Jack $hirak legt uit hoe hij denkt dat hiphop in Nederland er in 2025 uitziet

Hoe ziet de Nederlandse hiphopscene eruit in 2025? Waar liggen de komende jaren de kansen voor artiesten, labels en muziekprofessionals in een razendsnel veranderende industrie? Puna.nl presenteert een op de nabije toekomst gericht panel waarin een aantal kopstukken uit de nationale scene, onder andere Farid Benmbarek (Top Notch), Jiggy Djé en Brahim Fouradi, vooruitblikken. Het panel zal plaatsvinden op 16 oktober om 12:00 uur in de Melkweg (M4 Panel Room).

In de aanloop naar het panel spreken we een aantal artiesten die hun visie geven over HipHop in Nederland over 10 jaar. De eerste op het lijstje is producer Jack $hirak. Dit jaar was het jaar van de grote doorbraak van de producer uit Capelle. Vorig jaar produceerde hij al het grootste deel van Murda z’n ‘Goeie Dingen‘ EP, waaronder de hit ‘Dat Doen We Niet Meer‘, maar dit jaar zette hij zijn naam definitief op de kaart met zijn bijdrage aan het New Wave album. We vroegen hem over hiphop in Nederland in 2025, over zijn plannen en meer.

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

6 October

17 comments

17 responses to “Jack $hirak legt uit hoe hij denkt dat hiphop in Nederland er in 2025 uitziet”

 1. koekwaus says:

  waarom vraag je zn clown hoe hiphop eruit ziet over 10 jaar? hij weet niet wat hiphop is, is zelf geen hiphop, en zal het nooit worden. het is gewoon een kk clown

 2. Stormzy says:

  deze guy weet niks van hiphop. Een rapper is niet zo zeer hiphop. Puna ga eens focussen op een visie en ga dat uitstralen. Heel jullie site heeft in ieder geval niet veel meer met Hiphop te maken. En deze kill moet eens leren praten.. Tering

 3. Lauwe boy says:

  Ik ben fan!
  Meeer meeer meer ????

 4. Wats Metdat says:

  Beetje oneerlijk niet?!
  Universal krijgt 2 vertegenwoordigers (Jiggy & Farid).
  Sony krijgt er maar 1 (Brahim).
  #watsmetdat…

 5. AJ says:

  Als ‘ronnie’ en lil’ kleine rappers zijn die geen hiphop maken he? Dan zijn het toch ook geen rappers meer? (wat sowieso al mijn mening was vanaf het begin.)

 6. sjawel says:

  maakt niet uit wat doet, het is nooit goed!!!

 7. Chiraq says:

  Heb eens met hem gepraat over muziek op een avond uit, goeie guy. Slimme guy. Toffe beats.

 8. tammer says:

  Deze jongen ziet haarscherp dat “hiphop” met succes naar de POP is toegegroeid. En dat de massa zich hier naar toe beweegt.
  Dat is over heel Europa zo trouwens. Frankrijk heeft Black M en Soprano, Roemenie heeft Doddy en Puya, Italie heeft Fedez, Hongarije heeft Majka, Servie heeft Elitni Odredi, Denemarken heeft Burhan G en ga zo maar door. Allemaal (ex) rappers die stuk voor stuk tientallen miljoen views op hun clips draaien en lokaal veel populairder zijn dan welk Amerikaans standaardproduct dan ook.
  Ronnie Flex, Lil kleine, Shirak zijn niet uniek in die zin maar maken deel uit van een trend die over heen Europa heen waait. Dat doen ze trouwens wel verdomd goed. Dat zeker.

  • Bon says:

   Die ‘hip hop’ die naar ‘pop’ is toegegroeid, IS pop. Rappers die doorbreken met een poppy track, zijn pop-artiesten. Niks mis mee verder hoor, maar don’t get it twisted though.

  • Ares2 says:

   Hey tammer, zo te zien weet je wel veel van Europese hiphop. Weet jij een aantal goede Scandinavische hiphop-artiesten (en dus niet de poppy kant of it)?

   • tammer says:

    Vooral in Denemarken zijn rappers massaal op de POP overgestapt. Dat komt omdat daar al een tijd , net als in Frankrijk bv, taalquota zijn voor de radio (minstens 60 % in Deense taal). En met “Deens” wisten Deense rappers wel raad. Joey Moe en Burhan G zijn van die overstappers. En nu grootverdieners. Maar ook L.O.C met L.O.C. – Momentet.
    Een rapper als SUSPEKT is dan weer trouw gebleven aan rap.

    De Finse popscene is misschien de meest boeiende van Scandinavie. Voor een taal met 5,6 miljoen sprekers is het aantal kliks hoog en men produceert regelmatig gloeiende video’s.
    De Ronnie Flex van Finland is “Cheek” ( bv Cheek – Timantit on ikuisia) die de Finse pop domineert momenteel. Anderen heten oa Spekti en Uniikki. De laatste wil nog weleens terug naar de hiphop basis https://www.youtube.com/watch?v=XybSpIfAmec , maar pop levert gewoon meer op.

    In Zweden is één van de meest gerespecteerde rappers : Ken Ring. Nog altijd hiphop. Maar iemand als “Dani M” is dan weer de Ronnie Flex van Zweden.
    Hardcore ondergrond rap vind je bv bij Nasir (Nasir – Kaneeco) of Denz ( Denz – Jag Har Den) of Stor.

 9. Eckte eckte says:

  Leuk dat je de moeite heb genomen om eigenlijk helemaal niks te zeggen, Jack

Leave a Reply

Your email address will not be published.