Jermaine Niffer: “Geuzenveld heeft me grootgebracht en de harde realiteit van de wereld geleerd”

Je kan Jermaine Niffer kennen van tracks als Illegaal, Trabajo en Fuck Jullie Allemaal. Sommigen maakten vorig jaar pas kennis met de muziek van Jermaine Niffer, maar anderen weten dat hij al een aantal jaar meedraait in de game. Wij spraken de Van Klasse rapper over zijn aankomende nieuwe project, de invloed van zijn neef Kempi op zijn carrière en de volgende stap naar succes.

Hoe gaat het met je?
Gaat z’n gangetje, met de muziek gaat het goed. Het begint nu allemaal echt van de grond te komen.

Je bent begonnen bij Free Birds, een ‘groep’ opgericht door Kempi, hoe voelt het nu om de frontman van je eigen carrière te zijn?
De mannen van Free Birds vormden eigenlijk geen groep, maar een soort platform. Dit klinkt misschien heel gek, maar Kempi heeft zijn vrienden en ik bij elkaar gebracht om onze namen naar buiten te brengen. Het moest deuren openen, zodat we allemaal onze eigen weg konden gaan.

Doe je nu ook je eigen ding?
Zeker. Alhoewel het een tijd stil is geweest, heb ik de afgelopen tijd veel aan me muziek gewerkt. Onlangs heb ik nog de track Trabajo uitgebracht en ook Ilegaal doet het goed.

Hoe belangrijk is Kempi voor jou als persoon èn als artiest?
Los van het feit dat het mijn neef is, zijn Kempi en ik hele goede vrienden. Als persoon kan ik het met hem vinden, we begrijpen elkaar. Als artiest zijnde, is hij al-tijd mijn mentor geweest. Hij heeft me heel lang geschoold en vroeger nam hij me overal mee naartoe. Ik ging mee van show naar tv-programma en van tv-programma naar radio-interview. Hij zei altijd: “Jermaine, let op let op..” en ik dacht waarom moet ik opletten? Ik ben hier toch voor de lol?! Hij wilde altijd al dat ik muziek ging maken en heeft mij hierin altijd gepusht. Nu begrijp ik waarom.

Onlangs heeft Kempi een EP met jou aangekondigd, wat kunnen we hiervan verwachten?
Ja klopt, de plaat met Kempi komt midden volgend jaar uit. Een naam hebben we nog niet, maar we zijn er wel mee bezig. Het wordt een lekkere plaat met love en dans tunes. Een beetje dezelfde richting als wat Kempi nu aan het doen is. Als ik mensen vraag wat ze verwachten van een plaat met Kempi, denkt men alleen aan keiharde trap en rauwe tunes. We gaan juist het tegenovergestelde doen, we willen mensen choqueren en dat voelt goed.

Voel je je thuis in de love- en danstunes?
Dit is afhankelijk van me mood, maar ik begin deze muziek steeds meer te waarderen. Het past ergens ook bij me.

jertraine_6

Nadat je begin vorig jaar de tape Ik Doe Het heb uitgebracht, heb je niet stil gezeten. Trabajo gaat lekker en ook Illegaal doet het nog goed, voelt dit als het ideale moment om een nieuwe plaat uit te brengen?
Esko vindt van wel. Ik wil zoveel mogelijk naar buiten brengen, maar de planning moet goed zijn. Ik wilde wel ergens naartoe werken, anders wil ik ook niks uitbrengen. Een duidelijk plan vond ik belangrijk.

Wat kunnen we van jouw nieuwe plaat verwachten?
Veel vuur en veel stroom kunnen jullie verwachten. Voor de nieuwe plaat werk ik samen met DJ D-Train, je hoorde hem ook op m’n laatste track Trabajo. De samenwerking klikt gewoon, als wij aan muziek werken is het altijd veel vuur en veel stroom. Sowieso leveren Kempi en labelgenoot Josylvio een bijdrage aan de plaat. Ook Vyd & Midda komen voorbij, die jongens vind ik hard.

Veel Vuur Veel Stroom komt op 13 januari uit en voor de plaat is Esko met een paar goede beats gekomen. Ook werk ik samen met een producer uit Engeland, Pinero Beats.

Je was niet blij met de release van Zonder Verwachtingen, Geen Teleurstellingen in 2014, hoe ben je t.o.v. die plaat gegroeid?
Ik stond er niet achter, ik wilde Ik Doe Het als eerst uitbrengen. De timing van de plaat paste gewoon niet bij mijn visie. Met Ik Doe Het bereikte ik al een groter publiek omdat de nummers ook geschikt zijn voor clubs.

Dat geldt ook voor de muziek op Veel Vuur, Veel Stroom. Als artiest vertel ik verhalen nu op een andere manier. In de tijd van Zonder Verwachtingen, Geen Teleurstellingen deed ik shows zonder nummers als Fuck Jullie Allemaal en Leven van de Straat en stonden mensen stil om te luisteren. Bij tracks van Ik Doe Het en VVVS wil ik mensen echt los zien gaan.

Met welke artiesten zou je nog willen samenwerken?
Cho vind ik heel vet. Sarah-Jane, ik vind haar echt gruwelijk! Jonna Fraser vind ik ook dope en Ronnie Flex natuurlijk. Dat zijn wel dope namen.

Hoe vind je het nu bij van Klasse en waarom voelde het label van Esko goed?
Ik vind Van Klasse een goede keus voor mij door het werk wat zij voor de overige leden gedaan hebben. Daarnaast heb ik echt de vrijheid om te doen en laten wat ik wil.

In je tracks horen we vaak Geuzenveld voorbij komen, wat betekent deze buurt voor jou?
Hier kom ik echt vandaan, ik ben geboren in de Bijlmer maar Geuzenveld heeft me grootgebracht. Het heeft me de harde realiteit van de wereld geleerd. Ook al is school je focus en prioriteit, kom je toch in aanraking met de donkere kant van de wereld, door bijvoorbeeld de criminaliteit in de buurt waar je mee geconfronteerd wordt.

Waarom is deze buurt zo belangrijk voor je?
Het heeft me gevormd tot de persoon die ik vandaag ben. Als ik ergens een lege muur zag, kon ik het niet laten om de zonestreek, 5713, op de muur te schrijven. Deze stempel moet ik gewon achterlaten. Vroeger was het ook echt een ding op straat, zo van waar kom jij vandaan dan? Je maakt zo ook een klik.

Je hebt Geuzenveld ook voor een tijd verlaten, waarom woonde je een tijdje in het buitenland?
Ik woon eigenlijk nog steeds in België, ook al ben ik vaak in Nederland te vinden. Het wordt wel echt tijd om te verhuizen. Ik ben samen met mijn moeder naar België verhuisd. Een groot gedeelte van mijn familie is komen te overlijden, waaronder mijn vader en stiefvader, en zo kan ik toch dichtbij haar zijn. Ook is alles daar gewoon goedkoper. In Amsterdam betaal je voor een lullig appartementje al snel 800 á 1000 euro. In België heb ik een vrijstaand huis voor een koopje.

Tekst: Hillary Koenders | Foto’s: Studio Stilt

0 comments

Leave a Reply

Laat als eerste een comment achter

avatar
500
 
wpDiscuz