Kosso: “Boef haalde me over om weer te gaan rappen, omdat er geld te verdienen was”

Rapper, zakenman, bodybuilder maar bovenal een trotse Kosovaar: Kosso. De rapper uit het zuiden is een druk man. Zijn nieuwe Kasttape Vol. 1: King Of The South is net uit, hij heeft een eigen shisha-lounge en in de supplementenwereld beproeft hij zijn geluk met zijn Kosso pre-workout mix. Hoe is het om op zoveel fronten tegelijk actief te moeten zijn? Wij spraken met Kosso over zijn nieuwe mixtape, zijn breuk met zijn oude label, de warmte die hij voor zijn land Kosovo voelt, zijn bodybuildingcarrière, de ziekte van zijn moeder en zijn drang om áltijd te ondernemen en te zorgen dat hij iets bereikt.

King Of The South
Kosso begon zijn jaar goed, hij dropte half januari zijn mixtape Kasttape Vol. 1: King Of The South. Een project waarmee hij teruggaat naar zijn roots: rauwe straatrap. Volume 1, de naam verraadt misschien al iets: komt er een volume 2? De rapper antwoordt: “Ja, alleen ik wil de kasttape altijd straat houden. Ook al ga ik nu misschien wat commerciëlere dingen doen, komt er dan toch tussendoor een kasttape. Die is dan gewoon weer zoals vroeger, lekker ruw, straat.” Kosso zit nu in een andere positie dan vijf jaar geleden. Hij is verloofd, boekt muzikaal succes en is ook op ondernemingsvlak veel actief. Toch vindt de rapper het niet moeilijk om nog straatrap te maken. Hij is de connectie met de straat nog niet verloren. Zo vertelt hij: “Nee moeilijk is het niet, het is wel waar ik vandaan kom. Ik maak nu dan wel muziek en alles, maar ik ben nog wel altijd met die jongens waar ik vroeger mee was. De meesten zitten wel nog gewoon in dat wereldje, dus je krijgt nog wel alles mee, je hoort nog alles, je ziet nog alles. Er is dus nog genoeg waar ik over zou kunnen schrijven.”

Met de titel van het project kroonde hij zichzelf tot de koning van het zuiden, of liever gezegd Limburg. De titel riep al snel een aantal kritische reacties op. Kosso vertelt erover: “The King Of The South EP, ja. Ik had zelfs al een track, The King Of The South, die staat ook op de EP. Toen die uitkwam kreeg ik heel veel reacties van: ‘Fresku is the king of the south of Kempi is the king of the South’ maar ik dacht bij mijzelf: ik bedoelde the king van Limburg en Fresku en Kempi komen uit Brabant. Dus om het wat te verduidelijken voor iedereen heb ik de kaart van Limburg gebruikt voor de tracklist. Persoonlijk vind ik Fresku ook the king of Brabant en misschien zelfs wel de koning van Nederland.”

Label
Zijn nieuwe project bracht Kosso uit zonder hulp van een label. De rapper verliet zijn oude thuisbasis SOB Music afgelopen jaar. Bij het label boekte hij naar eigen zeggen niet genoeg vooruitgang meer en Kosso wil het groter aanpakken. Hij kwam erachter dat er bij het uitbrengen van een EP een hoop dingen komen kijken. Er moet een datum geprikt worden, de cover moet ontworpen worden en samenwerkingscontracten dienen getekend te worden. Hij is inmiddels wel weer in gesprek met labels, maar of hij ergens wil tekenen weet hij nog niet. “Ik ben zelf nog aan het twijfelen of ik echt een label wil. Ik denk dat je zoiets tegenwoordig niet echt meer nodig hebt. Wel wil ik een goede manager hebben die mij verder brengt en keuzes met mij maakt. Nu neem ik alle beslissingen zelf en dan maak je vaak ook de verkeerde keuzes, snap je.” Dit groter aanpakken is tekenend voor Kosso. Zowel op ondernemend als muzikaal gebied. Zo heeft Kosso ook internationale ambities: “Ja man, ik zou wel graag met Duitsland willen werken. Op mijn vorige album had ik ook al eens een track met een Franse rapper. Ook zou ik graag met Albanese rappers willen werken. Die scene is op Spotify nog best klein, want in Kosovo is er nog geen Spotify, maar als je kijkt naar de views op YouTube van Albanese artiesten. Die gaan over de 20 of 30 miljoen.” Er zijn inmiddels ook een aantal Albanese artiesten met internationaal succes. Zo komt Gashi bijvoorbeeld uit Kosovo en de ouders van Dua Lipa ook.

Kosovo
Kosso z’n naam verwijst naar Kosovo. Het land waar hij vandaan komt en waar hij nog steeds een warme band mee heeft. Hij neemt clips op in Kosovo, zijn verloofde is Kosovaars en thuis wordt er Albanees gesproken. Naast dat hij zich altijd onderscheidde met zijn bodybuilding, zijn ook zijn roots een belangrijke factor in de carrière van de Limburger. Over zijn land spreekt hij dan ook met trots: “Het is mijn trots, ja man. De gewoontes, principes, de taal. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen dit later ook meekrijgen. Als kind moest ik de taal ook spreken van mijn vader.” Dat er thuis Kosovaars gesproken wordt had in het begin nog een andere reden. Zijn verloofde is Kosovaars en komt uit Duitsland. Kosso komt uit Nederland. De enige overbruggende taal was dus Kosovaars. “Zij kan geen Nederlands, ik geen Duits. Ja, nu wel een beetje trouwens, maar in het begin niet echt. We moesten dus wel Kosovaars praten. Ik heb nog familie daar, dus twee, drie keer per jaar ben ik nog in Kosovo.” Als we hem vragen of hij graag wat voor zijn land terug wil doen is hij terughoudend. “Er is nog steeds armoede, maar het gaat steeds beter met het land. Vrijwel iedereen in Kosovo heeft wel iemand in het buitenland die zijn familie kan steunen. Dat is ook wat ik doe, als mijn familie wat nodig heeft dan stuur ik het op.”

Bodybuilding
Naast muziek maken heeft Kosso nog een andere passie: bodybuilding. Zijn uiterlijk geeft natuurlijk al veel weg, momenteel is hij misschien wel de breedste rapper van Nederland. Wel staat deze passie op een laag pitje. Als hij op dieet moet voor een wedstrijd ligt alleen dáár de focus op. Energie om muziek te maken is er dan niet meer: “Als ik voor een wedstrijd voorbereid dan zit ik twaalf weken in dieet. Je energie is op dat moment zó laag dat je bijna geen zin meer hebt in andere dingen. Dus ook niet om muziek te maken.”

Met bodybuilding heeft hij grote successen geboekt. Hij werd tweede op het Nederlandse kampioenschap en een week later pakte hij de eerste plaats in Kosovo. Vlak voor deze successen diende zich een persoonlijk drama aan. Zijn moeder werd ernstig ziek, ze kreeg een zeldzame vorm van kanker. Een moeilijke periode vertelt hij: “Ik zat in dieet voor de Nederlandse kampioenschappen en toen werd zij ziek. Ik wilde toen eigenlijk meteen al stoppen, maar mijn moeder is naast fan van mijn muziek ook fan van mij als bodybuilder. Dus zij wilde dat ik doorging. Ze vond het ook leuk om alles mee te maken. Toen ben ik de laatste weken doorgegaan met mijn dieet en heb ik mijn wedstrijden gedaan. De Nederlandse kampioenschappen waren één week voor de kampioenschappen in Kosovo, dus binnen twee weken was ik klaar. Daarna ben ik gestopt.” Zijn focus kwam volledig op het herstel van zijn moeder te liggen. Hij nam haar taken over in de shisha-lounge die hij samen met zijn broer heeft. Hij vertelt over deze periode: “We hebben natuurlijk ook de zaak, mijn moeder is daar ook veel. Zij is de enige vrouw bij ons in het gezin. Ik zeg je eerlijk: de zaak zou niet lopen zonder haar. Vrouwen zijn gewoon veel hardere werkers in onze cultuur. Zij ziet dingen die wij als mannen niet zien, maar in die tijd kon ze niet meer. Ik moest elke dag in de lounge zijn. Ook ben ik met haar naar de doktersafspraken gereden, ik heb trainen toen helemaal geskipt.”

Tijdens deze afspraken in het ziekenhuis gaven de artsen aan dat herstel moeilijk zou zijn. “Zij wisten niet zeker of ze nog beter zou worden, maar gelukkig heeft ze het overwonnen.” Tijdens deze periode heeft zijn gezin er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat zijn moeder weer beter zou worden: “Ja, we hebben alles geprobeerd. Zij heeft alles geprobeerd natuurlijk. Wij hebben het haar alleen aan kunnen bieden, maar uiteindelijk heeft zij het gedaan. Zij heeft gestreden.”

Nu is bodybuilding voor Kosso een hobby. Maar deze hobby dient wel goed onderhouden te worden, het is namelijk een stuk van zijn imago geworden. In de tijd dat hij opkwam, rond 2016, was dit belangrijk om zichzelf te onderscheiden van de andere straatrappers in de game: “Het sporten, het er gespierd uitzien. Dat had je in die tijd niet in Nederland. Geen enkele rapper was eigenlijk gespierd. Alleen Migiboss dan, maar in die tijd dat ik opkwam is hij een beetje gestopt ofzo. Dus dat heeft mij uniek gemaakt.”

Boef
Het was niet de eerste keer dat Kosso een break nam van één van zijn hobby’s. In 2016 had Kosso het rappen even op een laag pitje gezet, maar de eerder genoemde shisha-lounge en Boef hebben ervoor gezorgd dat hij het weer opgepakt heeft. “Ik ging een shisha-lounge openen met mijn broer en alle focus ging even daarnaartoe. Ik verdiende toen ook niks met muziek, dus mijn motivatie was er gewoon niet.” Hij vertelt dat hij een feest organiseerde in de lounge en Boef kwam daar optreden. “Boef vertelde me dat ik weer muziek moest gaan maken en dat er nu wel veel geld in muziek zit. Hij had toen net dat nummer Lauw uit en zei me toen dat als ik rijk wilde worden ik muziek moest gaan maken.” Dat was alle motivatie die Kosso nodig had en hij ging aan de slag met zijn album Nooit Te Laat. “Boef is toen ook op m’n album gesprongen en wat hij zei klopte wel. Er zit nu geld in.”

Ondernemen
Dan het derde front waar Kosso actief is: ondernemen. Hij kan zichzelf inmiddels een ware zakenman noemen. Hij heeft een eigen pre-workout lijn, een eigen shisha-lounge en gaat samenwerkingen met verschillende kledingmerken aan. Kosso vindt zijn toekomst en de toekomst van zijn familie belangrijk. Muziek is immers een onzeker bestaan. Je kunt de ene dag een ster zijn en de dag erna ben je niet meer relevant. Van de ene op de andere dag niet meer relevant zijn kun je volgens Kosso een angst van hem noemen. Dit is dan ook de reden waarom hij er alles aan doet om toch op alle fronten zijn geld te verdienen. Hij verklaart: “Kijk ik pak geen shows als Lil Kleine of Josylvio. Die hebben elk weekend vier of vijf optredens. Dus voor mij is het pakken wat ik pakken kan. Vandaar dat ik een pre-workout maak en dat ik sponsor-deals aanga met kledingmerken. Daarnaast heb ik mijn streams en mijn muziek. Ik probeer gewoon van alles iets te pakken en aan het einde van de maand is dat een leuk bedrag.” Al het geld dat hij met zijn muziek verdient spaart hij, zodat hij straks iets kan openen of ergens in kan investeren. Waar hij in wil investeren heeft hij ook al bedacht: “Vastgoed, panden kopen. Een goede hypotheek afsluiten, je kunt natuurlijk niet een pand van zoveel geld in één keer kopen. Als je het dan weer met winst verkoopt dan kun je op die manier verder gaan. Dat geeft mogelijkheden.”

De drang om het altijd groter aan te pakken en altijd te zorgen dat hij zijn geld verdient heeft hij van huis uit meegekregen: “Kijk, mijn ouders zijn ook wel strijders. Zij zijn naar Nederland gekomen met niks en proberen altijd iets te bereiken. Dat heb ik ook, altijd iets willen bereiken. Later wil ik terug kunnen kijken en zeggen dat ik iets bereikt heb. Ik wil geen nietsnut zijn.”

Tekst: Jelle Voort | Foto’s: Daniël Wolters

More Stories
Knaller dropt ‘Deadbroke’ video samen met gedetineerde neef Yayo