Kraantje Pappie: ‘Als Jiggy of Kees zegt dat Bankpioniers een partij is waar ze rekening mee moeten houden, zou ik dat heel vet vinden.’

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat Kraantje Pappie, de alias van Alex van der Zouwen, met zijn album Crane debuteerde. We zijn bijna aangekomen in 2016, waarin zijn nieuwe album uit zal komen. In de tussentijd is er enorm veel gebeurd. Niet alleen is hij aan de slag gegaan als presentator voor BNN, hij heeft ook zijn eigen label opgericht. Onder andere Abbeye, Fata en Cazz Major staan onder contract bij Bankpioniers, de naam van het label. Verder zijn ook Kiddy Six, Spek, Roberto Tan, Roelie Vuitton en Nexus bij het label aangesloten, maar niet onder contract. “Als je ergens anders heen wil of je denkt toe te zijn aan een grotere stap, scheur ik het contract gelijk in tweeën voor je. Als Cazz morgen belt en zegt: ‘Yo Alex, Kees de Koning heeft gister gemaild met ideeën en ik wil dat eigenlijk doen,’ is dat niet eens een discussie. Of ik het jammer vind? Ja, heel erg. Maar ik wil uiteindelijk dat hij tegen mij zegt: ‘Wat je hebt gedaan voor mij, daar ben ik blij mee.’”

Bankpioniers

Wie een gesprek met Kraantje wil weet dat een bezoekje aan het Noorden van ons land een bijkomstigheid is. We gingen daarom op visite in Groningen en bespraken bijna alles in de tussenperiode van Crane II tot en met nu. En om even terug te komen op het label van Kraantje; ja, hij zou het vet vinden als Bankpioniers uiteindelijk een concurrent zou kunnen worden van Top Notch of Noah’s Ark. Daarover zegt hij: “Als ik het voor elkaar krijg dat een Jiggy of een Kees op een gegeven moment hardop durft te zeggen dat Bankpioniers een partij is waar ze rekening mee moeten houden, omdat artiesten twijfelen, dan weet ik dat ik mijn werk goed doe. Maar dat is niet de drijfveer achter Bankpioniers. Het is sowieso al een hele klus om überhaupt je hoofd boven water te houden als Nederlandstalig platenlabel in dit genre.”

“Ik leer heel veel van Jiggy Djé. Zijn grootste waarschuwing was dat ik mij moest beseffen wat het met je doet als artiest. Je kan namelijk niet aankomen bij iemand die je op je label hebt met het verhaal; ‘yo, nu even niet’ omdat ik mijn eigen shit moet doen. Je maakt de keuze om verantwoordelijk te zijn voor iemand. Als iemand mij belt die mij nodig heeft en ik had twee minuten daarvoor besloten om drie uur de studio in te gaan, dan doe ik dat niet meer. Ook kreeg ik de waarschuwing dat mensen wat aanhankelijker worden. Elk hersenspinsel wat Cazz heeft hangt ‘ie voor aan de telefoon bij mij. Dat vind ik super vet en het is exact wat ik wil doen en waar ik gelukkig van word. Maar dat houdt dus wel in dat mijn hoofd niet de vrijheid heeft om te denken over wat Crane III moet worden.”

In het gesprek komt naar voren dat Kraantje Pappie dus eigenlijk al zijn vrienden heeft getekend. “Ik wil gewoon dat die gasten allemaal een carrière opbouwen en dat ze gelukkig zijn. Tot waar ik ze kan helpen, doe ik dat met alle liefde. Ik hoop dat voor iedereen de komende 10 jaar te kunnen doen.”

Studentenleven

Op het moment dat dit gesprek plaatsvindt is Kraantje net afgestudeerd aan de popacademie en zijn we zo’n zeven maanden voor de release van Crane III. Een persoonlijker album, volgens Kraantje. “Ik heb minder de drang om andere rappers op een track te slopen of te vertellen hoe erg we weer naar de tering zijn gegaan.” Het zou komen doordat hij onder andere ouder is geworden en veel meer heeft meegemaakt dan anderen dat in hun studentenperiode hebben. “Je studentenperiode is voor iedereen heftig en je maakt er veel mee, maar voor mensen zoals ik, Polska of New Wave is dat weer een heel andere beleving. Alles is gratis, je staat nooit meer in de rij voor een club en vrouwen gooien zich met bosjes over je heen. Dan raak je het spoor weleens kwijt. Ik heb er veel over gesproken om te kijken wat echt is en wat belangrijk is.”

Zijn studentenperiode heeft lang geduurd. Logisch, eigenlijk, Kraantje heeft zijn schoolperiode gecombineerd met die van artiest zijn. Hij ging van CIOS, naar een studie onderwijsassistent, door naar Marketing en Communicatie en heeft ook nog even op het Johan Cruijff college gestudeerd. Hiermee heeft hij acht jaar over zijn MBO gedaan. Hij is pas afgestudeerd aan de Popacademie waar hij zo’n zes jaar over heeft gedaan. “Het heeft te maken met prioriteiten. Ik begon de opleiding toen ik net was getekend bij Jiggy. Boulimia, mijn eerst EP kwam uit en in de loop van het tweede jaar kwam Waar is Kraan?. In de eerste paar jaar was het feesten en zuipen, naarmate ik ouder werd kreeg school meer prioriteit. Ik zat dan onderweg naar een optreden te werken aan mijn scriptie.”

bankpioniers_artist

Guardian Van De Real Shit

Afstuderen is niet het enige wat dit jaar voor Kraantje gebracht heeft. Zelf bracht hij dit jaar maar liefst 3 albums uit onder de noemer Guardian Van De Real Shit met in totaal 39 tracks. Er stonden onder andere samenwerkingen op met Jiggy Djé, Hef, Jonna Fraser en Jan Smit. “Commercieel gezien was het niet aantrekkelijk. Het was eigenlijk een slecht plan, maar ik vond het fucking leuk om te doen.” Er zat verder geen plan achter het uitbrengen of het maken van de albums. De enige motivatie die hij had was dat hij het leuk vond. Hij wilde de tracks ook niet bewaren voor Crane III, omdat hij er geen fan van is om dingen te lang te laten liggen. Wat betreft fans en luisteraars waren de reacties positief, zegt Kraantje. “Er is een grote groep mensen die niet genoeg liedjes kunnen krijgen. Als ik die er 1000 geef, vinden ze het ook vet en nemen ze alle tijd om ervan te genieten. Het was eigenlijk ook best wel simplistische hiphopmuziek. Gewoon refreintjes en raps. Dat vond ik wel leuk om te doen, omdat het laatste wat ik gedaan had een single met Jan Smit was.” Hij vindt het leuk om dingen te doen die je niet ziet aankomen. “Als het gaat om de energie van discotheken word ik vaak genoemd in het rijtje van Polska. Soms ook met Gers Pardoel en Lange Frans, maar aan de andere kant kan ik weer prima naast een Jiggy staan. Ik vind het leuk om mensen op het verkeerde been te zetten en dan maar gewoon een bepaalde kant op te gaan, omdat ik dat zelf wil en heel leuk vind.”

De samenwerking met Jan Smit ontstond in het Glazen Huis in 2013. Niet veel later maakten zij samen een track en traden ze op in een uitverkocht Gelredome, tijdens het Mega Piratenfestijn. “Ik zag ons echt als Jay-Z en Kanye, alleen dan met andere muziek. Ik wist dat er reacties op zouden komen en wat het zou doen met de naam Kraantje Pappie, maar daar ben ik niet echt mee bezig. Sommige kids zitten nu in de fase van hun leven waarin alles stoer moet zijn en die zoiets hebben van: ja, dit kan niet. Waarom doe je dat? En ik was er net zo goed schuldig aan dat ik vroeger ‘Jantje Shit’ liep te roepen. Maar ik ervaar dat niet als negatief. Ik vind het een tof genre. Dat TV Oranje, maar ook de 3J’s en Nick en Simon.”

“Ik kan je best eerlijk toegeven dat ik heel blij ben dat ik dit jaar niet een poging heb gedaan tot een hit scoren of het grootste statement maken. Want het valt niet te ontkennen dat deze jongens gewoon met een bom dwars door alles en iedereen zijn heen gegaan”, zegt hij als hem wordt gevraagd of hij ruimte heeft gemaakt voor de nieuwe generatie ofwel New Wave. “Ik denk dat het onterecht en redelijk arrogant zou zijn als ik zou claimen dat ik daar ruimte voor zou moeten maken of heb gemaakt. Ik ben blij dat ik niet dit jaar Crane II of Crane III heb gedaan. Ik denk dat ik het niet eens had gewonnen. De ogen waren gewoon allemaal die kant op. Dan kan je plaat nog zo goed zijn, maar zo simpel is het. New Wave, dat heeft Nederland nog nooit gezien. Ronnie zei op een gegeven moment tijdens de Paradiso show ‘Het is gewoon de Buiten Westen van nu.’ Toen ik dat zag dacht ik nog: what the fuck lul je nou? Want ik weet for a fact dat die Paradiso show echt moeilijk over de toonbank ging en er veel kaarten moesten worden weggegeven.”

Als hij Kees de Koning was geweest, had hij er wel wat andere dingen mee gedaan. Hij had er misschien wat meer begeleiding op gezet. “Ik vind het bijvoorbeeld live verschrikkelijk. En laat voorop staan dat ik een fan ben, hè. Er is geen jaloezie, ik vind het echt tof. Maar ik voel die Chief Keef-achtige livesetting, die Amerikaanse shit, totaal niet. Ik ben van mening dat het nog groter en beter kan. Een strakke live set met meer effecten, beter licht. Dat zou ik persoonlijk vetter vinden. Maar wie the fuck ben ik? Ze doen Lowlands, slopen ze. Het maakt niet uit waar je ze nu boekt, ze verkopen het uit.”

File0033

En alsof alle bovenstaande werkzaamheden nog niet genoeg zijn, gaan we door met zijn presentatiewerkzaamheden. Kraantje was zelf even vergeten dat Roadtrippers nu op tv is, omdat dat begin september is opgenomen en hij alles al ziet voordat het online gaat. Maar de ambitie om te presenteren heeft hij nooit gehad. “Het is voortgekomen uit interviews. Elke keer als ik bij 101 was of bij BNN voor een interview klikte het gewoon meteen. Ik sprak weleens met programmamakers en die zeiden van: ‘moet je niet een keer auditie doen?’. Toen begon ik met de Social Club en nu Roadtrippers.” Pas toen hij zelf begon met het maken van tv zag hij pas hoe goed Tim Hofman nou eigenlijk is. “Dat is echt bizar. Hoe goed hij en Geraldine dat kunnen. Vind ik echt tof. Het is moeilijker dan ik dacht, maar ik heb wel de ambitie om ooit een talkshow te willen maken en dan terugblikken. Met Polska of Kleine, maar ook met Henk Grol. Gewoon terugblikken van oké, wat ging er echt door je heen op dat moment? Ik weet van mijzelf dat ik weleens twee/drie weken echt onzeker ben geweest over Crane III. Je hebt New Wave, je hebt Nielson en je hebt Miss Montreal, moet ik het dan überhaupt wel doen?”

“Twee jaar geleden zou ik mijn onzekere dagen niet met jullie delen”, vertelt Kraantje als we hem vragen naar zijn onzekerheden. “Als iemand mij dan zou vragen hoe het gaat, zou ik zeggen: ‘Ja, fucking goed. Net een gouden ketting gekocht, zit fucking master, wijven.’ Omdat je een soort ding ophoudt toch? Dus het lijkt mij leuk om over 5 tot 10 jaar te gaan zitten met Polska zo van, luister, hoe ging je echt? Ging je slecht toen ‘1 miljoen vrienden’ zo kut ging bij DWDD, zeg eerlijk?”

Verder werkt hij nog aan een boek dat gepland staat voor 2017. “Ik heb een paar hoofdstukken, maar het gaat heel langzaam. Als ik geen uitgever vind, geef ik het zelf uit.” En er komt nieuwe merchandise aan voor Crane III en Bankpioniers. Maar ook nieuwe websites, zoals die voor Crane III. “Mijn nieuwe website wordt mijn agenda. Ik hoop dat het rond de jaarwisseling klaar is. Vanaf dat moment kunnen mensen volledig met mij meekijken met alles wat ik doe. Zowel privé, als zakelijk. Sommige dingen hoeft niet iedereen te weten, maar voor de rest mag iedereen gewoon weten hoe ik een week indeel. Mensen mogen best zien dat ik op zaterdagavond een verjaardag van mijn tante heb en ik daarna moet optreden in Kerkrade. Dat mensen weten ‘haha, hij was op de verjaardag van z’n tante. Ik net ook.’ Dat is grappig.”

“Ik ben een beetje moe van het de hele tijd nadenken over wat laat ik wel zien, wat laat ik niet zien,” gaat hij verder. “Helemaal in deze tijd van social media. Ik ben helemaal geen social media fan, dat weten mensen ook. Ik ben er al een keer een half jaar mee gestopt. Het kutte is, je merkt toch dat het veel invloed heeft. Een venue vindt het gewoon nice dat jij 50k likes op je Facebook hebt of relevant bent op Instagram, omdat iedereen het gelooft. Het heeft ook invloed, dat valt niet te ontkennen.” Vandaar ook de Feestie Vie vlogs. “Ik had voor mezelf de knoop doorgehakt, van oké, het moet er wel zijn.”

Het is bekend dat Kraantje lange tijd aan judo heeft gedaan. Hij was er buitengewoon goed in, maar traint nu niet meer. Kijken doet hij wel heel veel. Hij heeft er in ieder geval veel van geleerd. Dingen die hij nu ook nog in het dagelijkse leven toepast. “De mentaliteit, weten wanneer je moet pieken, je voorbereiden, de discipline hebben om echt die knop om te zetten en ergens voor te gaan. Maar ook het omgaan met tegenslagen en respect hebben voor elkaar. Ik had in die tijd ook last van eetstoornissen, moest diëten en was veel bezig met mijn lichaam. Dat was het negatieve eraan.” Hij is redelijk neurotisch wat betreft eten, bekent Kraantje. “Ik denk echt wel, oké deze week twee keer vet gegeten, nu twee dagen anders eten. Ik probeer wel elke dag te trainen. Toen ik weer veel ging optreden, vond ik dat ik geen tijd had om te sporten. Ik vrat toen ook de hele dag. Maar nu begin ik er meer structuur in te krijgen. Ik ga ’s avonds eerder naar bed en ’s ochtends trainen. En zorgen dat ik goed eet en drink.”

Crane III zal op 1 juli 2016 worden uitgebracht. Voor nu kan je de onlangs verschenen Banktape 1.0 beluisteren en kan je de videoclip, Waar Zijn De Dagen, van Crane II bekijken.

Tekst: Charisa Chotoe
Foto’s: Ali Mousavi