Fresku over zijn tweede plaat

“Het is vooral een bangable album”, zegt Fresku over zijn aankomende tweede plaat, die er “heel snel” aan zal komen. “Op het vorige album was verhaaltechnisch heel veel aan de hand. Nu heb ik productietechnisch de juiste mensen om mij heen gehad om wat meer los te kunnen gaan.” Wat hij er verder over kwijt wil: “Er zit wel een thema in. Ik ben iemand die heel veel speelt met de vraag: ‘meent hij het nou?’. Dat zullen mensen denken als ze ernaar luisteren.”

Voor de overige vragen schakelden we via Facebook onze lezers in:

Pieter de Groot: Ben je gelukkig?
“Ik denk dat een algemeen mens zijn hele leven op zoek is naar geluk. Ik beleef wel geluk, maar niet altijd. Het is nu vooral een hele spannende fase, omdat ik met dit album moet gaan bepalen of de eerste een hype-ding was of dat ik het nog een keer kan.”

Mikenzo Poci: Wanneer komt je nieuwe album uit?
“Ik denk dat ik er nog niks over mag zeggen, maar hij komt heel snel. Ik ben nu de puntjes op de puntjes van de i aan het zetten. Het is heel spannend. Aan de ene kant voelt het super en aan de andere kant lig ik wakker en ben ik bang dat het niet goed genoeg is. Het zijn een soort paniekaanvallen; gaan ze het goed genoeg vinden? Vrienden en familie weten wel dat ik daar last van heb, maar ik heb het vanaf dag één van het succesverhaal van Fresku weten te onderdrukken.”

Johnno Blanchemanche: Ik ben benieuwd of er nog nieuwe projecten van je op komst zijn?
“Ik ben heel stiekem bezig met, maar dat is nog echt in de beginfase, het witte doekje. Ik ben nu vooral nog aan het praten, een beetje oriënteren. Concreter kan ik er helaas niet over worden.”

Beyhan Yuksel: Kunnen we in de toekomst samenwerkingen verwachten met bijvoorbeeld de Bang Bros of met Jiggy?
“Ik sluit niks uit, maar het is wel onwaarschijnlijk. Niet omdat ik iets tegen ze heb ofzo, maar ik focus me gewoon op mijn eigen ding. Ik denk dat dat mijn kracht is en ook die van hun.”

Bas Bolhuis: Gooi je ooit een collabo-album met Kempi?
“Onwaarschijnlijk. Ik denk wel dat als een track zich voor een samenwerking leent, de kans groot is dat er wel weer iets gebeurt. Ik voel me ook vereerd dat ik op zijn album mag staan. Maar ik denk niet zo over muziek na, over met wie ik down ben of niet. Als we een creatieve klik samen hebben dan is het goed en komt het wel.”

Jesse Heessels: Fresku vertelde in de aanloop naar zijn debuutalbum dat hij het personage Gino Pietermaai achter zich wilde laten. Hij wilde zich onderscheiden als rapper en niet als stereotype cabaretier. Waarom heeft hij besloten om toch verder te gaan met dit ‘karakter’?
“Het is natuurlijk verstandiger als je je naam wilt vestigen als artiest om die mogelijke schaduw weg te stoppen en dat heb ik even gedaan. In een interview heb ik gezegd dat Fresku iets naar de voorgrond moest en Gino iets naar achteren. Dat hij nu terug is heeft niet te maken met dat Gino succesvol was ofzo, het was gewoon weer interessant. Ik zou het heel jammer vinden als ik Gino zou doen en de reactie zou worden ‘we weten het wel’. Het moet wel spannend blijven. Zolang het leuk blijft om te doen en een uitdaging blijft, dan doe ik dat. En het hoeft ook niet altijd Gino te zijn, er komt ook nog genoeg kutzooi van Kutzooi aan. Er zit zoveel in mij als persoon wat ik niet altijd in Fresku kwijt kan, dat ik ook af en toe naar andere manieren zal grijpen om mezelf te uiten.”

Jo’oui Neymar: Zou je ooit een conversatietrack maken waarin Fresku en Gino elkaar belachelijk maken?
“Ik heb met het idee zitten spelen, maar ik heb het nog niet zoals ik het graag wil doen. Als ik het doe, dan moet het sowieso in een tijd zijn waarin de Gino-hype eventjes gedempt is, dan laat ik hem nog één keer opdraven.”

Tot slot vroegen we Fresku nog wat hij van het komende album en daarna de rest van zijn carrière verwacht:

“Dat vind ik moeilijk, want het is een heel andere plaat geworden dan de eerste. Ik wil gewoon dat hij af is qua muziek en alles wat daarna komt zie ik wel. Ik wil na deze plaat gewoon nog tien platen droppen en daarna zó’n mooi verhaal hebben dat het bij wijze van spreken in boekvorm kan verschijnen. Je wil iets achterlaten dat tof is, verhalen vertellen. Je levert nu bakstenen en ooit wil je tevreden naar een mooi huis kunnen kijken dat uit die bakstenen is opgebouwd.”

Artikel door Edwin van Dalen | Foto’s van Berthil Reymound

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

29 January

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.