GoldLink: “Niemand in Washington heeft ooit bereikt wat ik nu heb behaald.”

Van zijn muziek op Soundcloud naar een nominatie voor de 2018 Grammy’s. Zo is de carrière van GoldLink in één zin te beschrijven. De rapper uit Washington D.C. bracht in 2014 zijn debuutmixtape The God Complex uit en rapte zichzelf een weg naar de studio van Rick Rubin die hem hielp bij zijn tweede project And After That, We Didn’t Talk dat in 2015 uitkwam. Daarna bleef het stil rondom de rapper, maar in 2017 werd D’Anthony Carlos zoals GoldLink echt heet groter dan ooit. Hij dropte zijn debuut studioalbum At What Cost, ging in Amerika platina met zijn single Crew en kreeg een Grammy nominatie voor Best Rap/Sung Performance. Nu is de rapper op tour in Europa en zijn eerste stop was Amsterdam waar hij twee shows in de Melkweg binnen no time uitverkocht. Wij spraken de rapper voor zijn show over het vinden van zijn eigen sound, waarom D.C. zo belangrijk voor hem is en hoe zijn tour er volgens hem uit gaat zien.

Veranderen van sound
Hoewel GoldLink al sinds 2014 bezig is, is dit jaar echt de doorbraak geweest voor de rapper uit D.C. Zijn grootste hit is op dit moment Crew met een muziek video die bijna 50 miljoen keer is bekeken en een platina status. “Ik merkte dat ik vóór Crew wel bubbling was, maar dat ik nog niet een grote naam was. Op een underground level deed ik het wel heel goed, ik stond denk ik voor 500 man te spelen en dat was op dat moment prima.” Uiteindelijk heeft Crew en zijn nieuwe album wel het verschil gemaakt voor de rapper. “Toen het nummer en het album uitkwamen merkte ik dat het publiek groter werd en ik had een hit te pakken. Ik merkte zelf gewoon dat ik groter en groter werd.”

Met zijn eerste twee projecten probeerde Carlos echt een sound te creëren die hij zelf ‘future bounce’ noemde, een combinatie van hip-hop en elektronische muziek op een snel tempo. De rapper heeft deze sound achter zich gelaten en op zijn laatste project At What Cost wilde GoldLink echt muziek gaan maken die dichter bij zichzelf stond. “Op mijn nieuwe album omarmde ik echt wie ik zelf was. Op mijn eerste project was ik die future bounce guy maar dat is niet wie ik ben, ik ben gewoon een zwarte gast uit D.C. Ik deed wat goed bij mij voelde en ik denk dat het project daarom zo succesvol is, omdat ik mezelf ben.”

Crew en Washington D.C.
“Op mijn nieuwe album ben ik dichter bij huis.” Op At What Cost gaat hij terug naar waar hij vandaan kwam en de stad waar hij van houdt, Washington D.C. De echte sound die Carlos bedoelt is goed te horen op zijn hit Crew. Het nummer is daardoor ook door Washington omarmd en het is daarom mooi voor GoldLink dat juist deze track een hit is geworden. “In D.C. is Crew echt goed ontvangen, het is voor de mensen in de stad een anthem geworden en de mensen noemen het hun eigen track, dat is echt tof. Als ik het live doe rapt iedereen daar elk woord mee.” Naast dat het nummer in Washington een succes heeft is het nummer nu onderscheiden met een Grammy nominatie: “Ik had het niet verwacht maar ook weer wel. Ik wist dat het zou komen, alleen ik had niet verwacht dat ik zo snel al de onderscheiding zou krijgen.”

Hoewel Crew voor een buitenstaander die niet uit Washington komt aanstekelijk klinkt, is het misschien moeilijk te begrijpen waar de liefde voor D.C. vandaan komt. “Ik denk dat ik gewoon van de stad hou omdat ik er vandaan kom, mensen hebben hun eigen style, hun eigen mode en hun eigen muziek. Er zijn ook veel tegenstellingen te vinden, je ziet de president voorbij rijden en in een andere straat wordt iemand neergeschoten.” GoldLink lacht wanneer hij over zijn stad praat en hij is er trots op. Daarnaast voelt hij zichzelf als iemand die de stad draagt: “Niemand in Washington heeft ooit bereikt wat ik nu heb behaald.”

Europese Tour
Nu is GoldLink bezig met zijn Europese tour en twee weken geleden was de eerste stop Amsterdam. Eerst zou er één concert in de Melkweg zijn maar omdat het concert zo snel was uitverkocht, werd er een show aan toegevoegd waar de kaartjes ook binnen enkele uren voor weg waren. “Ik denk dat deze tour een hele andere energie met zich mee zal brengen met al het nieuwe materiaal dat ik heb. Ik heb nu shows die binnen een paar uur zijn uitverkocht dat is echt overweldigend.”

“Het tofste aan touren is dat je ziet hoe de muziek zich in het publiek vertaalt. Ik krijg gewoon betaald om te zien hoe mensen reageren op mijn muziek dat is het beste eraan.” Volgens de rapper kan je veel verwachten tijdens een GoldLink show. “Ik ga gewoon open minded die show in, wat mij betreft kunnen er mensen op het podium trouwen als ze daar zin in hebben.” GoldLink vervolgt: Ik wil gewoon plezier maken en een vibe creëren waarbij mensen comfortabel genoeg zijn om zichzelf te zijn en plezier te hebben.”

De shows van Goldlink in Nederland waren helaas al begin deze maand maar de rapper is volgend jaar weer in Nederland voor een optreden op Woo Hah in Tilburg en wie weet is hij dan een Grammy rijker.

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Podcast Canceled – Vince Vanhoorick