Hoeveel verdient Trinidad James aan de hit 'Uptown Funk' van Mark Ronson en Bruno Mars?

‘Uptown Funk’ is een van de grootste hits van de afgelopen tijd. Het nummer is afkomstig van Mark Ronson zijn gelijknamige album en hij wordt op de track bijgestaan door Bruno Mars. Een van de meest opvallende dingen aan het nummer is de zin ‘don’t believe me just watch’. Als het goed is doet die line je denken aan een andere track.

De track waar we het over hebben is ‘All Gold Everything’ van Trinidad James. In dit nummer gebruikte hij dezelfde zin en de uitspraak werd al snel door een grote groep mensen overgenomen. Social media werd ermee overladen en het werd steeds populairder. Dat blijkt wel uit het feit dat Bruno Mars het bijna twee jaar na dato in een nummer herhaaldelijk gebruikt.

‘Uptown Funk’ is ruim 5 miljoen keer legaal gedownload in de VS, bijna 600 miljoen keer bekeken op Youtube, heeft ongeveer 2,2 miljoen dollar aan Youtube royalties binnen gehaald, ongeveer 840.000 dollar aan publishing en zo’n 290 miljoen keer beluisterd op Spotify. Je kan dus wel stellen dat het een mega hit is.

Trinidad James heeft hier in eerste instantie niets aan gehad. Inmiddels is hij echter toegevoegd aan de lijst met songwriters van het nummer. Het vermoeden is dat de zaak van de familie van Marvin Gaye inzake het nummer ‘Blurred Lines’ een rol heeft gespeeld in deze actie. Naar eigen zeggen heeft Mark Ronson, Trinidad James benaderd met het bericht dat hij toegevoegd zou worden aan de lijst met songwriters omdat dat voelde als het juiste.

Wat de aanleiding ook was, de rapper uit Atlanta heeft er in ieder geval geld aan over gehouden. Hij verdient een verdienstelijke 5,625% en zijn label krijgt ook nog eens 1,875% van de publishing. Zoals eerder genoemd, schat Billboard het bedrag aan publishing op zo’n 840.000 dollar dus dat heeft Trinidad James tot nu toe ongeveer 47.250 dollar opgeleverd plus nog eens 15.750 dollar voor het label. Een bedrag dat hij goed kan gebruiken, aangezien hij na zijn ‘All Gold Everything’ weinig tot geen succes heeft gekend en zelf door Def Jam (die hem tekende op basis van dat nummer) vrij snel op straat werd gezet.

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiƫle playlist op Spotify.

7 May

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.