Esko over zijn debuutalbum en Amerika terwijl hij hits blijft maken

De tag ‘Beats By Esko’ is bijna niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Producer Esko heeft met zijn trapbeats, aanstekelijke melodieën, maar ook tropische sounds de succesformule gevonden voor een hoop artiesten. Zo stond hij aan de wieg van successen van artiesten als Sevn Alias, Josylvio en Latifah. Als kroon op zijn werk behaalde de producer uit Almere afgelopen september met Josylvio zijn eerste nummer 1-hit Ride Or Die. De afgelopen maanden voelt het alsof er iedere week weer een nieuwe Esko productie te horen is en als medeoprichter van het label Van Klasse lijkt de producer 24/7 aan het werk te zijn. We spraken Esko daarom over de drang om te werken, werken met Sevn en Josylvio en wat de toekomst gaat brengen voor de nog jonge alleskunner.

Overwerk
“Ik ben eigenlijk altijd druk bezig en ik ben bijna altijd in de studio aan het werk.” Begint Stacey Walroud, zoals Esko echt heet, wanneer we aanschuiven aan tafel in de Van Klasse studio in zijn thuishaven Almere. Aan de muur hangen foto’s van de artiesten van het label, zoals Josylvio, Hansie, Jermaine Niffer en natuurlijk de producer zelf. Wanneer we hem de vraag stellen met welke projecten hij nu bezig is noemt Esko een hele waslijst aan grote artiesten op: “Ik ben nu bezig met het nieuwe album van Josylvio, ik ben continu bezig met Sevn, we zijn niet echt bezig met projecten, maar we zitten wel sowieso elke week drie keer in de studio om muziek te maken. Hansie z’n album is af, Jermaine Niffer’s EP zijn we mee bezig en voor Vic9 heb ik veel producties gedaan. Het zijn er zoveel, ik vergeet al die dingen man.“

Naast het produceren is Esko ook een van de oprichters van het label Van Klasse. Het label is onder andere door het succes van artiesten als Josylvio en Jermaine Niffer enorm gegroeid. “Binnen Van Klasse doe ik alles wat met creativiteit te maken heeft; van de tracklist en albumtitels bepalen tot de artwork en het regisseren van de clips. Vroeger deed ik altijd de social media van alle artiesten, maar dat is nu gelukkig overgenomen.”

Met zoveel aankomende projecten en zijn werk bij Van Klasse is het maar de vraag of Esko wel eens een keer een dagje vrij neemt. “Soms overwerk ik mezelf wel heel erg ja, maar ik was laatst een week in Marokko en toen heb ik even rustig aan gedaan.” Toch is dit niet de vakantie waarin hij het werk loslaat: “In Marokko hebben we het eigenlijk alleen maar over werk gehad. Ik heb wel kunnen chillen, maar terwijl we aan het zonnen, zwemmen en eten waren hebben we het wel over werk gehad.” Toch lijkt de producer er positief onder en vindt hij het niet erg om de hele tijd met werk bezig te zijn “Het is wat ik leuk vind. Dat is het mooiste wat een mens kan hebben, dat je van je hobby je werk kan maken.”

Beats by Esko

Werken met Josylvio en Sevn Alias
De twee grootste artiesten waar Esko het meest mee heeft samengewerkt zijn Josylvio en Sevn Alias. Beide artiesten heeft hij meegemaakt in de beginstadia van hun carrières en mede door de beats van Beats By Esko zijn de rappers groot geworden. “Ik vind dat een producer zich moet aanpassen aan de artiest waarmee hij werkt. “Als ik met Josylvio ben, heb ik tien Arabieren hier in de studio. Als ik met Sevn ben dan ben ik gewoon alleen met hem in de studio en zijn we echt gefocust op de muziek.” Een van de meest opvallende momenten die Esko met Sevn in de studio heeft gehad is dat hij met de rapper drie van zijn meest populaire tracks in één studiosessie heeft gemaakt: “Wat ik altijd wel tof vind is dat ADF, Ma3lish en Kifesh op dezelfde dag zijn gemaakt, vooral Ma3lish en Kifesh zijn toen enorm succesvol geworden.” Sevn deed de drie tracks ook in zijn allereerste 101Barzsessie in 2015. Dit is treffend voor de samenwerking tussen Esko en Sevn en het gemak waarmee ze samen hits kunnen maken.

Eind september kwam de track Ride or Die van Josylvio uit, geproduceerd door Esko. Dit was voor beide artiesten hun eerste nummer 1-hit. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van de producer wanneer hij praat over de track: “Ik heb alles zelf geïnvesteerd in deze track, het is mijn eerste nummer 1-hit, onder mijn eigen label met mijn eigen artiest zonder features, dat vind ik zo tof.” Volgens Esko was Josylvio getriggerd om een hit te maken nadat hij een bepaald nummer hoorde: “Habiba was net uit, Josylvio belde mij en hij zei ‘dit moet ik ook doen’. Hij wilde niet haten op Boef en Ride or Die lijkt totaal niet op Habiba maar er kwam een drang van ‘dit kunnen wij ook, laten we iets geks doen’.”

Van een Beats By Esko Album naar Amerika
Esko heeft voor volgend jaar al een hoop dingen gepland. Zo werkt hij mee aan een album van Sevn en van Josylvio en daarnaast gaat hij samen met de leden van Van Klasse een album uitbrengen. Om daar nog maar een schepje bovenop te doen wil de producer ook een Beats By Esko album uit gaan brengen. “Verwacht een Sevn, een Josylvio, een Latifah, maar ik wil ook gewoon mensen erop hebben die ik heel tof vind maar nog niet mee heb samengewerkt. Een Yung Internet bijvoorbeeld zou je ook op het album kunnen verwachten.” Nog veel meer wil Esko er niet over kwijt maar het zal volgens de producer snel in 2018 verschijnen.

Een ander plan voor de producer is om naast Nederland ook Amerika te veroveren met zijn producties. “Ik heb tegen mezelf gezegd: ‘Ik ga mezelf niet richten op het buitenland totdat ik een nummer 1 hit heb en als ik een debuutalbum heb uitgebracht’. Dat is nu gebeurd met Josylvio en het debuutalbum komt eraan. Dan heb ik toch iets achtergelaten in Nederland en dan kan ik me focussen op het buitenland.” Esko vervolgt: “Het is wel echt een droom voor mij en om lekker arrogant te doen, ik weet dat ik het aan kan in Amerika, ik kan gewoon met die topproducers levelen, maar we gaan het zien.”

Esko weet nog niet helemaal hoe hij zijn tijd in Amerika gaat invullen, maar wel wil hij Nederland niet los laten als hij naar de VS gaat. “Ik moet daar gewoon weer helemaal onderaan beginnen, maar dat betekent zeker niet dat ik ga stoppen in Nederland. Ik wil eerst een maandje naar Amerika gaan en daar gewoon muziek gaan maken. Desnoods laat ik Josylvio overvliegen als ik iets Nederlandstaligs wil maken.”

Beats by Esko

‘De Bubbling Epidemie’ en The Blockparty
Een van de dingen die opvalt wanneer je luistert naar de producties van Esko, is dat hij het afgelopen jaar is begonnen met het produceren van wat meer clubvriendelijke tracks. “Ik ben meer stijlen aan het ontdekken. Het is lelijk om te zeggen maar ik volg daarmee, zoals Kaascouse het noemt, de ‘bubbling epidemie’. Het slaat wel aan en als het werkt, eindstand is het gewoon een business.” Als voorbeeld noemt Esko het nummer van Sevn’s EP Precasso Work met Jonna Fraser. Over het nummer vertelt hij: “Daar zit totaal geen Esko sound in, maar het is wel in lijn met de bubbling epidemie. Eindstand is de track wel heel hard gegaan.”

Wat veel mensen niet weten is dat The Blockparty een project is van onder andere Esko. “Toen wij Van Klasse waren begonnen was ik gewoon stiekem bezig met house-achtige tracks. We vonden het een beetje riskant om deze nummers als Esko uit te gaan brengen dus richtten we The Blockparty op.” Een van de eerste tracks was geen succes en leverde een muziekvideo met rond de 4000 views op. “De eerste die goed uitpakte was Chop Chop met Jermaine Niffer en Kempi en toen kwam Cocaina en die is heel hard gegaan, die is zelfs platina.” The Blockparty is niet alleen Esko. De groep bestaat uit DJ D-Train, MC Gilly Guillermo en Esko. “Ik maak echt de producties, D-train draait in de clubs en Gilly is de host. Een soort Partysquad, Yellow Claw-achtig.” Zoals bij veel dingen van Esko was het succes groter dan hij had gedacht. “Met Blockparty hadden we ook niet verwacht dat het zo hard zou gaan. We wilden The Blockparty nog niet lanceren, maar nu moest het wel.”

Esko was niet voorbereid op het succes van Josylvio, Van Klasse, het succes van zijn eigen producties en The Blockparty. In 2018 wil de producer het anders aanpakken en voorbereid zijn op alles. Wat Esko vooral kenmerkt is zijn drang om hard te werken en overal bij betrokken te zijn. Er staan grote dingen te wachten voor Beats By Esko en dat weet hij zelf ook: “Ik ben benieuwd wat ik ga doen in 2018.”

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand

We vroegen Esko om een playlist te maken van tracks die hem inspireren of waar hij graag naar luistert. Check de volledige playlist hier