Jayh: “Ik wilde sinds 2007 al een popalbum maken, maar ik merkte dat ik dat te saai vond.”

Jayh heeft na vijf jaar zonder project op 25 november zijn langverwachte nieuwe album ‘Ik Leef‘ uitgebracht. De artiest is de laatste jaren druk bezig geweest met nieuwe muziek en scoorde hits met nummers als ‘Claimen’, ‘Bobbel’ en natuurlijk ‘Mooie Dag’. De opvolger van het album ‘Jayh Jawson’ bevat o.a. de nummers ‘Ballon’, ‘Jodge Me Niet’ en ‘Volgende Stap’. Wij spraken met Jayh over wat het succes van ‘Mooie Dag’ voor zijn carrière heeft gedaan, de veelzijdigheid in zijn muziek, zijn visie op de huidige muziek scene en meer.

He Jayh, Je hebt jouw album ‘Ik Leef’ net uitgebracht. Hoe gaat het nu met je?
Ja, het gaat goed. Ik ben blij dat ik mijn album af heb kunnen maken en dat de buitenwereld het nu eindelijk kan horen. De eerste reacties beginnen nu binnen te stromen, dat is dus ook wel even spannend. Daarnaast word ik vader, dat zijn wel allemaal dingen waar ik blij van word.

Gefeliciteerd! Hoe zijn de reacties op het album tot nu toe?
Heel positief eigenlijk. Ze komen nog steeds binnen, maar tot nu toe ben ik erg blij er mee. Het is toch altijd spannend hoe het ontvangen wordt. Daarnaast zijn de nieuwste nummers eigenlijk pas in de laatste anderhalve maand gemaakt, dus daar krijg ik nu pas een objectief beeld van, voor zover dat kan. Het is heel chill, de reacties zijn misschien wel beter dan dat ik het zelf vond in het begin.

Oh?
Op een gegeven moment heb ik er even afstand van genomen een aantal nummers weggelegd. Toen ik hem opnieuw ben gaan luisteren, dacht ik bij een aantal tracks toch wel: oh, deze is toch wel erg tof. Toffer dan dat ik ze in eerste instantie misschien vond.

Je hebt een lange tijd geen project uitgebracht. Wat heeft je zoal bezig gehouden de laatste vijf jaar?
Dat heeft eigenlijk te maken met het succes dat ik had met singles die ik tussendoor heb uitgebracht. Vooral ‘Mooie Dag’ en de optredens daaruit hebben een volle twee jaar voor mij in beslag genomen. Daarnaast heb ik nog een aantal singles met bijvoorbeeld mannen als Childsplay. Dat heeft zoveel tijd in beslag genomen en in de tussentijd heb je ook nog een leven buiten de muziek. Ik ben er dus simpelweg niet aan toegekomen.

Maar het album is er eindelijk.
Ja, gelukkig wel. De laatste twee jaar ben ik druk bezig geweest met muziek maken en het laatste half jaar kwam ik erachter dat ik zoveel nummers had dat er wel een album in zat. Misschien is ‘Ik Leef’ ook wel een ander album dan dat ik zelf voor ogen had. Ik wilde sinds 2007 al een popalbum maken, maar ik merkte dat ik dat te saai vond. Ik kan mijzelf niet dwingen om in één stijl te werken, ik ben dat gewoon niet.

Dan volgt natuurlijk de vraag wie jij dan wel bent als muzikant?
Een kameleon, ik maak wat ik wil maken. Het belangrijkste is voor mij vrijheid in de muziek. Dat is ook wel een beetje wat dit album is geworden, van alles wat. Dat werkt beter voor mij, het is een betere weerspiegeling van mij als persoon en artiest.

Je noemde net al de single ‘Mooie Dag’. Dat is een voorbeeld van één van jouw stijlen, maar wel een nummer dat op alle radiostations werd gedraaid. Is jouw publiek daardoor veranderd?
Door ‘Mooie Dag’ is mijn publiek niet echt veranderd, maar ik heb er wel veel nieuwe luisteraars bij gekregen. Mensen uit een ander milieu of mensen die normaal naar een ander genre luisteren. Waar het eerst vooral de jeugd was, zie ik tegenwoordig ook weleens ouder publiek bij mijn optredens. Dat kan je wel aan het succes van ‘Mooie Dag ‘koppelen. Aan de andere kan heb ik er wel voor gekozen om ook mijn oude stijl te blijven hanteren, op dezelfde plekken te blijven komen en de mensen van het eerste uur te blijven serveren. Dat is een bewuste keuze.

jayh2

Hiphop, R&B en alles wat daar bij hoort wordt natuurlijk ook steeds meer mainstream en makkelijker te beluisteren voor mensen die niet perse iets met hiphop hebben. Ik denk dat jouw muziek daar wel een voorbeeld van is. Hoe kijk jij daar naar?
Ik ben iemand die altijd echt urban heeft gemaakt, daarbinnen kan je van alles doen. Als je kijkt naar mijn eerdere muziek zie je dat ik zonder concessies een K-Liber achtige bubblingtrack maakte, maar ik ook een nummer als ‘Mijn Hossel’ heb dat straight-up hiphop is. Dat zie ik ook steeds meer om mij heen, het begrip artiest is veel breder geworden. Op de artiest van de toekomst kan je niet meer één labeltje plakken.

Rappers doen tegenwoordig meer dan alleen rappen?
Inderdaad. Je ziet tegenwoordig dat echte rappers, wat ik natuurlijk niet ben, ook gewoon songs maken. Jongens rappen en zingen op de zelfde plaat, waar zij eerder een zanger uitnodigden om het refreintje te doen.

Een Lijpe maakt tegenwoordig ook refreintjes.
Ja, precies. Al is er wel een verschil tussen een Lijpe en een Frenna of tussen Boef en Jonna Fraser. Maar dat verschil moet er ook zijn, want als iedereen hetzelfde doet wordt het snel saai. Het voorbeeld Lijpe is daarin wel goed, aangezien hij op dit moment misschien wel mijn meest favoriete rapper in Nederland is. Hij speelt met woorden, vertelt een verhaal en daarnaast zijn zijn flow en delivery top. Hij blijft ook steeds harder worden, hij blijft mij verrassen. Maar ik ben ook blij met Jonna Fraser en Frenna, die uit hetzelfde straatje als Lijpe komen maar meer die songwriter pen oppakken en dat credible doen.

En dat is nu meer dan dat het vijf jaar geleden was?
Ik denk dat als een Winne dat had gedaan in die tijd, dat veel mensen heel boos zouden worden. Misschien omdat Winne die persoon niet is, maar ook zeker omdat de scene toen misschien nog niet daar was. Een rapper mag van het publiek tegenwoordig vrijer zijn in zijn muziek.

jayh3

Terug naar jouw muziek. Het nummer ‘Ik Leef’ is al meer dan vijf jaar geleden gemaakt. Waarom heb je ervoor gekozen om die track toch op het album te zetten en is het album zelfs vernoemd naar die track?
Die track heeft denk ik nooit de aandacht gekregen die het verdient, vooral van mijzelf niet. Het is een nummer dat vertelt hoe ik in het leven sta, dus ik vind het belangrijk om dat nog een keer naar buiten te brengen.

Is er iets veranderd in hoe jij in het leven staat in de tijd tussen het maken van het nummer en nu? In vijf jaar kan een hoop gebeuren, horen dat je vader wordt bijvoorbeeld.
Het verschil tussen nu en het moment dat mijn vorige album (Jayh Jawson) uitkwam, is dat ik mijn prioriteiten opnieuw op een rijtje heb gezet. Vroeger was mijn carrière echt alles voor mij. Dat is het nog steeds, maar mijn gezin, familie en gezondheid staan voor mij nu voorop. Het leven is groter dan één ding dat jij toevallig belangrijk vindt.

Komt dat ook terug in jouw tracks?
Misschien is dat die ‘Ik Leef’ wel, maar het is meer in mijn handelingen.

Een onderwerp dat vaak terugkomt op het album is jouw vriendin, maar ik wil juist het nummer ‘Alleen maar jou’ uitlichten. Een nummer dat gaat over juist niet met één vrouw blijven. Ik weet niet hoe recent dat nummer is gemaakt en of het over jouw huidige vriendin gaat, maar kan je vertellen hoe dat nummer tot stand is gekomen?
Ja, mijn vriendin komt wel redelijk vaak voor op het album ja. Het nummer ‘Alleen maar jou’ toevallig niet, maar goed dat je die er uit licht. Ik vond het een liefdesverhaal dat ook verteld moest worden, in plaats van alleen maar dat slijmerige. Soms kan je iemand heel leuk vinden, maar wil je niet alleen maar met die persoon zijn. Eindelijk een keer een ander geluid.

jayh4

Ondanks dat je weinig hebt uitgebracht, ben je nog steeds relevant. Je zegt op het nummer ‘Selecta’ met Dopebwoy: “je hoort mij minimaal 3 keer in de club”. En inderdaad, als ik een avond naar de club ga, hoor ik bijna gegarandeerd één van jouw nummers voorbij komen. Trots?
Daar ben ik echt fucking trots op, ja. Het feit dat mensen nog steeds liedjes uit 2008 willen horen, daar kan je als muzikant alleen maar van dromen. Ik wil mijzelf alleen die credit niet geven, ik denk dat ik dan die gretigheid misschien een beetje verlies. Maar bijzonder is het zeker, ik ben er hartstikke blij mee.

Ben je nog steeds diezelfde Jayh als die jongen met dat halve kapsel zo’n vijf jaar geleden?
Ik ben nog steeds dezelfde jongen, maar ik heb die jongen uit het zicht gehaald zodat mensen verder kijken. Dat was vooral om mensen te laten zien dat ik weet wat het inhoudt om artiest te zijn. Ik weet hoe het werkt en heb laten zien dat ik dat kan. Voordat ik echt doorbrak had je Lloyd De Meza, Gio en Brace. Ik weigerde om de vierde in dat rijtje te worden. Niet omdat het niet tof is wat zij doen, maar ik ben ik. Ik heb een ander verhaal te vertellen en in die tijd had ik het gevoel dat ik dat even moest laten zien. Van binnen was ik toen ook al een muzikant in de meest simpele vorm en dat zal ik altijd blijven.

Je album is uit en je wordt volgend jaar vader. Wat is de Volgende Stap?
Ik blijf liedjes maken. Mijn stem heeft even rust nodig, dat is wel écht balen. Het liefst was ik in één keer doorgegaan, maar ik ga de komende tijd genieten van wat het album brengt.

Op 16 december sta je in de Melkweg in Amsterdam. Heb je er al een beetje zin in?
Ja, ik ben er heel erg mee bezig. We zijn al met de repetities begonnen, wij zitten nu op de helft. De band klinkt goed. Het is heel spannend allemaal.

Moeten we weer vijf jaar wachten op een nieuw Jayh album?
Dat hoop ik niet. Je kan dat één keer doen, maar daarna houdt het op.

Tekst: Tim de Ridder | Foto’s: Daniel Wolters | Laatste Foto: Maurice Giltjes

0 comments

Leave a Reply

Laat als eerste een comment achter

avatar
500
 
wpDiscuz