Era: “Ik heb een bijna-doodervaring gehad, zowel in rap als in de streets”

Ruim vier jaar geleden maakte Era zijn debuut met de mixtape Njaah. De rapper leek een mooie carrière tegemoet te gaan, maar onderweg liep niet alles op rolletjes. Hij kwam terecht in conflicten en nam een pauze in de muziek. Inmiddels is hij al lang en breed terug met nieuwe muziek. Volgens de rapper zijn we zelfs een nieuwe periode ingegaan: de New Hiphop Era. Wij spraken hem over zijn tijd achter de tralies, de situatie met Negativ, zijn label Avalon en natuurlijk zijn nieuwe muziek.

Gevangenis
Officieel maakte Era zijn debuut met de Njaah mixtape, in de zomer van 2014. Het project bevatte samenwerkingen met onder meer Rasskulz, Esko en bovenal bloedbroeder Juicc. Tenena, een track op Njaah, betekende ook het eerste succes voor de rapper uit Amsterdam-Oost.

Toch kwam het voorzichtige succes van Era niet helemaal uit de lucht vallen. De Amsterdammer was al een tijd lang bezig met rappen, maar een echte doorbraak bleef uit. Voordat Era zijn eerste mixtape uitbracht belandde hij, inmiddels zo’n vijf jaar geleden, achter de tralies. Een gebeurtenis die niet alleen Era veel pijn deed, maar ook zijn familie. Hij vertelt: “Mijn broertje weerhoudt me er nu van om weer het slechte pad op te gaan. Toen ik moest zitten deed het me veel pijn, vooral omdat ik ineens uit het leven van mijn broertje was verdwenen. Hij zag zijn grote broer iedere dag en opeens was ik verdwenen. Ik miste zijn zevende verjaardag en andere belangrijke gebeurtenissen. Ik probeer nu nog dingen in te halen omdat ik er vroeger niet was voor hem”

Papierwerk
Sinds zijn tijd achter gesloten deuren richt Era zich steeds meer op de muziek. Dat ging niet gemakkelijk. Na het uitbrengen van Njaah en het breken met producer TB flirtte Era opnieuw met het straatleven. De jaren daarop bracht hij een aantal singles uit en was te horen op Veldentaal. Toch lijkt het balletje sinds dit jaar echt te zijn gaan rollen voor Era. Na een pauze in 2017 brengt de rapper weer veel muziek uit en heeft hij getekend bij Avalon, waar hij zijn driedelige maxisingle New Hiphop Era onlangs uitbracht.

Aanvankelijk leek het erop dat Era opgepikt zou worden door Rotterdam Airlines, nadat hij en Juicc te horen waren op het succesvolle Gate 16 album. Het label uit de Maasstad benaderde de rapper, maar op een samenwerking liep het niet uit. Era: “Jairzinho vond mij altijd al hard, maar het is uiteindelijk niet doorgegaan door het papierwerk. Ik zou daar op de lopende band terechtkomen. Dat wilde ik niet.” Kort daarna kreeg Era de mogelijkheid om bij Avalon op te nemen, waarna de twee partijen al snel de handen ineen sloegen.

Negativ
Het turbulente verleden van Era maakt hem huiverig om te makkelijk met partijen in zee te gaan, zo geeft hij toe. “Ik wil niet iedereen over één kam scheren, maar ik kijk nu wel uit met anderen. Dat heb ik wel geleerd de afgelopen jaren. Ik zag altijd alles als love, maar hoe meer dingen er fout gingen, hoe minder ik daar in kon geloven.”

Era doelt onder meer op de situatie met stadsdeelgenoot Negativ, een naam die hij ook noemde in zijn meest recente 101Barz studiosessie. De twee konden het goed met elkaar vinden, maar op een gegeven moment hield de samenwerking op. Era vertelt: “Ik ben niet boos op Nega, maar hij heeft wel mijn tijd verspild, die krijg ik nooit meer terug. We hadden samen tracks gemaakt, waaronder Cementblok. Nega maakte ook muziek met Alexanduhr, maar door een akkefietje met hem wilde Nega geen muziek meer uitbrengen. De muziek lag er en we konden er gewoon geld mee verdienen, maar hij wilde het niet. Daarmee heeft hij het verpest. Ik heb ook gesprekken gehad met Nindo, maar daar had ik niets aan. Het was allemaal zonde van mijn tijd. Ik ben absoluut niet boos op hem, maar ooit was hij een eastside legend. Hij is veranderd.”

New Hiphop Era
Inmiddels heeft Era een punt achter die roerige periode gezet. Met zijn nieuwe project New Hiphop Era en een samenwerking met D-Double (Heen & Weer) wil de rapper nu definitief doorbreken in Nederland. Op zijn nieuwe maxisingle staat slechts één samenwerking en wel met zijn bloedbroeder Juicc. De twee zijn al jaren onafscheidelijk en Juicc zou volgens Era een steunpilaar in zijn leven zijn. “We komen uit verschillende vriendengroepen, maar we zijn heel close met elkaar geworden. Dat zegt wat. We gaan door het vuur voor elkaar.” Era is dan ook niet de enige die zich weer serieus op muziek richt. Ook Juicc staat op het punt een project uit te brengen.

Voor Era voelt deze periode als het perfecte moment om met zijn muziek door te breken. “Het stemmetje in mijn hoofd zegt dat ik nu moet gaan rappen. Toen (2014) was het niet de goede tijd voor mij. Achteraf ben ik daar wel blij mee, omdat ik het dan nu wel kan laten lukken. Waarom gaat het nu wel lukken? Ik heb een heel sterk team achter me. De boys, de buurt, Avalon en heel Nederland. Die feest-muziek is leuk, ik dans er ook op, maar wat ik doe valt op. Dat gaat een stem krijgen. Let maar op.”

“In 2019 breng ik een nieuwe EP uit, daarna gaan we de game bossen”, vervolgt de rapper. “Op Heen en Weer heb ik het over de dood en dat is niet zomaar. Ik heb een bijna-doodervaring gehad, zowel in rap als in de streets. Er is op me geschoten en er is veel gebeurd, maar ik ben er nog steeds. Ik ga niet meer weg.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

More Stories
Veteraan Kiddo Cee is terug met nieuwe EP In Duivel’s Hand