FMG: “Wij zijn de vaders van die sound, de architecten”

Family Money Gang, kortweg FMG, is al jaren actief in de Rotterdamse en Nederlandse hiphopscene. In 2016 tekenden Revie, Menga en Sevirio voor Rotterdam Airlines en leverden hun bijdrage op het succesvolle labelalbum Gate 16. Ondanks een aantal hits met hun ‘eigen’ bubbeling sound bleef de echte doorbraak van de groep uit. Met hun nieuwe Moodswings EP gaat de formatie daar voorgoed verandering in brengen. FMG over het stichten van de succesvolle bubbeling sound, Rotterdam Airlines, hun dip en plannen voor in de toekomst.

BYEBYE
De carrière van FMG begon in 2006. Sevirio begon met rappen en besloot zijn twee neefjes uit te nodigen in de studio; Family Money Gang was geboren. Na hun middelbare schooltijd besloten de jongens het serieuzer aan te pakken. Al snel dook het drietal de studio in met stadsgenoten Stylez en Alwaysbizzy van het duo Equalz. Het gevolg was de track BYEBYE, één van de eerste succesvolle tracks in de inmiddels gigantische bubbeling hoek van Nederlandse hiphop.

“Wij zijn de vaders van die sound, de architecten”, vertelt Sevirio. “Bubbeling is echt de nieuwe volksmuziek geworden en dat gaat nooit meer weg.” Revie: “Het is ook echt een Rotterdamse sound. Equalz, Broederliefde en wij hebben het opgezet.” Eind 2013 was niet iedereen blij met de komst van de nieuwe sound. De mannen van FMG werden zelfs voor boyband uitgemaakt. Menga: “En toch hebben we ons gelijk gehaald. 90% van de hits in hiphop heeft die sound. Uiteindelijk is iedereen geswitcht.”

Ondergewaardeerd
De jongens van Family Money Gang mogen dan wel de eerste zijn die met de nu immens populaire sound aan de haal gingen, maar aan de top staat de groep nog niet. Is de formatie ongewaardeerd? Revie: “Ik durf dat wel te zeggen, ja. De muziek is de laatste tijd enorm gegroeid en het draait vooral om statistieken. Als je kritisch gaat kijken wie er nou echt muziek maakt, dan blijven er maar weinig namen over. Wij zijn daar wel één van.”

Toch mogen de mannen van FMG ook niet klagen over hun cijfers. Al hun tracks worden honderdduizenden keren geluisterd met uitschieters naar een aantal miljoenen. Revie is het hiermee eens, maar weet dat er meer in zit voor de groep. “Je verwacht dat als je zo’n golf start, dat je dan ook aan de top staat in jouw eigen genre. Dat is nu niet zo. Nog niet.”

Rotterdam Airlines
Ondanks de eerder behaalde successen van bijvoorbeeld BYEBYE is het niet altijd koek en ei geweest binnen FMG. Het drietal heeft verschillende periodes van ‘droogte’ gekend, waardoor er niet veel uitkwam. Volgens de jongens is dit ook een belangrijke reden waarom FMG niet bij de top van Nederland wordt meegerekend. Revie: “Er zijn de afgelopen jaren veel dingen gebeurd, ook privé. Dingen die je meemaakt, keuzes die je maakt en goed of fout zijn uitgepakt. Het kan van alles zijn. Het heeft verschillende factoren. Je moet gedreven zijn en hard blijven werken, maar er zijn momenten geweest dat dat niet zo was. We waren teveel met andere dingen bezig.”
Rotterdam Airlines, het label waar FMG in 2016 voor tekende, bracht daar verandering in. De formatie was daarvoor tien jaar lang bewust onafhankelijk gebleven. “In dat jaar werd hiphop in Nederland plotseling heel groot”, vertelt Revie. “We konden het niet meer aan om alles zelf te doen, zakelijk gezien. Wij hadden daar totaal geen kennis over. Toen bood Luciano (Winter, mede-oprichter van Rotterdam Airlines) ons een contract aan bij het label. Hij opende onze ogen op zakelijk gebied. Bij andere labels waren we een nummertje geweest, maar hier niet. Dit is familie.”

Consistentie
Dat de nieuwe EP van Revie, Menga en Sevirio Moodswings zal gaan heten komt niet helemaal uit de lucht vallen. De naam is voornamelijk gebaseerd op de periode waar de groep zelf doorheen is gegaan. In aanloop naar de release van het project dropten de heren de singles Patron, Niet Gaan en Lover & BF, drie totaal verschillende tracks die toch allemaal de herkenbare FMG-sound hebben. “Dat is denk ik één van onze kwaliteiten”, vertelt Revie. “Als je goed bent in het maken van meerdere soorten muziek dan moet je dat ook uitdragen.” Menga vervolgt: “Dat is ook beter, joh. Stel je voor dat je elke dag hetzelfde zou moeten eten. Dan wordt je gek. Het maakt ons ook FMG. Wij doen alles samen.”

Moodswings moet de definitieve doorbraak betekenen van het drietal, dat steken de jongens niet onder stoelen of banken. Sevirio: “Vanaf nu gaat het écht beginnen. Mensen gaan ons aan de top zien.” Revie: “Door de jaren heen misten wij onze consistentie. Dit jaar gaan we laten zien dat dat niet meer aan de orde is.”

Na Moodswings zou het zomaar eens tijd kunnen zijn voor het debuutalbum van FMG. De formatie bracht de afgelopen jaren drie EP’s uit, maar tot een volwaardig album kwam het nooit. Toch realiseren de jongens zich ook dat een album meer om het lijf heeft dan een EP. Revie: “Het moet wel helemaal passen. We moeten onszelf eerst naar het level tillen dat er breedschalig naar het album kan worden geluisterd, daar gaan we met Moodswings voor zorgen.” Sevirio besluit: “We gaan vanaf nu proberen consistent en relevant te blijven. We hebben onze backoffice goed op orde en weten nu écht wat we willen. Onze neuzen staan dezelfde kant op. Alles wat geregeld moest worden is geregeld. Nu kunnen we gewoon gaan.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Esmeralda Engels