🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

JoeyAK komt alles kantelen en zet Holendrecht op de kaart

Er zijn maar weinig artiesten die zo’n goed eerste jaar beleven als JoeyAK. De rapper uit de Amsterdamse buurt Holendrecht bracht aan het eind van januari zijn eerste single Drecht uit en inmiddels haalt hij honderdduizenden views en streams met zijn tracks. Begin 2018 bracht Joey zijn allereerste project Luitenant uit, een EP vol straat tracks en een aantal verrassende samenwerkingen. Wij spraken de nog jonge rapper uit Holendrecht over de speciale band met zijn buurt, independent zijn, de oorsprong van zijn naam en zijn debuut project Luitenant.

Fulltime rapper
Bij het horen van JoeyAK’s laatste tracks is het maar moeilijk te geloven dat de rapper uit Holendrecht pas iets minder dan een jaar serieus aan zijn carrière werkt. Joey vertelt over hoe hij begon met rappen: “Dat was zo’n zes jaar geleden. Ik begon door mijn broer. Hij werkte destijds veel samen met Architrackz en had een microfoon op zijn kamer staan. Ik nam dus tracks op via zijn computer, maar die dingen bracht ik nooit uit.” Zijn artiestennaam ontving hij van de straat. “AK staat voor Alles Kantelen, die naam is mij gegeven in Holendrecht.”

Het is opmerkelijk dat JoeyAK niet eerder de stap heeft genomen om serieus voor een rap carrière te gaan. “Ik ben pas echt veel gaan schrijven toen ik vast zat. Er is niets uitgekomen uit die tijd, maar ik ben wel anders gaan denken.” Joey werd in die periode veel geholpen door acteur Peter Faber, die al met verschillende rappers in detentie had gewerkt, zoals Mario Cash en Adje. “Hij kwam regelmatig naar de gevangenis met spullen om op te nemen en zorgde ervoor dat we beats hadden. Peter en artiesten in mijn omgeving motiveerden me om fulltime rapper te worden.”

Independent
We zijn inmiddels gewend dat jonge rappers al snel opgepikt worden door een groot label, maar verrassend genoeg doet JoeyAK nog alles zelf. Wel wordt het steeds zwaarder, vertelt hij. “Eerst moest ik alleen mijn eigen videoclips regelen, maar nu komt daar ook nog Spotify bij. Dingen komen te laat uit, ik moet op tijd bij afspraken zijn, ga maar door. Het is geen bewuste keuze om independent te blijven. Ik heb wel aanbiedingen gehad, maar niets heeft mij nog echt aangetrokken.”

Een rapper die het momenteel ook zelf doet is Sevn Alias, met wie hij een hechte band heeft. “We maakten al vroeg tracks met elkaar”, zo vertelt Joey. “Familie van hem heeft ook in Holendrecht gewoond en zo zijn we een beetje matties geworden. We zijn eigenlijk een mentor van elkaar. Hij steunt en helpt mij en andersom is dat ook het geval. We zijn gewoon hele goede vrienden.”

Luitenant
Begin dit jaar was het dan eindelijk tijd voor JoeyAK’s langverwachte Luitenant EP. Het project had eigenlijk op 7 januari moeten verschijnen, maar liep onvoorziene vertraging op. “Dat was wel even vervelend ja”, vertelt Joey die toen nog in de gevangenis zat. “Ik had het getal 6 op mijn cover en daardoor moest ik van mijn tussenpersoon het project ineens Luitenant 6 noemen. Dat wilde ik niet dus moest ik de cover aanpassen, waardoor mijn EP twee dagen later uitkwam.” Toch was Joey de vertraging al snel weer vergeten, want op de dag dat Luitenant had moeten uitkomen kwam de rapper onverwacht vrij. “Ik dacht direct: het moest allemaal zo zijn. Die tape is er niet, maar ik ben er wel.”

Twee dagen later kwam Luitenant alsnog uit. De EP bevatte elf tracks en een aantal hele grote samenwerkingen. Best opmerkelijk voor het debuut project van een rapper die pas iets minder dan een jaar serieus aan zijn carrière werkt. Joey: “Al die jongens wilden met mij werken en dat was wederzijds. Ze vonden mij dope en ik vond hen dope, dus gingen we de studio in.” Het resultaat zijn samenwerkingen met Boef, Idaly, Sevn Alias, Vic9 en D Double. Op de track met die laatste drie rappers is JoeyAK het meest trots. “Karate is mijn favoriete track. Iedereen komt daar gewoon hard. En natuurlijk Holendrecht Anthem. Ik ben echt tevreden met mijn EP.”

Holendrecht
Voor fans van JoeyAK is dit geen verrassing, maar de Amsterdamse buurt Holendrecht speelt een grote rol in het leven van de rapper. In veel van zijn nummers refereert hij aan de 1106 (de postcode van Holendrecht) met als toppunt zijn Holendrecht Anthem, een track die hij samen buurtgenoten Bright, De Drecht, Jaykoppig, Bigidagoe en J-Boy maakte. “Iedereen roept nu Holendrecht, Holendrecht, Holendrecht. Die track is echt aangeslagen. Iedereen steunt mij daar, van klein tot groot. Ik wil een inspiratie zijn voor die jongens, daarom heb ik deze tune gemaakt.” Toch is Holendrecht de laatste jaren veranderd, zo merkt Joey. “Het is de laatste jaren heel kaal geworden. Bosjes zijn weggehaald, overal hangen camera’s en tunnels zijn dichtgemaakt. Dat is wel jammer, maar ik blijf love houden voor de buurt.”
De rapper gaat dit jaar op hetzelfde tempo verder. “Ik ben alweer bezig met nieuwe tunes. Binnenkort dropt er een video van een hele dikke track en in mijn 101-barz sessie heb ik ook nieuw materiaal laten horen. Ik wil dit jaar mijn album uitbrengen. Ik kan niet treuzelen, ik ga gelijk door.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X