Jebroer: “Nouveau Riche is voor mij een vriendschapsverband, ik ben Nouveau Riche tot de dood.”

We spraken af op het kantoor van Cloud9 waar Tim Kimman, beter bekend als Jebroer, veel tijd doorbrengt in de studio. Vorige week bracht hij een nieuwe single uit, ‘Ga Maar Vast Slapen’, waarin zijn twee zoontjes en vrouw centraal staan. Jebroer heeft grootse plannen voor het jaar 2016, dus zijn we bij hem langsgegaan om het te hebben over het afgelopen jaar, zijn komende album en wat er nou precies allemaal gebeurd is met Nouveau Riche.

Iets langer dan een week geleden kwam zijn single ‘Ga Maar Vast Slapen’ uit, waarop hij wordt bijgestaan door Candy Dulfer en Wudstik. Het nummer is heel anders dan wat we gewend zijn van Jebroer, maar toch werd het positief ontvangen. ‘Ik heb dat liedje gemaakt vlak voordat ik ging touren, dus ik had vooruitzicht op dat ik alleen op maandag thuis zou zijn, voor 2,5 maanden.’ Het album komt een jaar na de single uit, op de 11e van de 11e. ‘Ik ga het hardste album ooit uitbrengen. ‘Ga Maar Vast Slapen’ is voor mij het startsein en vanaf nu is het Jebroer-season. Ik ben bijna elke dag in de studio aan het werk met allemaal prachtige mensen.’

In die drukke periode van heen en weer reizen was Tim net vader geworden van een zoon en de volgende was al op komst. Daarom was het voor hem lastig om zo ver van huis te zijn. Het vaderschap heeft hem zeker veranderd. ‘Het heeft me veranderd als mens en in de prioriteiten die ik stel. Je staat zelf niet meer op de eerste plaats, terwijl ik mezelf altijd ver bovenaan zette. Toen Jace werd geboren, was het direct als een soort last op mijn schouder. Sorry, geen last, maar druk. Nu moet het wel, ik kan niet meer een maand geen geld hebben. Plus, heel veel dingen kunnen mij niet meer schelen. Ik kan me niet meer druk maken om bullshit. Ik kan ook niet meer chillen zoals ik vroeger altijd deed. Gewoon de auto instappen en wel zien waar ik beland of slaap. Dat kan gewoon niet meer.’ Qua muziek is zijn workflow vertienvoudigd sinds hij vader is geworden. ‘Eerst ging ik naar de studio en wist ik niet wanneer ik thuis zou komen. Nu bepaal ik voor mezelf dat ik bijvoorbeeld om 20:00 de studio in ga en om 3:00 thuis ben. Ik wil in die tijd zo veel mogelijk afmaken. Het is nu alleen maar werken, werken, werken.’

Jebroer heeft zelf een moeilijke jeugd gehad. Op 10-jarige leeftijd gingen zijn ouders scheiden en kregen zij allebei een nieuwe liefde. ‘Het is goed dat ik het allemaal heb meegemaakt, mijn eigen jeugd. Ik denk wel dat het af en toe lastig was voor mensen om me heen. Ik was een kwajongen, misschien tien keer zo druk als dat ik nu ben. Ik was bijdehand en had veel problemen doordat ik me heel erg afzette tegen autoriteit. Tegen m’n ouders, tegen de politie, tegen leraren. Ik kon daar niet mee omgaan. Ik vond dat niemand mij kon vertellen wat ik moest doen. Daarom moest ik ook naar sociale vaardigheidstraining, agressietraining en allemaal dat soort bullshit. Maar ik denk dat het gewoon goed is en dat ik er echt een persoon van ben geworden.’

1

In deze tijd heeft muziek hem geholpen. Zelf luisterde hij vroeger alleen maar naar Tupac, omdat hij een soort emotie had. ‘Ik kon geen Engels, maar het voelde alsof hij mij begreep. Alsof ik hem begreep. Hij had een soort van boosheid, die ik ook had.’ Vanaf zijn 17e begon Jebroer zelf te rappen. ‘Ik heb toen echt alleen maar shit van me af geschreven. Ik praatte niet veel over m’n gevoelens en doordat mensen om mij heen die muziek hoorden, snapten ze hoe ik in elkaar zat.’

In 2012 brak Jebroer door met de single ‘Nooit Meer Slapen’ van Yellow Claw, die overigens in de Top 40 belandde. In die tijd was hij zelf nog student aan de Herman Brood Academie. Hij ging niet vaak naar de lessen, omdat hij vrijstellingen had. ‘Het is heel goed dat ik daar de tijd kreeg om mezelf te ontplooien. Ik heb daar veel dingen geleerd, ook op zakelijk gebied.’ Tegenwoordig geeft hij zelf les op de Herman Brood Academie. ‘In deze tijd denken mensen nog steeds dat je naar een major label gaat en het dan gaat gebeuren, maar zo werkt het niet. Hoe vaak ik dit ook tegen die kids blijf zeggen, ze willen allemaal graag getekend worden bij TopNotch bijvoorbeeld. Uiteindelijk moet jij het zelf doen, als artiest. Je bent geen poppetje van een label.’

4

Jebroer vindt zichzelf een echte ondernemer. Hij ziet Jebroer als een merk en dat merk wil hij overal aan koppelen en het groot maken. Zijn samenwerkingen met verschillende DJ’s als Dirt Caps, FeestDJRuud, Yellow Claw en LNY TNZ waren dan ook logisch. ‘Door tracks met hun te maken zorgde ik ervoor dat ik meer te horen was in de uitgaansscene, snap je? Dus ik kan een liedje maken en hopen dat iedereen het gaat draaien, maar door iedereen erbij te betrekken of mij in hun projecten te stoppen kan ik ervoor zorgen dat ik in elke club gedraaid wordt of op elk festival sta. Daarom had ik denk ik ook zo veel shows, ik werd in elke club gedraaid.’ Zijn nummer ‘ROQ N Rolla’ was verkozen tot Totally Summer Anthem. Verder was hij in de zomer elke week in Chersonissos te vinden voor zijn ‘Jebroer Invites’ tour. ‘Drie jaar geleden had ik zes shows in Spanje en dat jaar daarna had ik twee shows in Spanje. Dus ik dacht: er gaat iets niet goed. Ik ben alleen maar succesvoller en beter aan het worden, maar waarom sta ik niet gewoon overal in het buitenland waar al die anderen staan?’ Daarom bedacht hij samen met zijn management het concept ‘Jeboer Invites’. Hij kwam in contact met club Sensation op Chersonissos en hiermee kwam een samenwerking tot stand. ‘Jebroer Invites’ kreeg vijf edities met Yellow Claw, Mr. Polska, Lady Bee en Abstract. Alle edities waren uitverkocht en daarom heeft Jebroer besloten om het door te zetten in Nederland en in België.

In België? Ja, want daar is hij ook ontdekt! ‘Ja, dat ging per ongeluk. We hadden een liedje gemaakt voor een feest op oud en nieuw vorig jaar, ‘Banaan’. Ze vroegen of ik de single wilde dragen en toen heb ik Stepherd, Skinto en Jayh gevraagd of ze het tof vonden om hieraan mee te werken. Daarna hebben we een clip geschoten. Dat is denk ik de clip van het laagste niveau die ik ooit heb gemaakt.’ Hier in Nederland gebeurde er echter niets met het nummer, maar in België waren ze er super enthousiast over. Het was de langste file van de Benelux en een fan had naar Studio Brussel gebeld met de vraag of ‘Banaan’ gedraaid kon worden. Studio Brussel werd vervolgens overspoeld met positieve reacties, wat resulteerde in een hit en gouden plaat. ‘Toen duurde het volgens mij twee maanden voordat ik m’n eerste show had in België en vanaf toen werd het alleen maar groter en groter. Voordat ik het wist stond ik op onder andere Pinkpop en Tomorrowland.’

Maar hoe kan het toch dat dit nummer in België meteen een hit op de radio was en dat in vier jaar nog nooit een nummer van hem in Nederland écht een radio hit is geweest? ‘Ik denk sowieso dat België een hele andere media- of promotiewereld heeft dan Nederland. Instagram en Twitter zijn nog niet echt groot daar. Ik zeg je eerlijk dat ik niet weet waarom. Misschien is het de combinatie van Steph, Skinto, Jayh en mij? Ik kan allemaal dingen opnoemen, maar ik weet het ook niet. Ik word in één keer gebeld, door België, omdat ze het nummer willen draaien. Dan denk ik: kijk, zo kan het ook. Plus, daar ben je speciaal, omdat je nieuw bent. Daar ben je weer even die nieuwe guy.’

5

Jebroer bewijst wederom dat er een echte ondernemer in hem schuilt door een eigen label te beginnen samen met zijn manager: ROQ ’n Rolla. Echter was hij getekend bij Nouveau Riche voor een album, maar is hij daar nu weggegaan. What happened? Wat niemand weet is dat hij, na het releasen van zijn debuutalbum in 2013, niet meer getekend was bij Nouveau Riche. ‘Weet je wat het is? Nouveau Riche staat zo groot op m’n borst. Voor mij blijft het de vriendengroep die het vroeger was. Zakenmensen kunnen van mij allemaal doen wat ze willen, maar zij zijn voor mij geen Nouveau Riche. Voor mij is Nouveau Riche nog steeds Digitzz, Ronnie, Polska, Steph en Boaz. Het is gewoon een vriendengroep. Door de weg heen, is het gewoon zo gelopen dat ik voor mezelf ben begonnen. Er zijn geen onenigheden ofzo, ik wil het gewoon allemaal zelf doen eigenlijk. Uiteindelijk was ik bij Nouveau Riche ook alles zelf aan het doen. Om te gaan duwen en trekken met vrienden, ik heb daar geen zin in. Wanneer er geld in het spel komt, verandert er een hele hoop. Ik wil niet dat die vriendschap eronder komt te lijden. Nouveau Riche is voor mij een vriendschapsverband, ik ben Nouveau Riche tot de dood.’

Geschreven door: Renata Soldan
Foto’s door: Davey Jones

X