Kevcody: “Dit jaar ben ik on fire en volgend jaar is het gewoon over en sta ik aan de top.”

Kevin Agyemang is de echte naam van zanger en rapper Kevcody. De artiest uit Amsterdam Oost gaat al lang mee maar in de winter van 2016 maakte Nederland pas echt kennis met Kevcody. Hoewel het buiten koud was bracht Kevin zijn zomerse EP Pakurumo uit. De titeltrack van de EP was aanstekelijk en had potentie om een hit te worden. Hoewel vrijwel alle tracks van de EP meer dan een ton streams hebben en de titeltrack bijna de drie miljoen haalt bleef de naamsbekendheid achter. In 2017 bleef het relatief stil rondom de artiest met Ghanese roots, dit jaar liet hij weer van zich horen. Met zijn nieuwe EP Kevcody in the Building is de Amsterdammer vastberaden om nu wel de hit te scoren waar hij zo naar verlangt.

Meelopen met grote Artiesten.
De Pakurumo EP is niet het eerste geluid wat we hoorden van Kevin. Een aantal jaar geleden werkte de zanger al samen met artiesten als Hans Grants, Bokoesam en Defano Holwijn. Die connecties maakte hij door mee te lopen met Bokoesam die hij uit de buurt kent. “Ik ben in de buurt, in Amsterdam Oost, begonnen met muziek maken met de boys. Sinds Bokoesam bekend werd, was ik eigenlijk elke dag met hem in de studio. Die bekendheid motiveerde mij om ook artiest te worden.”

Kevcody begon vervolgens ook mee te gaan naar shows met artiesten als Keizer en Negativ en zo begon hij ook veel te zien. Dit inspireerde hem waardoor hij aan zijn eigen artiestencarrière ging werken. “Vanaf 2011 ben ik voor mezelf gaan werken en ik kreeg veel optredens. Ik werkte toentertijd zonder label en deed dus alles gewoon zelf.” Een aantal jaar later creëerde de Amsterdammer een buzz voor zichzelf met het nummer Shigege uit te brengen met Défano Holwijn en Revie. Ook was hij te horen op de eerste versie van F1rstman’s Round & Round.

Onzekerheid
In 2016 dropte Kevcody de EP Pakurumo, maar een vervolg liet lang op zich wachten. De zanger/rapper nam wel nummers op in 2017, maar bracht tot vorige maand geen enkele solotrack uit. Het was wel duidelijk dat hij potentie had, maar de onzekerheid begon toe te slaan en hij vroeg zich af of zijn muziek wel goed genoeg was. “Ik deed alles zelf en dan heb je van die ups en downs. Zo’n down is als je onzeker wordt, als het bij jou even niet gaat en het bij anderen veel sneller gaat. Je denkt dan soms wel van, het is niet voor jou weggelegd.”

Het plan was om vorig jaar nog een EP uit te brengen, maar tot december kwam er uiteindelijk helemaal geen muziek uit. “Ik had gewoon veel twijfels wat betreft tracks en dat ze niet goed genoeg waren. Ik heb best wel veel tracks gemaakt vorig jaar, maar ik heb veel van tracks moeten wisselen waardoor er uiteindelijk niks uitkwam.” Volgens de artiest is de twijfel nu wel voorbij. “Ik ga sowieso Pakurumo overtreffen. Elke track die ik nu uitbreng wordt overtroffen door een nieuwe track.”

Muziek over vrouwen
De nieuwe EP is inmiddels uit en het geluid van de artiest is zomers. Geïnspireerd door de afrovibes muziek die in Groot-Brittannië zeer populair is. “Ik heb een Afro/UK sound, maar het is wel anders. Ik zing en die andere artiesten rappen meer ook. Ik breng meer een soort van R&B vibe erin.”

Naast de afrovibe probeert Kevcody ook inspiratie uit zijn roots in Ghana te halen. “Ik probeer zoveel mogelijk naar Ghanese tracks te luisteren, maar verstaan is echt moeilijk.” Daarnaast heeft de zanger/rapper een speciale band met Suriname en gebruikt hij de muziek en de taal van het land ook op zijn eigen tracks: “Ik heb teveel Surinaamse vrienden om me heen en die praten gewoon Surinaams. Het zit gewoon in me en ik ken heel veel Surinaamse tracks.“

Uiteindelijk is het vooral het gevoel dat Kevin krijgt als hij in de studio is waar hij zich door laat inspireren. “De meeste tracks gaan over vrouwen heb ik onbewust gemerkt. Ook ben ik eigenlijk altijd vrolijk als ik muziek maak, waardoor je echt van die vibe tracks krijgt.”

Aan de top komen
“In 2018 ga ik heel veel uitbrengen. Ik heb vorig jaar bijna niks uitgebracht, maar dit jaar gaan we het echt anders aanpakken. Ik ga gewoon te veel muziek uitbrengen, ik ga even wat inhalen.” Kevcody is vastberaden dat met zijn nieuwe muziek hij wel hitjes gaat scoren. Pakurumo, zijn track met de meeste streams, noemt hij namelijk geen hit. “Die hit die komt er gewoon. Ik heb genoeg tijd, ik zit alleen maar in de studio en het moet er gewoon uit komen door hard te werken.”

Hoewel het bij de Amsterdammer allemaal iets minder snel gaat dan bij andere succesvolle artiesten wil hij nu wel in de stroomversnelling komen. “Ik denk dat het succes van andere artiesten je alleen maar jaloers kan maken op een positieve manier. Het motiveert, omdat ik weet dat ik ooit ook daar kom. Ik weet zeker dat ik daar ook ga komen.”

Met de Kevcody in the Building weet Kevcody in ieder geval dat hij hits gaat scoren. “Dit jaar ben ik on fire en volgend jaar is het gewoon over en sta ik aan de top.”

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand