The Flexican doet aangifte tegen politie Eindhoven

[jwplayer config=”compare_topnotch” mediaid=”54425″]

Sinds vanmorgen doet er een video op internet de ronde van de arrestatie van DJ The Flexican. De Amsterdamse DJ, oa. bekend als lid van De Flinke Namen, werd vannacht gearresteerd na een optreden in Eindhoven. Bij de arrestatie gebruikt de politie volgens advocaat Yehudi Moszkowicz “veel machtsvertoon en buitenproportioneel geweld” tegen de DJ. Zojuist verscheen een verklaring van de advocaat online waarin wordt aangekondigd dat The Flexican aangifte zal doen tegen de politie Eindhoven. Bij het Openbaar Ministerie zal de DJ een klacht indienen van een buitenproportioneel en gewelddadig optreden van het korps.

Na zijn vrijlating vanmiddag verschenen er foto’s online van The Flexican, waarop de DJ zichtbare verwondingen heeft in zijn gezicht en benen. Sef, die bij de arrestatie aanwezig was en ook te zien en te horen is in de video, heeft gedurende de dag veel getwitterd over het incident. Sef heeft aangegeven dat The Flexican werd gearresteerd na een optreden op het gratis festival Sneakerz in Eindhoven. Het duo stond geboekt om van 23.00 tot 00.00 op te treden. Toen zij na het optreden onderweg waren naar de parkeergarage, werd The Flexican’s voet overreden door één van twee politie auto’s die door het voetgangersgebied reden. De reactie van The Flexican leidde ertoe dat de politie stopte, uitstapte en overging tot de arrestatie van de DJ, zoals te zien is op het filmpje.

Een politiewoordvoerster laat tegenover omroep Brabant weten dat agenten The Flexican aanhielden omdat hij tegen de politieauto sloeg. Hij zou zich hebben verzet tegen zijn arrestatie en de agenten hebben geschopt. Ook werden ze door hem man met de dood bedreigd, iets wat zijn advocaat tegenspreekt.

De arrestatie heet veel reacties uitgelokt op twitter van zowel aanhangers als tegenstanders van The Flexican en de politie. Rond het middaguur waren The Flexican en Sef trending topics op twitter in Nederland. Tofik Dibi, Tweede Kamer lid van Groen Links, heeft vandaag al kamervragen gesteld aan minister Opstelten over het politieoptreden tegen The Flexican.

Lees hieronder de volledige verklaring van The Flexican’s advocaat Yehudi Moszkowicz.

Dj The Flexican gaat aangifte mishandeling doen tegen politie Eindhoven

In de nacht van 28 op 29 juli zijn de Amsterdamse rapper Sef, ook bekend als Yousef Gnaoui en DJ The Flexican, ook bekend als Thomas Goethals Ligthart, verwikkeld geraakt in een worsteling met de politie Eindhoven. Goethals Ligthart is daarbij ernstig mishandeld.
Het duo liep van een optreden terug naar de parkeergarage. Tijdens deze wandeling door een voetgangersgebied, wilde een tweetal politieauto’s op weg naar een melding de groep passeren. Echter,deze toeterden niet noch maakten zij gebruik van hun sirene of zwaailichten. Wel gaven zij langzaam gas en wilden zo de doorgang krijgen. Hierbij werd de DJ die in het straatrumoer de auto’s niet had opgemerkt over zijn voet/enkel gereden en geraakt door de zijspiegel van de dienstauto. In plaats van te vragen of hij gewond was of hulp te bieden heeft de politie direct verbaal en fysiek geweld gebruikt. Verschillende getuigen hebben verklaard dat meteen na de aanrijding een agent met zijn wapenstok Goethals Ligthart begon te slaan en hem bij zijn keel heeft gegrepen. Vanaf dat moment zijn omstanders gaan filmen. In het filmpje dat inmiddels op internet circuleert is duidelijk te zien dat Goethals Ligthart vervolgens met veel machtsvertoon en buitenproportioneel geweld wordt gearresteerd. Goethals Ligthart heeft daarbij verschillende verwondingen opgelopen. Op het politiebureau is hij zelfs in een isoleercel geplaatst. Toeschouwers die wilden filmen, waaronder Sef, zijn met de wapenstok weggejaagd.

Op zondagmiddag is Goethals Ligthart in verzekering gesteld op verdenking van wederspannigheid dan wel mishandeling van een politieambtenaar met enig letsel tot gevolg. Echter, in een persbericht geeft de politie aan dat The Flexican een agent met de dood zou hebben bedreigd. De DJ ontkent zich aan deze feiten schuldig te hebben gemaakt. Als gevolg van het incident heeft de DJ in ieder geval één optreden in het buitenland moeten annuleren. Wellicht dat meer annuleringen moeten volgen.

Nadat verschillende getuigenverklaringen zijn vergeleken met die van Sef en The Flexican is in overleg met advocaat Yehudi Moszkowicz besloten om tegen de politie Eindhoven aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie van dit buitenproportioneel gewelddadige en onnodige politieoptreden.

Bron: Vissers Moszkowicz advocaten

Update 30/07: Flexican en Sef doen hun verhaal bij Giel

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

29 July

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.