Fresku: ‘’Ik heb geen behoefte om alleen de grappige clown of de slapstick Antilliaan te zijn’’

fresku-1
Er was een lange stilte voor Fresku, maar dit was niet voor niks. De rapper, acteur en vader hield zich de afgelopen drie jaar bezig met een nieuw album, dat nog voor de zomer uitkomt. Op theatraal gebied onderneemt hij ook stappen. Fresku: ‘’Het album heeft zo lang op zich laten wachten, omdat ik met duizend dingen tegelijkertijd bezig was en uiteindelijk daardoor juist niks voor elkaar kreeg.’’

Stilte voor de storm
De afgelopen tijd was hectisch voor Fresku. ‘’Dit album heeft mentaal heel veel van me geëist. Als ik een album maak, is het voor mij echt zoals een schilder die een schilderij maakt. Hij gaat met al zijn emoties in het schilderij zitten en dat zet hij neer. Daar zit ik nu ook.’’ De emoties spreken in verschillende volwassen thema’s.

‘’Het wordt wel een volwassen plaat voor mijn gevoel. Ik denk dat ik wel diep in mezelf ben gaan graven. Wie ben ik en wat wil ik? Je wordt eigenlijk gemaakt door de situatie waarin je wordt gegooid. Nu ben je rapper, ga dat uitzoeken en terwijl je dat nog aan het uitzoeken bent, komt er een moment dat je vader en familieman wordt. Als succesvol persoon in de familie worden je rollen groter naar je familie en gezin toe. Ineens is rappen niet alleen maar een hobby.’’

Het album is al bijna in zicht. ‘’Ik ben al op 98,6 procent’’, lacht Fresku. ‘’Ik ben klaar als ik alles in de mix heb liggen en ik niks meer kan veranderen. Als je mij de optie geeft om iets te veranderen, komt mijn album nooit uit.’’ Het nieuwe album is volledig geproduceerd door zijn handlanger Teemong. Samen zijn de heren een kritisch duo. ‘’Teemong en ik zijn de meest kritische guys die ik ken. Als je de meest kritische guys samen pakt en die samen een album laat maken, vraagt dat om wachten.’’

fresku-3

In 2012 bracht Fresku zijn laatste album ‘Maskerade’ uit. Onderweg naar een sound en beweging van zijn nieuwe album, kwam hij terecht bij nieuwe manieren van schrijven. Hij sloeg een andere weg in. ‘’Ik heb bijna drie jaar gedaan over twintig procent van dit nieuwe album. Vervolgens ging ik twee weken naar de Ardennen en twee weken naar Kempervennen. Daar deed ik in een maand bijna tachtig procent.’’ Het album zal nog voor de zomer van 2015 uitkomen.

Eén van meest inspirerende mensen rondom Fresku was Mocromaniac. ‘’Voor mij is hij een mc. Hij stapt in een track alsof hij in de ring stapt. Hij heeft een battlegeest en tegenwoordig mis je dat.’’ Concurrentie onder rappers kan soms tot hoge spanningen oplopen. Hij houdt dan ook goed in gaten wie wat uitbrengt. ‘’Tegenwoordig gaat hiphop steeds meer naar de kant van party. Los van dat ik Mocro echt een goede guy vind, vind ik hem ook één van tofste dingen wat er met hiphop is gebeurd in Nederland.. Sinds hiphop in Nederland.’’

Van clown naar verhalenverteller
In de tijd dat hij muziek maakte, zat hij niet stil. ‘’Ik heb geprobeerd mijn voet tussen de deur te krijgen in de wereld van televisie. Ik kan je zeggen dat dat niet makkelijk is als Antilliaan en rapper. Ik heb alles tegen me wat dat betreft.’’ De enige kansen die hij in de wereld van televisie kan krijgen, zijn het hem niet waard. ‘’Ik heb geen behoefte om alleen de grappige clown of de slapstick Antilliaan te zijn. Ik wil ook gewoon een intellectuele kant van mezelf laten zien.’’

fresku-2

Fresku heeft succes geboekt met zijn personage Gino Pietermaai. Hij maakte voornamelijk comedysketches op internet. Op TV verscheen hij voor de campagne ‘Doe de 360’. ‘’Ik ben heel trots op Gino Pietermaai, maar dat is niet het enige wat ik te bieden heb. Hij is vaak mijn enige optie geweest, waardoor mensen hem mijn alter ego gingen noemen. Als ik meer van me zou laten zien, zouden mensen beseffen dat ik ook een acteur ben.’’ Het binnentreden in de wereld van de media en televisie lijkt hem nog niet geheel gelukt te zijn.

‘’Ik wil me ontwikkelen als verhalenverteller. Als de TV mij wil beperken en in een soort grappig negerhoekje wil stoppen, dan doen we het gewoon op internet. Dat vind ik helemaal niet erg, want ik denk dat dat juist de kracht is.’’ Met de kracht van internet wil Fresku bewijzen dat de maatschappij achter een gekleurd kader staat.

Een combinatie van zowel zijn muzikale als een theatrale carrières zit er voor Fresku ook wel in. ‘’Natuurlijk wil ik optreden met mijn nieuwe album, maar ik wil ook graag de theaters in.’’ Een wens die Fresku nog graag in vervulling wil laten gaan is hiphop combineren met de theatercultuur. ‘’Ik zou graag een statement willen maken dat hiphop geen subcultuur is, maar een cultuur. Ik denk dat hiphop erg in de theaters thuis hoort. Alleen de theatercultuur is heel snob en zien hiphop als een straatschoffie ding. Ik denk dat ik het in me heb om te laten zien dat dat niet zo is.’’

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

13 February

0 comments

Leave a Reply

Laat als eerste een comment achter

avatar
500
 
wpDiscuz