Kraantje Pappie: “Ik hou van aandacht, dus zou ook graag TV doen.”

Mijn debuut is een facking wereldplaat”, zegt Kraantje Pappie op zijn single ‘Hoop Nu‘, dus belde Puna met de Groningse rapper om vast vooruit te kijken naar het album Crane dat 13 januari uitkomt. Ook blikken we nog even met hem terug op Het Grote Tourtje van Noah’s Ark.

Vorige week vrijdag kwam met een show in Paradiso een einde aan die tour, waarmee gelijk het vijfjarige bestaan van hiphoplabel Noah’s Ark gevierd werd. Het was een gekkenhuis, vertelt Kraantje Pappie. “Volgens mij was het op vijftig kaarten na uitverkocht en de hele zaal ging los.” Iets wat hem vaker overkwam dit jaar, zoals op zelfbenoemde hoogtepunten Lowlands en de Amsterdamse Uitmarkt. “Ik heb altijd veel waarde gehecht aan het bouwen van een show, ik denk dat dat wel een soort trademark is”, vertelt hij. “Ik was vroeger een fanatiek concertbezoeker, voornamelijk binnen het hiphopgenre, en ik ben zó teringvaak teleurgesteld. Zelfs met Jay-Z in de Heineken Music Hall. Ik had zoiets van: ik zie wel dat je uitpakt, maar als ik heel eerlijk ben had je er zoveel meer uit kunnen halen. Dus als iemand naar een show van Kraantje Pappie gaat, dan wil ik dat ze naar huis gaan en tegen hun vrienden zeggen: dom dat je er niet bij was. Ik ben een product en daar betaal je voor, dan wil je niet dat er een half stonede aap op het podium staat.”

Zijn livesucces heeft Kraantje Pappie ook voor een deel te danken aan de beestachtige beats die de stadsgenoten van Noisia voor hem gemaakt hebben. Samen met dit dancetrio werkte hij aan zijn debuutalbum, wat hij toch wel het “allergaafste” vindt dat hem dit jaar is overkomen. “Ik heb de regie zelf in handen genomen, maar soms zeggen die jongens ook gewoon: dit kan beter. Op zo’n moment maak je betere producten, en dat had ik wel nodig. Het nare aan die jongens is ook dat als je ze vraagt om iets te maken, dan doen ze het gewoon, ze kunnen alles. Ik heb ook met jongens mogen werken als Hayzee, SirOJ en Terilekst en dat was heel relaxed, maar dit is anders. Bij Noisia is het vaak over de top vies, dat is waar ik enorm van hou. Soms is het best wel poppy, maar ook in dat rustige zit wel weer het Noisia-geluid. Op de plaat ga ik best wel heen en weer, van vrij hard naar best wel zacht, maar wel met samenhang en dat is de combinatie van mij en Noisia.”

De dag nadat Crane verschijnt mag Kraantje Pappie een show spelen op Noorderslag, het prestigieuze festival in de thuisstad van de rapper. “Ik wil daar een show neerzetten waar ik hopelijk de rest van het seizoen op kan teren, met clubshows en de festivals”, zegt hij. “Ik durf te zeggen dat ik dat nu al een beetje gedaan heb, maar het grappige is dat ik live nu pas vijf of zes tracks speel die op het album staan. Dus ik heb nog zóveel om te primeuren op Noorderslag.” En daarna moet het écht losgaan met zijn carrière. “Het voorlopige doel is vlammen met de plaat en veel shows doen.” Maar daar houdt het niet op met zijn ambitie. “Ik hou van aandacht, dus ik zou graag meer media pakken, de televisie ofzo. Ik zou wel willen doen wat Jörgen Raymann doet, zo’n Raymann is Laat, maar dan een beetje naar mijn eigen smaak invullen.” Of hij dat zou kunnen? “Ik zou het gewoon doen.” Geen twijfels, net zoals met zijn muziek. “Laat ik het zo zeggen: je moet nooit toegeven aan die twijfel. Dat is met alles zo, gewoon gaan.”

Het album van Kraantje Pappie is vanaf vandaag op www.kraantjepappie.nl te bestellen door eerst je e-mail adres achter te laten.

Artikel door Edwin van Dalen | Foto’s door Ali Mousavi

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

12 December

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.