Idaly: “Ik ben niet onderschat, ik ben onderweg”

Idaly dropt de laatste maanden weer volop muziek. De jonge Amsterdammer lijkt de stijgende lijn in zijn carrière definitief te hebben gevonden en dat werpt zijn vruchten af met tracks als yah en wine slow. Wij spraken Idaly over zijn nieuwe strategie, de rol van zijn ‘grote broer’ Reverse, het maken van eigen beats en zijn eigen weg naar de top.

De nog maar 22-jarige Idaly werd zo’n tien jaar geleden geïnspireerd om zelf ook te gaan rappen. In het plaatselijke buurthuis ontmoette hij Adje, die hem vervolgens meenam naar zijn huis en studio op IJburg. Daar zag de piepjonge artiest in de dop met eigen ogen hoe Adje en producer Reverse samen aan het werk waren. Niet lang daarna pakte Idaly zelf ook de microfoon op en die heeft ‘ie sindsdien niet meer neergelegd.

Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met de muziek van Idaly op het album New Wave. De rapper is bescheiden over zijn bijdrage op het enorm succesvolle project. Hij vertelt: “Ik ben heel blij met de dingen die ik op Schiermonnikoog heb gedaan, maar uiteindelijk heb niet zo’n grote bijdrage gehad op het album. In ieder geval niet zo groot als een SFB, Kleine, Ronnie of Jack. Natuurlijk sta ik op No Go Zone en Hoog/Laag, maar toch ben ik daar nog niet echt aan het daglicht gekomen. Mensen hebben mijn naam gezien en wat ik doe, maar daarna ben ik pas echt voor mezelf begonnen.” Voordat Idaly solo echt hard aan de weg begon te timmeren, was hij na het avontuur op Schiermonnikoog ook nog onderdeel van Veldentaal. De groep samen met Bokoesam, Yung Nnelg, Garrincha en GRGY legde de basis voor een nieuwe generatie rappers en Idaly liet zijn talent opnieuw horen.

Nieuwe strategie
Inmiddels is de Amsterdamse artiest een stuk verder. De afgelopen twee jaar deelde hij zijn EP’s Eindelijk en NU, die beide uitmonden op een bescheiden succes. Een echte doorbraak bleef uit, erkent ook Idaly. “Als ik terugkijk naar mijn carrière dan is Eindelijk niet het project waar veel mensen mij van kunnen kennen. NU vind ik een heel goed project, maar daar heb ik hetzelfde gevoel. De muziek die ik nu uitbreng is mijn beste werk tot nu toe, dus nu gaan steeds meer mensen kennismaken met Idaly.” De nieuwe muziek toont inderdaad de vooruitgang van de rapper. Eind mei verscheen de eerste EP in een reeks van vier, genaamd Geactiveerd. Een maand later bracht Idaly Andere Tijden uit. De twee resterende projecten staan nu gepland voor het eind van juli en augustus.

De reeks EP’s zijn onderdeel van de nieuwe strategie die Idaly nu hanteert. “Ik bracht nooit aan de lopende band muziek uit”, vertelt de rapper. “Dat is iets wat ik nu wel doe. Ik drop nu elke maand een EP en mijn plan hierna staat ook al vast. Het grote verschil met vroeger is de kwaliteit van mijn tracks. Ik had een aantal jaar geleden net zoveel kunnen uitbrengen als nu, maar ik vond het zelf niet goed genoeg. De muziek die ik nu heb liggen kan niemand mij nadoen. Dat is iets wat ik alleen kan doen met Reverse of een andere producer. Ik weet dat dit alleen Idaly is.”

Produceren met Reverse
Reverse vervult een belangrijke rol binnen de carrière van Idaly. In een interview met ons vertelde de producer al eens dat hij Idaly ziet als zijn broertje, en de rapper ziet dat niet anders. “Hij is heel belangrijk voor me.”, vertelt Idaly. “Ik ben als een student bij hem in de studio gaan zitten en gewoon gaan kijken. Het ging me niet eens om het opnemen. Ik was echt aan het leren. Uiteindelijk werd ik wie ik nu ben en dat zag Reverse ook. Sindsdien maken we heel veel muziek samen. Voor mij is hij de beste producer van Nederland, zonder twijfel.”

Mede door de hechte band met Reverse begon Idaly zelf ook met het produceren van beats. Dat gaat inmiddels zo goed dat Idaly bij zijn laatste twee tracks (wine slow en bel je op) ook de credits krijgt voor het produceren van de muziek, samen met Reverse. Idaly blijft kritisch op zichzelf, maar merkt de voordelen ook: “Ik maak nog steeds niet de beste beats, want als ik met Reverse ben ga ik niet zelf aan de knoppen zitten, maar nu kan ik alleen naar de studio gaan en zelf een opzetje maken. Als ik dat aan Reverse geef dan weet ik dat hij alles op de juiste plek kan zetten. Hierdoor ben ik me steeds meer gaan focussen op wat een liedje als geheel nodig heeft in plaats van dat ik alleen rekening hou met mijn verses. De details vind ik minstens net zo belangrijk en dat maakt mijn muziek beter.”

Onderweg
Idaly heeft over de jaren een trouwe schare fans opgebouwd. Toch is de rapper, zoals eerder gezegd, nog niet doorgebroken bij het grote publiek. Idaly krijgt dan ook regelmatig te horen dat hij de meest onderschatte rapper van zijn generatie is en datzelfde sentiment leeft bij de kijkers van zijn videoclips. Ondanks dat het altijd gaat om complimenten, wil Idaly liever geen label op zijn carrière plakken, zo vertelt hij. “Mensen mogen natuurlijk altijd hun mening hebben, maar ik hoor al jaren dat ik underrated ben. Ik zie het anders: ik ben niet onderschat, ik ben onderweg. Mensen hebben nog niet het juiste moment gevonden om mijn muziek te waarderen, maar dat gaat sowieso gebeuren.”

Idaly kiest in zijn carrière bewust voor langere, duurzamere weg naar de top. Dat is terug te zien in het feit dat hij zijn eigen muziek produceert, maar ook in zijn eigen stijl die hij de afgelopen jaren heeft gevormd. Volgens de rapper is zijn keuze voor een eigen pad de sleutel naar succes. “Ik had ook een heel andere kant op kunnen gaan en dan had het misschien wel heel snel gegaan. Dat had ik vier of vijf jaar geleden al kunnen doen, maar ik wil over tien of twintig jaar genoemd worden als één van de rappers die er nog steeds is. Misschien maak ik dan geen muziek meer, maar dan wil ik wel als één van de artiesten onthouden worden die altijd kwaliteit leverde en één van de hardste was in zijn tijd.”

“Je ziet dat als artiesten heel snel groot worden, ze ook heel snel weer van het toneel verdwijnen. Ik denk dat een plan op de lange termijn mij veel meer gaat opleveren. Ik zeg altijd maar: ‘Mensen met een langere aanloop blijven ook langer in de lucht.’”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand