Jay Z & Timbaland winnen Big Pimpin’ rechtszaak

jayz-timbaland
In 1999 scoorde Jay Z één van zijn grootste hits tot nu toe met het nummer ‘Big Pimpin’ van zijn album ‘Vol. 3… Life and Times of S. Carter’. Op de track werd hij bijgestaan door het duo UGK en de productie was afkomstig van Timbaland. De legendarische producer gebruikte voor de beat een sample van het nummer ‘Khosara, Khosara’ van Baligh Hamdy. Hij betaalde platenmaatschappij EMI 100.000 dollar voor de sample. Zij claimden dat zij de rechten van het nummer in handen hadden via een Egyptisch bedrijf en een overeenkomst met de familie van Hamdy. De neef van Hamdy, Osama Ahmed Fahmy, was het hier niet mee eens en klaagde Jay Z en Timbaland in 2007 aan.

De rechter heeft inmiddels uitspraak gedaan in het voordeel van Jay Z en Timbaland en daarmee komt er eindelijk een einde aan de zaak. De rechtbank zag geen grond om hier te spreken van inbreuk op het auteursrecht. De rechter liet zich voor deze uitspraak informeren door experts over het Egyptisch recht. Jay-Z en Timbaland verklaarden tegenover de rechtbank dat Fahmy zelf in 2002 de rechten vrijgaf toen hij het nummer verkocht aan een platenlabel. “De rechtbank heeft juist gehandeld. De aanklager had geen enkel recht van spreken”, zo lieten de advocaten van beide heren weten.

De rechtszaak loopt al sinds 2007 en het lijkt afgerond te zijn, maar de advocaten van Fahmy hebben wel laten weten nog in beroep te zullen gaan.

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

22 October

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.