Fresku for President: “Waar je angst voelt moet je lef tonen”

Fresku 2 (lach)
Elke week proberen wij van Puna de nieuwe minister-president van Nederland te vinden. We leggen onze gast een aantal vraagstukken voor en vragen hoe hij of zij die zou afhandelen. Wat zou er eventueel kunnen veranderen en wat niet? Dat doen we deze week even iets anders.

Onze minister-president van deze week, staat erom bekend zijn mening niet onder stoelen en banken te steken. Via zijn social media kanalen (Twitter, Facebook en Instagram) en verschillende sketches slingert hij die meningen de wereld in.
De artiest die we vandaag spreken is afkomstig uit Eindhoven. Hij is 28 jaar, vader van een dochter en getekend bij platenlabel Top Notch. Roy Michael Reymound, beter bekend als Fresku, is deze week onze minister-president.

Kwetsbaarheid
Een kenmerk waar Fresku sinds het verschijnen van zijn gelijknamige debuutalbum niet meer vanaf komt. Zijn eerlijkheid over de gebeurtenissen in zijn leven komen altijd terug in zijn tracks.
En ook in zijn aankomende album ‘Nooit Meer Terug’, dat op 4 september uitkomt, speelt zijn openhartigheid een grote rol. Actualiteitenprogramma 1Vandaag noemde dit zijn handelsmerk. “Een handelsmerk insinueert dat het bedacht is. Dat is het niet. Het zit in me. Er zijn ook dagen dat ik gesloten en alleen ben. Die dagen leveren weer nieuwe inzichten over het leven op. Met die inzichten kan ik een openhartige tekst schrijven, maar ik ben niet per definitie openhartig. Je hebt persoonlijkheid en imago. Je imago is een product van je persoonlijkheid. Mijn openhartigheid is meer mijn imago, iets wat ik geërfd heb uit mijn persoonlijkheid.

Fresku_tri

Sociaal wenselijk gedrag
Niet alleen staat Fresku bekend om de eerlijkheid in zijn tracks. Zo nu en dan verschijnen er sketches die het internet op z’n kop zetten. De bekendste is Gino Pietermaai, maar onlangs verscheen ‘I’m a coon, I’m a tatta‘, waarmee hij aan de schenen van Eindhoven wil trappen. “Er is veel racisme in Eindhoven. Ze hebben het gevoel dat het allemaal een grap is en als je daar als donker persoon niet tegen kan, dan moet je maar opflikkeren. Ze snappen niet dat het gevolgen heeft voor je psyche. De personage die ik in dat filmpje nadoe, doet mij denken aan de jongens uit Eindhoven.

Van zijn zevende tot zijn veertiende woonde de rapper in Curaçao. Het onderwerp doet hem denken aan de tijd dat hij terugkeerde naar Nederland. “In Curacao praten we hard. Niet omdat we agressief zijn, maar omdat we expressieve mensen zijn. Toen ik weer in Nederland kwam wonen, merkte ik dat dat steeds meer de kop in gedrukt werd. Sommigen willen zo graag geaccepteerd worden door blanken, dat zij zich ook zo gaan gedragen. Ze gaan sociaal wenselijk gedrag vertonen en dat is per definitie niet goed. Je moet niet kijken naar wie je moet zijn, maar naar wie je bent.

Liefde en angst
De reacties die hij soms op zijn meningen krijgt, zijn niet altijd even netjes. Eerder heeft hij toegegeven daar weleens bang voor te zijn. “Ik ben nooit bang genoeg om het niet te doen. Als ik met iemand zit die mij persoonlijk en direct kan vertellen wat hij tegen mijn standpunt heeft, kan ik mij verdedigen. Het is dweilen met de kraan open als ik een discussie aanga met iemand op het internet die ik nog nooit heb gezien.

Winne vertelde mij ooit dat je liefde en angst hebt. Volgens hem spoelt liefde angst weg. Ik probeer dat praktischer te benaderen. Voor mijn gevoel heb je angst en lef en waar je angst voelt, moet je lef tonen. Liefde en lef versterkt elkaar. Het is duidelijker voor mij nu ik een dochter heb. Ik hou zoveel van haar, het maakt niet uit met wie ik oorlog moet voeren. Ik ga ervoor.

Fresku 1 (bos)

Onschuldige ziel
De samenleving is altijd en overal in beweging. Tijdens de journaals worden we platgegooid met conflicten en oorlogen over heel de wereld. Alisha, de dochter van Fresku, groeit op in een roerige periode. “In de tweede wereldoorlog had je ouders die hun ogen dicht deden en Joden lieten meenemen. Daartegenover stonden ouders die hun gezin een ander voorbeeld wilde geven. Ze gingen zich verzetten tegen de Duitsers. Dat zijn twee totaal verschillende opvoedingen. Daarmee wil ik zeggen dat ik invloed heb op alles wat er binnen de muren van ons huis gebeurt. Daarbuiten zal de maatschappij haar onschuldige ziel bevlekken en daar heb ik geen grip op.

Ik kan het over uiteenlopendere onderwerpen met haar hebben als ze ouder is. Bij conflicten in een land bijvoorbeeld, wordt er vaak gekeken naar wat de leiders hebben gedaan. Er wordt niet gekeken naar wat het volk had kunnen doen. Veel van wat de politieke leiders doorvoeren wordt gedaan onder de gratie van burgers die toekijken.

Eerlijkheid
We blijven hangen bij politieke leiders en de manier waarop zij communiceren met hun land. Als minister-president zou Fresku altijd de waarheid vertellen. “Het volk verwacht sowieso dat zij de waarheid vertellen. Ze gaan er vanuit dat de politiek, conflicten net zo zien als wij dat doen. Als het gaat om het Midden-Oosten zou het voor het volk makkelijker zijn om Obama te horen zeggen dat ze niet achter de acties van Israël staan. Maar dat ze vanuit eigen belang moeten samenwerken. Als minister-president in Nederland ben je een marionet en zou je eerlijk kunnen zeggen dat het volk niks van je kan verwachten. Het volk kijkt toe alsof die leiders een soort Goden zijn. Ze zitten op hun reet en zeggen niets, terwijl het Westen nog nooit zo democratisch is geweest. De internetgeneratie beseft ook niet wat hun kracht is. Je bent vrij en individualistisch, laat van je horen.

Proeftijd Marokkaanse identiteit
Een tijd geleden retweette de rapper een bericht over bewoners die klaagden om een Moskee die in hun buurt gebouwd zou worden. De smoes was de vermindering van parkeergelegenheid en geluidsoverlast. Uiteindelijk kwam naar buiten dat het ging om de religie van de bezoekers van de moskee. “Iedereen die achter dit soort boodschappen staat, zou ik een jaartje proeftijd Marokkaanse identiteit geven. Niet per se Marokkaans, het gaat mij meer om de minderheden. Ga maar solliciteren met je buitenlandse achternaam of een lagere functie bekleden dan wat je eigenlijk waard bent. Er zijn mensen die hier geboren zijn en daarom vinden dat ze meer recht hebben dan een jongen met Marokkaanse ouders, maar die zelf wel hier geboren is. Zo werkt democratie niet. In een democratie is iedereen gelijkwaardig.

Fresku tri2

Schaamte
Tenslotte hebben we het nog even over de reacties op het bericht dat er honderden vluchtelingen zijn verdronken. “Die mensen zou ik oppakken, puur uit gelijkwaardigheid. Als Abulkasim roept ‘fuck de koning’, wordt hij opgepakt. Als ik een grapje maak over de tweede wereldoorlog, krijg ik de strop om. Nu zijn er mensen doodgegaan en er gebeurt niets. We leven toch in een democratie? Hoe kan je in een fucking cel belanden omdat je ‘fuck de koning’ roept. Als er iemand het hier goed heeft, los van zijn werkstress, is het de koning. En als iemand het slecht heeft in dit land zijn het de vluchtelingen wel. En nu kan je er grapjes over maken en je komt er gewoon mee weg? Dat vertelt mij als kleurling dat ik niet gelijkwaardig ben. We moeten hier in Nederland serieus naar onszelf gaan kijken. Het is om je kapot te schamen.” (Inmiddels is bekend dat Abulkasim toch maar niet vervolgd wordt.)

Zwartjes
Ik kan het niet laten. Het gesprek met Fresku zat in zo’n ontzettende flow dat ook de foute woordkeuze van Martin Šimek nog even voorbijkomt. “Sommige mensen snappen niet dat je dat soort dingen niet kan zeggen. Hij had gelijk zijn excuses moeten aanbieden. Het begint ook bij opleiding. Het woord ‘neger’ wordt hier sinds de slavenschepen al gebruikt, terwijl dat in Amerika al meerdere malen veranderd is en nu gebruiken zij Afro-American. Hij kan het maken om zo’n woord te gebruiken omdat 90% van de mensen in dit land, de geschiedenis niet kent. Ze snappen de lading van het woord niet. We zijn er allemaal schuldig aan. Bij mij floept het er ook weleens uit. Maar voor mij heb je blanke mensen en donkere mensen. Je hebt geen blanke mensen en negers. Het feit dat je het zegt zonder door te hebben, zegt iets over het gebrek aan goede educatie in Nederland.

Op 4 juli zie je Fresku live bij het Woo Hah! festival, haal je kaartjes snel.

Tekst: Charisa Chotoe
Foto’s: Ashraf Rolobessy