Ismo: ‘Ik weet nu in ieder geval dat ik moet letten op hoe ik iets zeg’

ismo-1
Rapper Ismo uit Breda bracht begin dit jaar zijn EP ‘De Waarheid’ uit. Voorafgaand aan zijn EP bracht hij de ‘#Eenmans’ videoclip uit en deze zorgde voor veel commotie in zowel binnen als buitenland. Ismo werd onder andere benaderd door PowNews en dat resulteerde in een ongewenst beeld. ‘Ik vertelde ze wel 10x mijn verhaal, maar daar hadden ze eigenlijk geen aandacht voor.

Hoe staat het inmiddels met Ismo?

De rapper maakt het naar eigen zeggen erg goed. ‘Ik heb eigenlijk niks te klagen. Mijn EP heeft het beter gedaan dan verwacht en daar ben ik erg blij mee. Hij kwam op iTunes op 1 binnen en op Google Play stond ‘De Waarheid’ op nummer twee. Ik zit op dit moment dan ook goed in mijn vel.

De commotie rondom #Eenmans was groot. Verschillende mediakanalen interpreteerden de zin: ‘Ik haat die fucking Joden nog veel meer dan de Nazi’s.‘ op geheel eigen wijze en deden aannames op basis van het nummer. De rapper probeerde zich onder andere op social media te verklaren. Ondanks de negativiteit zegt Ismo dat het voor hem niet alleen maar negatief uitpakte. ‘In eerste instantie werd ik bekender bij een publiek die normaal mijn muziek niet zou luisteren. Mensen geloven vandaag de dag lang niet alles wat de media zegt en creëren een eigen waarheid. Ik kan dan de artiest zijn waar mensen zich in kunnen vinden.

Haatzaaier of mediaslachtoffer

Al vrij snel pikte Powned de videoclip van de rapper op. Ismo werd aangedragen als haatzaaiende rapper en al snel werd dit bericht gekopieerd door verscheidene mediakanalen. Vervolgens zocht het camerateam van PowNews Ismo op. ‘In eerste instantie weigerde ik, maar later dacht ik dat het misschien een goede kans was om MIJN verhaal te doen. Het zou namelijk sowieso worden uitgezonden en op die manier wilde ik mijzelf verklaren.’

‘Helaas liep het niet helemaal zoals ik voor ogen had. Je ziet namelijk dat er op twee locaties is gefilmd. Op de tweede locatie kwamen er jongens bijstaan die uitspraken deden waar ik niet achterstond. Dit zei ik zowel tegen die jongens als de mensen van Powned. Ik gaf meteen aan dat ik ergens anders heen wilde om te filmen. Wel 10x vertelde ik mijn verhaal, maar daar hadden ze eigenlijk geen aandacht voor. Uiteindelijk zie je dat ook in het eindresultaat, maar goed…. Ik weet in ieder geval dat ik in het vervolg beter moet letten op hoe ik iets zeg. De volgende keer zal ik het woord Zionisten in plaats van Joden gebruiken, dan weten mensen meteen wat ik bedoel.

Niet bang voor kritiek

Voor Ismo is het belangrijk om zijn mening te kunnen uiten en van zelfcensuur houdt hij niet. ‘Als ik iets wil schrijven dan doe ik dat, zonder na te denken over andermans mening. Dat maakt me eigenlijk weinig uit, want als je daar ook nog de hele dag zorgen over zou moeten hebben…

Dit is de waarheid!

Op de EP staan veel beladen onderwerpen en snijdt Ismo verschillende kanten van het leven aan. ‘Elke keer als ik naar het nieuws kijk, zie ik wel een nieuwsbericht verschijnen dat niet kan kloppen. Op een gegeven moment begon ik daarover te schrijven. Ik luisterde mijn tracks en dacht ‘Ja, dit is voor mij de waarheid!’.

ismo-3

Haat overheerst liefde

Ondanks de kritiek, die Ismo uit op zijn tracks, heeft hij geen verkeerd beeld van de maatschappij. ‘Ik denk altijd bij mezelf, elk mens op zichzelf staand is goed, maar de media creëren veel angst en haat. Daardoor zie je dat mensen anders naar elkaar gaan kijken. Ik zie tegenwoordig meer haat dan liefde en dat is zonde. Dat is ook iets wat ik probeer duidelijk te maken in mijn tracks.

Als artiest probeert Ismo duidelijk een boodschap over te brengen en ziet dit minder vaak bij anderen terugkomen als dat hij nodig vindt. ‘Ik zie veel mensen met kwaliteit, maar ze kiezen ervoor om die kant te laten voor wat het is en dat is zonde. Tegelijkertijd is het ook niet mijn probleem. Iedereen mag doen en laten wat die zelf wilt. Zoals ik eerder al aangaf, het gaat goed met mij en daar draait het om.

Zelfstandig ondernemer

Zoals de single van zijn EP aangeeft, is Ismo #Eenmans. Hij opereert zelfstandig en staat niet getekend bij een platenmaatschappij. ‘Ik ben een zelfstandige ondernemer, het is namelijk wel fijn om de volle winst te pakken op het werk dat jij verricht. Het moet niet zo zijn dat je aan het einde van de rit een hoop struggle hebt, maar met lege zakken achterblijft. Als ik een goede deal aangeboden zou krijgen en ik zie dat mijn carrière op meerdere vlakken daar vooruit van zou gaan, dan zou ik kunnen tekenen. Zolang dat niet het geval is doe ik alles alleen.

Toekomstplannen?

Momenteel ben ik bezig met de videoclip van de track ‘Stapelen’. Deze gaan jullie rond maart te zien krijgen. Verder ben ik hard aan het werk voor mijn debuutalbum, maar daar laat ik nog niet teveel over los. Mijn luisteraars kunnen in ieder geval een hoop vuur verwachten.’

10 February