Kevin: “De nummer één spot voor Lente is het enige wat telt”

Er zijn maar weinig rappers die zo snel naar de top van de Nederlandse hiphopscene zijn gegroeid als Kevin. De Rotterdammer brak door met zijn track Op De Block en dropte datzelfde jaar nog zijn eerste EP Kleine Versnelling. Nu is de rapper toe aan zijn debuutalbum Lente en vertelt hij over zijn explosieve doorbraak, de moeilijke periode waar hij vorig jaar doorheen ging, zijn bijzondere band met Hef en zijn nieuwe project.

Rotterdam Airlines
“Jairzinho en Luciano ken ik al sinds mijn zesde, we speelden samen buiten.” vertelt de rapper uit Rotterdam Blaak. Kevin was al vroeg onderdeel van het label Rotterdam Airlines, opgericht door de broers Jairzinho en Luciano Winter. Daarvoor leek het even of Kevin aan de slag ging als profvoetballer bij Excelsior, maar toen hij in het buurthuis bewees dat hij ook kon rappen namen de twee broers hem mee naar de studio. Kevin: “Ik leerde echt rappen toen ik een jaar of 15 was. Uit verveling schreef mijn vriendengroep weleens disstracks naar elkaar. Die moest je dan binnen een uur schrijven. Ik was daar wel altijd de hardste, die woordenschat had ik toen al. In het buurthuis liet ik horen wat ik kon en Jairzinho en Luciano waren gelijk enthousiast.”

In de jaren die daarop volgde was Kevin vooral te horen op nummers van labelgenoten. Aan een echte carrière dacht hij nog niet, alhoewel Kevin na zijn eerste studiosessie al een succesje boekt. “De eerste keer in de studio kwam er gelijk een nummer met videoclip uit. Die had toen al snel 50.000 views, dat was kapot veel in die tijd. Op school was ik gelijk een beetje famous. Ik ben toen niet fulltime voor muziek gegaan, ik was er niet bezig mee als beroep. Het duurde een tijdje tot ik me begon te beseffen dat ik hier mijn brood mee kon gaan verdienen.” De rapper brak pas echt door met zijn nummer Op De Block, wat aan het begin van 2016 uitkwam.

“Is dit het nou?”
De samenwerking met Emms was ook de eerste track waar Kevin bewust voor zijn carrière als rapper koos. Het nummer sloeg aan en behaalde al snel een miljoen views. Kevin vertelt: “Die track gaf mij een hoop vertrouwen. Iedereen zei altijd dat ik kon rappen, maar hier liet ik dat ook zien. Het was echt mijn tune. Ik had het ook nodig om mezelf rapper te voelen, daarvoor beschouwde ik het meer als een hobby, maar vanaf dat moment was ik een artiest. Toen is het gaan lopen.” Datzelfde jaar maakte Kevin onderdeel uit van flink aantal succesvolle projecten, zoals Ma3seb, TwentyFourSevn 2 en 3 en Gate 16. Ook dropte hij zijn eerste EP, Kleine Versnelling.

“Na Kleine Versnelling ging het allemaal heel hard.”, vertelt de Rotterdammer. “Ik kwam binnen op drie en kon ineens flink wat shows gaan doen. Ik stond die zomer op bijna alle festivals en dingen begonnen te veranderen. Ik verdiende ineens geld, mijn band met vrienden werd anders en ik kwam in een dipje. Ik dacht: ‘Is dit het nou?’” Dat dipje is de verklaring waarom Kevin in 2017 nauwelijks eigen muziek uitbracht. Hij vervolgt: “Ik sprong wel bij andere mensen op hun pokoes en ik was zelf ook muziek aan het maken, maar ik moest het plezier terugvinden. Ik moest terug naar die Op de Block-tijd. Die vibe was ik kwijt.”

Kevin heeft zichzelf vorig jaar tekort gedaan, denkt hij. “Na Kleine Versnelling had ik door kunnen trekken en dat heb ik niet gedaan. Dat is jammer en dat reken ik mezelf ook aan. Wel is het een leerperiode geweest. Het was toen ook allemaal nieuw voor mij en ik had een momentje nodig. Ik heb veel gesproken met mensen om mij heen, dat heeft me geholpen.” Eén van de personen die Kevin uit zijn dal hielp was Hef. De ervaren rapper is regelmatig een luisterend oor voor Kevin, zo vertelt hij. “Ik kan alles bij die man kwijt. Hij heeft heel veel tips over dingen die hij zelf ook heeft meegemaakt. Hij praat met me over hoe ik moet bewegen in de game en wat de juiste keuzes zijn. Hij is een soort mentor.”

Kevin

Eindelijk Lente
Lente, het debuutalbum van Kevin, brengt een eind aan de droogte van Kevin-tracks. De titel van het album betekent langzaam in het Latijn, wat een verwijzing is naar Kevin’s bijnaam en imago, slowflowanimal. Die stijl hoor je dit album ook weer terug, maar de rapper kiest er ook voor om een andere kant van zichzelf te laten zien. Kevin: “Je gaat mij heel veelzijdig terughoren. Het liefst maak ik tijdloze hiphop, echte rap, maar ik kan die andere sound ook maken. Zoals Beetje Moe, zo’n track had mijn album nodig. Ik wil laten zien dat ik dat ook kan en uiteindelijk wil je ook die shows blijven pakken. Je kan best een album maken vol met tijdloze hiphop, maar je gaat die clubs niet pakken, hoeveel respect of props je ook krijgt.”

Iemand die het niet met die mening eens is, is Hef. Kevin vertelt: “Van Hef hoeft het niet, die commerciële tracks. Hij vind dat je wel kan springen op zo’n nummer als het van iemand anders is, maar voor jezelf moet je klassieke rap albums maken. Daar luister ik wel naar. Ik geloof sowieso dat die ‘echte’ hiphop blijft, voor altijd. Neem een nummer als Tijdloos, dat is misschien niet die hit als Beetje Moe, die uit de hand loopt met streams, maar het is wel die track die mensen over tien jaar nog eens terugluisteren, terwijl Beetje Moe meer iets voor nu is. Ik krijg over Tijdloos ook veel positieve reacties, ook van oudere luisteraars. Het is echt voor de liefhebber.”

De Rotterdammer is duidelijk in zijn doel voor zijn debuutalbum. “De nummer één spot voor Lente is het enige wat telt. Ik zou teleurgesteld zijn als ik op nummer twee of lager zou binnenkomen. Het maakt me ook niet uit wie er allemaal een project uitbrengen, ik wil bovenaan staan.” Daarna wil Kevin de stijgende lijn doortrekken. “Ik heb geleerd van 2017, ik moet constant blijven. Niet slowflow die weer een jaartje op de eerste versnelling gaat. Er komt snel een EP achteraan. Hoe klinkt het begin van de zomer?”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Esmeralda Engels