Hoe komen rappers als Biggie, 2Pac, André 3000 en Action Bronson aan hun naam

Je hoort dagelijks zoveel artiesten namen voorbij komen en het klinkt allemaal normaal inmiddels, maar heb je je ooit afgevraagd hoe die artiesten aan hun naam komen? We hebben een aantal grote artiesten op een rijtje gezet en vertellen je hoe ze aan hun naam gekomen zijn.

jayz

JAY Z
Vandaag de dag is het alleen de vraag of je JAY Z of Jay-Z schrijft, maar het had gekund dat we hem zouden kennen als Jazzy. Die naam had Shawn Carter te danken aan de J/Z metrolijn die vlakbij zijn huis in Brooklyn stopte. In 1989 verscheen hij in de clip ‘Hawaiian Sophie’ van zijn mentor Jaz-O en op diens single ‘The Originators’ verscheen hij als eerst als Jay-Z. De naam was zowel een ode aan zijn mentor, als aan zijn oude bijnaam ‘Jazzy’.

andre-3000-2

André 3000
Voordat ‘Stankonia’ uitkwam, het vierde album van Outkast, gebruikte André Benjamin simpelweg zijn voornaam of afgekort Dré. In 1999 keerde Dr Dre echter weer terug in de game met zijn album ‘2001’ en zijn bijdrage aan Eminem’s ‘Slim Shady LP’. André realiseerde zich dat hij zich moest onderscheiden en voegde 3000 toe aan zijn naam. Het is niet duidelijk waarom hij voor 3000 heeft gekozen, maar hier en daar wordt gezegd dat het afkomstig kan zijn van het nummer ‘3000’ van Kool Keith zijn album ‘Dr. Octagonecologyst’.

ghostface

Ghostface Killah
Zoals je wellicht weet hebben de mannen van de Wu-Tang Clan een grote interesse in Martial Arts. Zo hadden ze op hun debuutalbum ‘Enter the Wu-Tang: 36 Chambers’ een track genaamd ‘Da Mystery of Chessboxin’. Die titel is afkomstig van de film ‘Mystery of Chessboxing’ uit 1979. De film, van regisseur Joseph Kuo, draait om een jongen die wraak wil nemen op de ‘Ghost Faced Killer’, omdat die zijn vader heeft vermoord.

rick-ross

Rick Ross
Rick Ross begon zijn muzikale carrière als Teflon Da Don. Hij heeft één verse uitgebracht onder die naam, op de track ‘Ain’t SHHH to Discuss’ op het album ‘Def Squad Presents Erick Onasis’ van Erik Sermon. Even later ging hij van Suave House Records naar Slip-n-Slide Records en verscheen in 2002 op het album van Trina als Rick Ross.

De naam Rick Ross is afkomstig van beroepscrimineel ‘Freeway’ Rick Ross, één van de grootste drugsdealers uit de geschiedenis van Amerika. Het schijnt dat hij op zijn hoogtepunt zo’n 2-3 miljoen dollar per dag verdiende. Hij kocht een auto onderdelen winkel en een hotel in de buurt van Harbor snelweg Los Angeles, die hij Freeway Motor Inn noemde, waar hij zijn bijnaam ‘Freeway Rick’ aan overhield. De rapper kreeg nog een rechtszaak aan zijn broek van de crimineel. In de 9 jaar dat Freeway Rick vast zat was Rick Ross een grote naam geworden in de hiphop, dus toen hij vrij kwam eiste hij 10 miljoen van de rapper. Hij kreeg echter geen gelijk en Rozay heeft dus nooit hoeven betalen.

actionbronson

Action Bronson
Action Bronson deed vroeger graffiti en schreef altijd het woord Action, zo vertelde hij aan ThisIs50.com. Toen hij dus begon met rappen wist hij dat hij dat wilde gebruiken, maar hij wist ook dat Action alleen niet genoeg was. Hij vertelt dat Charles Bronson een van zijn favoriete acteurs was en de naam Action Bronson was geboren.

2-Chainz

2 Chainz
De meeste mensen weten wel dat 2 Chainz niet helemaal uit het niets kwam met tracks als ‘Riot’, ‘Spend it’, ‘No Lie’ en ‘Birthday Song’. Hij timmerde al 15 jaar aan de weg onder de naam Tity Boi, als onderdeel van Playaz Circle (Playaz staat overigens voor Preparing Legal Assets for Years from A to Z). Hij sprak met Vibe Magazine over de naam Tity Boi en verklaarde daar dat het niet denigrerend is ten opzichte van vrouwen en dat hij het niet eens zelf verzonnen heeft. Hij vertelt dat de naam uit zijn jeugd komt; hij werd Tity Boi genoemd door zijn moeder omdat hij een verwend enig kind was. Zijn vader noemde hem Tity Man en zijn buurt noemde hem Tit, dus toen hij begon met rappen heeft hij 1 van die namen aangehouden.

Toen hij een nieuwe stap maakte met zijn carrière, besloot hij ook een andere naam aan te nemen. Hij was altijd al een fan van sieraden en in een oud jaarboek droeg hij 2 kettingen, dus besloot hij door te gaan als 2 Chainz.

ScHoolboy Q.

ScHoolboy Q
ScHoolboy Q vertelde aan NPR Microphone Check dat hij zijn naam heeft van een pooier, genaamd Schoolboy, die vanuit zijn buurt, Hoover, werkte. Behalve de pooier heeft ScHoolboy Q zijn naam ook te danken aan zijn 3,3 GPA score op de middelbare school. De Q in zijn naam is afkomstig van zijn voornaam Quincy. Q schrijft de H altijd en overal als hoofdletter, zo ook in zijn naam. Hij vertelde ooit een keer dat dit hij dit doet doordat zijn leven is samen te vatten als Hiiipower X Hippy X Hoover X Heaven & Hell.

notorious-big

The Notorious B.I.G.
The Notorious B.I.G. noemde zichzelf in eerste instantie Biggie Smalls. Die naam had hij uit de film ‘Let’s Do it Again’ uit 1979 met hoofdrollen voor Sidney Poitier, Bill Cosby en Calvin Lockhart. Laatstgenoemde speelde de rol van gangster Biggie Smalls. Later werd Biggie aangeklaagd door de acteur en werd hij gedwongen zijn naam te veranderen en toen koos hij voor The Notorious B.I.G.

2pac

2Pac
De naam 2Pac komt van zijn naam Tupac, maar dit was echter niet zijn geboortenaam, zoals vele mensen zullen denken. Hij werd geboren als Lesane Parish Crooks, maar zijn moeder Afeni Shakur hernoemde hem voor zijn eerste verjaardag. Ze noemde hem Tupac Amaru Shakur, geïnspireerd door Tupac Amaru II, een Inca uit de 18de eeuw, die een revolutie leidde tegen de Spanjaarden die Peru wilden koloniseren.

Volg Puna.nl op Facebook, Instagram, Twitter en de Spotify Playlist.

10 June

X