🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

Jarreau Vandal maakt met Anthology de stap naar het grote publiek

Jarreau Vandal, de artiestennaam van Ellroy Uyleman, is de laatste jaren uitgegroeid tot een graag geziene smaakmaker op de grootste clubavonden en festivals. Inmiddels is de DJ en producer toe aan de release van zijn eerste mixtape Anthology, een project waarbij hij als producer een nieuwe weg inslaat. Jarreau Vandal over zijn beginjaren als artiest, de scheiding tussen zijn twee sounds en zijn nieuwste mixtape Anthology.

Wavefiles & Soulection
Als zestienjarig groentje begon Jarreau beats te maken voor zijn Soundcloud-kanaal. Gaandeweg werd hij daar steeds serieuzer in. Toen één van zijn tracks de voor hem magische grens van 5000 plays passeerde, besloot hij zich volledig te storten op het produceren van muziek. Hij stopte met school en raakte betrokken bij Wavefiles, een clubavond uit Amsterdam waar de alternatieve muzieksmaak van de producer centraal stond. Het kleine beetje budget wat de jongens van Wavefiles hadden gebruikten ze voor het boeken van hun favoriete artiesten. Zo kwamen grote namen als STWO, Lunice, DJ Sliink en Iamnobodi al vroeg in hun carrière naar Nederland.

Die laatste naam was op dat moment al onderdeel van Soulection, het Amerikaanse artiestencollectief dat met haar radioshow en releases wekelijks tienduizenden mensen bereikt. Via Iamnobodi kwam de muziek van Jarreau terecht bij Joe Kay, oprichter van Soulection. De rest is geschiedenis. De Amsterdamse producer kwam als eerste Nederlander terecht bij het collectief en dropte eind 2013 zijn debuut-EP. “Het was echt een eer om bij Soulection te komen, ik was super blij”, vertelt Jarreau. “Maar, ik was niet verbaasd. Dat klinkt misschien arrogant, maar ik had ervoor gewerkt en wilde het graag. Dan gaat het gewoon gebeuren.” Het tekenen bij Soulection gaf de producer een flink duwtje in de rug. Plots kreeg hij boekingen in heel Europa, wat hem alleen maar meer motiveerde. “Die push van Soulection heb ik zelf weer verder doorgetrokken, ik ben echt niet op mijn luie reet gaan zitten. Ik was gestopt met school, dus ik moest wel.”

DJ Jarreau Vandal
Wie denkt dat Jarreau Vandal begonnen is als DJ heeft het dus mis. Zijn sets zijn qua tempo en energie vergelijkbaar met die van DJ’s als Abstract en Waxfiend, maar de producer begon pas met draaien tijdens zijn eerste boeking op clubavond Wavefiles. De fijne kneepjes van het vak leerde hij van -hoe kan het ook anders- DJ Abstract, tijdens een cursus in een buurtcentrum in Amsterdam-Oost. Jarreau: “Het voelde als een logische stap om ook te gaan draaien als producer. Ik heb er vanaf het begin heel veel uren in gestoken en dat doe ik nu nog steeds.” En dat is terug te horen. Jarreau propt tientallen tracks in zijn set en raakt daarbij een breed scala aan genres. Een verschil van dag en nacht met optredens van een hoop andere producers, die vaak wat ongemakkelijk ogen achter de draaitafels. Ellroy kan dat beamen: “Heel veel producers worden groot en bekend en dan krijg je ineens festival boekingen enzo. Dan moet je maar gewoon gaan draaien. Niet iedereen neemt dat even serieus. In Nederland heb je eigenlijk geen keus, het niveau ligt hier heel hoog.”

Een aantal jaar geleden nam Jarreau de strategie aan om alleen optredens te doen die hem echt lagen. Hij wilde niet elke avond in een andere club staan, maar zijn gigs echt uitkiezen. Een opmerkelijk voornemen, want de meeste artiesten willen aan het begin van hun carrière zoveel mogelijk shows doen. Toch heeft de strategie goed uitgepakt, vertelt Ellroy: “Ik draai al lang in Nederland, niet veel, maar ik blijf goede gigs krijgen. Dat komt vooral omdat het niet verzadigd is. Ik kies heel bewust voor goede clubgigs en natuurlijk optredens als Lowlands en Amsterdam Dance Event, dat is het hoogst haalbare in Nederland. Op beide festivals heb ik al een aantal keer gestaan, dus ik ben heel tevreden.”

Scheiding
In de eerste maanden van 2016 koos Jarreau ervoor om een nieuw EP te releasen; Suburb Superhero. Opvallend was de toon van het project, die voor het eerst duidelijk anders was dan de sound van zijn energieke DJ-sets. Ook zijn daaropvolgende tracks pasten niet altijd bij een show op Appelsap of Lowlands. Langzaamaan kwam er een steeds duidelijker verschil tussen de DJ Jarreau Vandal en de producer Jarreau Vandal. “Ik sta bekend als DJ bij mensen, maar ik produceer ook. Dat heeft vaak een iets andere sound”, geeft Ellroy toe. Hij vervolgt: “In diezelfde periode gingen mijn Vandalized edits (Jarreau’s clubremixes van bekende tracks, red.) heel goed. Ik wilde meer met die naam en begon mijn eigen Vandalized-clubavond.”

Inmiddels is Vandalized (Bijna per ongeluk, volgens Ellroy) uitgegroeid tot een volwaardig merk met merchandise (Van hoodies tot badpakken), een eigen stage op de vrijdag van Lowlands en een Europese tour langs steden als Londen, Berlijn en Barcelona. Het merk gaf Jarreau de mogelijkheid om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen zijn DJ-sets en zijn producties. Met de aankondiging van zijn nieuwste mixtape Anthology en een live-concert in de Melkweg laat Ellroy zien dat hij naast zijn Vandalized-merk nog veel meer in huis heeft.

Anthology
Met Anthology richt Jarreau zich op een breder publiek dan ooit tevoren. Hij kiest met zijn nieuwe project heel bewust voor het maken van complete liedjes, in plaats van beats die het vooral goed doen binnen de niches van Soundcloud. Hij vertelt: “Het voelt als een logische stap als artiest, iets wat ik altijd al wilde doen. Beats voor Soundcloud kan je niet je hele leven blijven maken. Om een groter publiek te bereiken moet je verhalen vertellen en liedjes maken. Ik wil tijdloze muziek maken, dat is de insteek voor dit project.”

De tracks op Anthology lenen zich dan ook goed voor een live-optreden met band, zoals Jarreau die in november voor het eerst zal geven. De DJ en producer nodigt een drummer, pianist, bassist en achtergrondzangeres uit, terwijl hij zelf de losse eindjes aan elkaar knoopt, percussie toevoegt en zelfs zingt. Dat laatste is ook terug te horen op zijn nieuwe mixtape, waarin hij op twee tracks zelf de vocalen verzorgt. Onder het motto: ‘Waarom niet?’ begon Ellroy met het zingen op zijn eigen muziek. “Dat is heel tof om te doen, dus dat ga ik volhouden en mezelf ontwikkelen. Straks kan ik gewoon volledig onafhankelijk de studio in. Hoe vet is dat?”, aldus de Amsterdammer.

Toekomst
Na Anthology is het volgens Jarreau tijd voor zijn eerste album, een levenswerk waar hij naar eigen zeggen nu nog niet klaar voor is. Toch neemt hij na het verschijnen van Anthology eerst wat tijd voor zichzelf. “Ik ga dan weer veel reizen. Een album is echt iets persoonlijks en ik wil goed nadenken wat ik precies wil vertellen. Wie Jarreau Vandal precies is moet je elke keer weer opnieuw uitvinden.” Als voorbeeld daarvan geeft Ellroy Kanye West, die zich regelmatig van een geheel nieuwe kant laat zien. “Toen ik Ye, zijn nieuwe project, voor het eerste luisterde, werd ik echt boos. Ik voelde het totaal niet. Pas daarna begon ik het te waarderen.” Datzelfde ervaarde Jarreau bij zijn eigen track Break My Back. In eerste instantie vond hij het maar niets, maar na twee weken viel het kwartje bij hem en zijn management. Inmiddels is het nummer, samen met Westside, terug te horen in de officiële aftermovie van Lowlands 2018.

Het succes van de mixtape heeft geen impact op Ellroy’s ambitieuze toekomstplannen. Een succesvolle mixtape levert hem een hoop nieuwe volgers op, maar ook als het project minder goed ontvangen wordt leert hij. Zolang de DJ en producer doet wat hij leuk vindt en zijn vorige projecten blijft overtreffen, kan hij zichzelf niets kwalijk nemen. Jarreau besluit: “Ik wil genoeg geld verdienen met muziek zodat ik niet broke ben, verder maakt het allemaal niet uit. Ik maak de beste muziek als ik gelukkig ben.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X