nicki Minaj, J. Cole, Kanye West, Alicia Keys, Arcade Fire, Daft Punk, Jack White, Jason Aldean, DeadMau5, Usher, Chris Martin en Calvin Harris. Elke artiest kreeg drie miljoen en 3 procent aandeel in ruil voor de rechten op de muziek. Echter is het niet duidelijk wat overige artiesten krijgen en of dit daadwerkelijk meer zal zijn dan bij bijv. Spotify.

Daarnaast beloofde Jay Z ook onderscheidend te zijn in de kwaliteit van de muziek en om in HD kwaliteit muziekvideo’s aan te bieden. Wat ook verschillend is bij Tidal, is dat je kan kiezen om muziek in CD-kwaliteit te luisteren in plaats van een gecomprimeerde mp3 kwaliteit zoals bij andere diensten het geval is. Er zit wel een prijsverschil in het muziek luisteren via een hoge kwaliteit en er is geen gratis versie van de dienst beschikbaar.

tidal-share.9d1c0023

Maar Spotify lijkt geen kaarten uit handen te willen geven
Ondanks de, op het oog lijkende, voordelen van Tidal, wordt de streamingdienst hevig onder vuur genomen. Spotify is namelijk bezig met het binnenhalen van een investering van 400 miljoen. De partners waarmee ze in onderhandeling zijn, zijn geen kleine spelers. Ze zijn namelijk in overleg met Goldman Sachs en onbekende investeerders uit Abu Dhabi en die zouden ook voor de toekomst een enorme rol kunnen spelen in de financiƫle zijde van Spotify. Als de deals door zouden gaan, betekent het dat Spotify binnen 6 maanden in waarde zou verdubbelen.

spotify-ps4

En ook Apple Beats Music gaat mee in de strijd
Maar niet alleen Spotify gaat hevig de concurrentie aan. Ook Apple’s ‘Beats Music’ is van plan om keihard terug te slaan. Zij willen namelijk artiesten benaderen en ze betalen voor exclusieve rechten op het nummer. Dat betekent dat alleen Apple de rechten over het nummer heeft en geen enkele andere streamingdienst in staat zal zijn om het nummer op te nemen in hun eigen dienst. Tidal gebruikt ongeveer dezelfde techniek. Echter is de prijs van de dienst van Apple wel toegankelijker dan die van Tidal. Zij bieden de dienst aan voor een prijs van 10 dollar per maand aan de consument.

Andere grote spelers laten nog niet van zich horen, maar zullen zeker niet achterblijven.
Naast de bovengenoemde streamingdiensten zijn er nog veel meer grote spelers in de wereld van diensten. Zo is bijvoorbeeld een andere enorme speler de Franse streamingdienst Deezer. Zij bieden ook muziek met verschillende kwaliteitsvormen aan en daarop kan jij je abonnement op aanpassen. Echter bieden zij wel een proefperiode aan, wat de dienst aantrekkelijk maakt om uit te proberen. Ook RDIO is een enorme speler. Zij bieden een half jaar lang gratis muziek aan voordat de overstap wordt gemaakt naar een betaalde versie. Hoe zij hun slag zullen slaan tijdens deze ‘oorlog’ zal waarschijnlijk binnenkort aan het licht komen.

Wat betekent dit voor Nederlandse artiesten m.b.t verspreiding van hun muziek?
Voor Nederlandse artiesten is dit ook een interessante ontwikkeling. Momenteel is Spotify wel de dienst in Nederland voor het streamen van muziek, maar het lijkt steeds relevanter te worden om ook op andere diensten te gebruiken voor verspreiding van muziek.

Tot slot…
De strijd om de grootste streamingdienst te worden is van start gegaan. Het lijkt erop dat de diensten er alles aan zullen doen om de grootste te worden. In afwachting van de resultaten….

apples-new-beats-music-paying-artists-for-exclusives-1

14 April