KNVB en clubs dreigen met vergaande maatregelen

Afgelopen weekend ging het voornamelijk bij de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse goed mis. Zowel voor, na als tijdens de wedstrijd waren er incidenten waar supporters bij betrokken waren. Zo werden spelers bekogeld met bier, waren er spreekkoren te horen en raakten supporters slaags met de politie. Er was zelfs een incident met een journalist van Omroep Gelderland, waarna de omroep besloot niet meer naar voetbalwedstrijden te gaan.

Ook bij andere wedstrijden lijkt het aantal incidenten met supporters te stijgen. De KNVB heeft nu een werkgroep opgezet in samenwerking met alle clubs en het supporterscollectief. Samen zoeken ze naar oplossen voor de groeiende problemen.

De clubs en de KNVB sturen nog altijd aan op persoonsgerichte aanpak, zodat de goeden niet lijden onder de kwaden. Mocht het effect daarvan uitblijven zal er toch gekeken worden naar een zwaardere aanpak. Er moet dan gedacht worden aan wedstrijden zonder (uit)publiek en het eerder staken van wedstrijden.

Tot nu toe blijft het vaak bij waarschuwingen vanuit de stadionspeaker als er objecten of drinken op het veld gegooid worden, maar dat gaat nu veranderen. Als er na de waarschuwingen nog van alles op het veld gegooid wordt zal de wedstrijd stilgelegd worden. Als het nog steeds niet ophoudt wordt de wedstrijd gestaakt en worden de cateringstands in de betreffende vakken gesloten.

Ook wordt er per direct een registratieplicht ingevoerd voor uitsupporters.