Kobe Bryant brengt zijn Mamba Mentality naar Europa

Op 13 april kwam er een einde aan de 20 jaar lange profcarrière van Kobe Bryant. Dat hij één van de grootsten uit de sport is bewijst hij nog maar eens in zijn laatste wedstrijd. Hij stond in zijn geliefde Staples Centre, waar hij zijn gehele loopbaan voor de Lakers heeft gespeeld, tegenover de Utah Jazz. Na een stroef begin scoorde hij 60 punten, meer dan wie dan ook dat seizoen. Hiermee pakte hij alle shine weg bij Steph Curry en zijn Golden State Warriors. Zij verbraken een paar kilometer verderop het tien jaar oude record van de meeste gewonnen wedstrijden in een seizoen van de Bulls. Het einde van zijn carrière betekent echter niet het einde van de Mamba Mentality. In zijn carrière heeft Kobe er alles aan gedaan om zowel in als buiten het veld te streven naar perfectie en die mentaliteit wil hij overbrengen op een nieuwe generatie.

Afgelopen donderdag, 21 juli, was de levende legende te gast op het Europese hoofdkantoor van Nike. Hij nam zijn Mamba Mentality mee en dat was te merken in alles wat hij zei en deed. Met zijn verschijning dwong hij respect af van de hele zaal en kreeg zodoende bij binnenkomst vrijwel iedereen op de been voor een staande ovatie. De 37-jarige “Black Mamba” maakte een relaxte indruk tijdens de intieme Q&A en besprak verschillende onderwerpen als opgroeien in Italië, op jonge leeftijd de NBA betreden, zijn band met Michael Jordan en natuurlijk zijn sneaker lijn binnen Nike.

Hij vertelt hoe hij altijd al het beste uit zichzelf wilde halen en daarom er ook voor koos om direct vanaf de middelbare school naar de NBA ging omdat hij daar van de beste kon leren. Zo stond hij op 19-jarige leeftijd voor het eerst tegen Michael Jordan. “Ik zou hem geen recht doen als ik bang over het veld zou lopen. Ik wilde hem juist van het veld spelen. Hij was ook ooit maar een ventje van 19, dacht ik.” Toch wist hij dat hij nog veel van Jordan kon leren en was dan ook niet bang om hem vragen te stellen en dat deed hij dan ook tijdens en buiten wedstrijden om. Dat perfectionisme en die drang om de beste te zijn was voor veel fans van andere ploegen reden genoeg om hem uit te joelen tijdens uitwedstrijden. “Toch hielp het me ook wel om uitgejoeld te worden. Het motiveerde, haalde het beste in mij naar boven.” zei hij daarover.

_DSC5959_60644

Uiteindelijk kwam het gesprek bij zijn sneakerlijn binnen Nike. “Mijn schoenen hebben allemaal dezelfde drie basiselementen: ze moeten innovatief zijn, het materiaal moet tot de beste prestaties leiden en ze moeten een verhaal hebben.” wist hij te vertellen over de populaire schoenen. Het verhaal waar hij op doelt zijn ervaringen en momenten uit zijn eigen leven die hij op subtiele wijze in het ontwerp verwerkt. Hij is dan ook nauw betrokken bij het gehele proces. Kobe was dan ook degene die zelf moest verdedigen waarom een lage basketbalschoen de toekomst zou zijn. Dat deed hij dan ook door te vertellen dat de versteviging in de hiel moest zitten ipv in de enkel. Hij zei dat je veel vrijer kan bewegen op een lage schoen en verwees naar voetbalschoenen als voorbeeld. Toen de mensen tegenover hem nog niet overtuigd leken zei hij: “Als ik nou 60 punten op deze lage schoenen scoor, dan móeten de mensen me wel geloven, toch?”

_DSC5351_60637

Ook al is hij nu gestopt, betekent dit niet het einde van de Mamba Mentality. Dit blijkt wel uit de reden waarom hij geen coach wil worden: “Nee, als coach kan je prachtige dingen doen, begrijp me niet verkeerd. Je kan een groep van twintig mensen iets leren, je kan ze helpen beter te worden in wat ze doen. Maar ik kan ook miljoenen mensen helpen door verhalen te vertellen, door ze te inspireren, en dat doe ik nog veel liever.”

Na de Q&A verscheen hij in de nabij gelegen sportzaal waar hij met passie en gedrevenheid zijn mentaliteit over wilde brengen op zo’n 40 basketballende jongeren. Hij beantwoorde hun vragen kalm en duidelijk, voordat hij vertrok om zich op te maken voor zijn reis naar zijn geliefde Italië. De Mamba Mentality werkt aanstekelijk en motiverend, of je nou basketballer, voetballer of helemaal geen sporter bent.

_DSC5739_new_3_60640

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.