Leafs heeft niets om over te stressen, behalve zijn examens

De nog maar 16-jarige Leafs, artiestennaam van Jahmil Dapaloe, is misschien wel het grootste talent in de Nederlandse rapgame. Na zijn eerste ‘serieuze’ track werd hij getekend bij Noah’s Ark en bracht hij zijn EP Feals uit. Het project bevatte tracks als Alright en Yokomokohama en was daarmee een groot succes. Vrijdag kwam het tweede project uit van Leafs: de Adventures EP. Ter gelegenheid van de release spraken wij Leafs over zijn nieuwe EP, de rol van Ramiks, ‘Big bro’ Sevn Alias, stage diven op Woo Hah! en kinderchampagne.

Leafs begon net als veel rappers van tegenwoordig op Soundcloud. De toen nog 14-jarige Jahmil nam het niet al te serieus en besteedde zijn tijd aan rappen en skaten. Toen de relatie van Leafs een klein jaar later op de klippen liep, besloot hij zijn allereerste serieuze track te droppen: Race. Het nummer was niet alleen voor Leafs een eerste succes. Ook producer/rapper Smith2K (Inmiddels onderdeel van Black Acid) en clipmaker Deebo1017 stonden aan het begin van hun carrière.

Leafs vertelt: “Race had 50.000 views ofzo, wat ook al best bijzonder was. Ik kreeg al wat meer volgers op Instagram en toen kreeg ik ineens een DM van Ramiks en een mail van Noah’s Ark. Ik schrok wel even en heb het toen aan mijn moeder verteld. Die wist tot dan toe nog van niets, ik nam ‘t toen zelf ook niet serieus. Ramiks zei: Yo bro, die nieuwe tune is hard, laten we binnenkort zitten. Ik werd toen uitgenodigd voor een gesprek bij Noah’s Ark met Jiggy Djé. Ik heb geen moment getwijfeld.”

Feals
Na het tekenen van Leafs bij Noah’s Ark verscheen al snel zijn eerste single: Shawty. Het was de tweede track die hij samen met Ramiks had geproduceerd. Leafs: “De eerste track die ik samen met Ramiks maakte was niet super hard, maar de track erna was Shawty. Die hebben we toen gelijk uitgebracht als single.” De track werd een succes en smaakte naar meer. Een klein halfjaar later verscheen de debuut EP van Leafs.

Feals verscheen op 26 mei en bevatte samenwerkingen met Yung Nnelg en Bokoesam. Best opmerkelijk voor een (toen nog) 15-jarige rapper die pas één single op een label had uitgebracht. “Op Alright hadden we nog een tweede verse nodig en ik dacht gelijk aan Nnelgie. Ik kende hem uit Amsterdam en het was snel geregeld.”, vertelt Leafs. De gastbijdrage van Bokoesam op zijn track Yokomokohama kwam voor Jahmil als een verrassing. “Ramiks en ik hadden het wel gehad over Bokoesam, maar ik was het vergeten. Toen bleek dat Ramiks Bokoesam had gevraagd en ineens stond zijn verse op die track. Dat was echt een verrassing. Het is crazy dat zulke namen met me willen werken. Ik kom voor mijn gevoel net kijken en ze showen al zoveel love.”

De EP was een doorslaand succes voor de rapper uit Almere. De tweede single Alright behaalde binnen een paar maanden een miljoen streams en ook andere tracks werden honderdduizenden keren beluisterd. Het succes van Feals bracht ook de eerste grote optredens voor Leafs met zich mee. Zo stond hij afgelopen zomer op Woo Hah! Festival, Down The Rabbit Hole en mocht hij Yung Nnelg bijstaan als support in zijn Grand Slam Tour. Leafs: “Ik trad in Almere weleens op, maar toen ik hoorde dat ik op Woo Hah! geboekt was kon ik het niet geloven. Vorig jaar was ik daar als gast, ik was toen helemaal nog niet bezig met muziek. Mijn optreden was echt packed, ik hoorde later pas dat er een rij stond buiten. Er stonden zelfs een paar klasgenoten van me buiten, die niet meer naar binnen konden.”

Leafs interview

Mentor Ramiks
Na het afleveren van Feals zat Leafs alles behalve stil. “We zijn direct begonnen met werken aan Adventures”, vertelt de rapper. “We hadden nog wat dingen liggen en zijn daarop verder gegaan.” Zoals we al bijna gewend zijn werkt Leafs ook op zijn nieuwe project weer met Ramiks. De rapper uit Almere lijkt een gouden duo te vormen met de producer die hem ontdekte voor Noah’s Ark. Ramiks speelt een grotere rol in de carriere van Leafs dan enkel het maken van zijn beats. “Hij geeft me ook levenslessen, waardoor ik bijvoorbeeld veel perfectionistischer ben geworden. Hij helpt me op muzikaal gebied en geeft me advies over social media. Als je denkt aan mij, dan denk je aan Ramiks.” De sound die Leafs en Ramiks keer op keer afleveren is uniek te noemen, vooral in Nederland. De rapper weet dan ook niet helemaal hoe zijn sound te omschrijven valt. Leafs: “Ik heb geen idee hoe ik het moet noemen, want het komt echt vanuit mij.” Hij denkt even na en vervolgt: “Ik denk dat ik het maar Flexamatic noem.”

“Ik merk niet echt dat mensen mij anders behandelen omdat ik jong ben. Ik ben wel heel open, waardoor ik mensen snel vertrouw. Daar wordt wel eens misbruik van gemaakt en dan switch ik van Leafs naar Jahmil. Gelukkig krijgen mensen me niet zo snel para.” Leafs vertelt verder: “Ik vind het ook niet moeilijk om om te gaan met het geld dat ik nu verdien. Ik heb twee keer een foutje gemaakt, maar daar heb ik van geleerd. Nu doe ik boodschappen met mijn oma op mijn kosten en ga ik met mijn vrienden eten. Omdat ik zo jong ben heb ik ook voor de grap kinderchampagne op mijn ryder gezet. Dat is trouwens best lekker na een show”

Leafs interview

Adventures
De tweede EP van Leafs en Ramiks is inmiddels al uit. Het project bevat tien tracks en maar één samenwerking, met Sevn Alias. “Sevn is my big bro.”, vertelt Leafs. “Ik kwam hem een keer tegen op een festival en keek toen al heel erg naar hem op. Race is ook geïnspireerd door Kifesh van Sevn. De eerste keer dat ik hem ontmoette hebben we het ook niet over een samenwerking gehad. Ik wilde niet die guy zijn die gelijk een tune wil maken.” Toch is de track On Me er gekomen. Leafs: “Ramiks was in de studio met Sevn om Flu & Tip te maken voor Picasso. Ik kwam uit school ook richting die studio en toen had Sevn al een verse staan voor een track met mij. Dat was best wel bijzonder, ik ben ook gewoon fan van hem. Toen Picasso dropte was ik net een gillende keukenmeid.”

Van de achttien tracks die Leafs tot nu toe heeft gedropt, zijn slechts drie nummers een samenwerking met een andere artiest. “Het is niet eens een bewuste keuze om weinig samenwerkingen te doen. Maar ik ben nu een beetje up and coming en als je dan een hit hebt met een gekke featuring dan denken mensen al snel dat je meelift op het succes van die ander.”

Hoewel het project qua sound lijkt op Feals, rapt Leafs over andere dingen op zijn nieuwe Adventures EP. De artiest uit Almere vertelt: “Toen ik Feals aan het maken was, was ik echt in m’n feelings. Het ging veel over vrouwen. Adventures gaat over wat ik nu allemaal aan het meemaken ben. Avonturen. Alles wat ik zie en wat ik meemaak. De track Lingo is bijvoorbeeld gemaakt omdat mensen me een beetje na gingen doen. Dat maakte mijn hoofd heet en toen ben ik naar de studio gegaan. Ik wil met deze tape Feals ook overtreffen. Adventures is tien keer harder. ”

Leafs interview

2018: eerste stage dive en een album
Talent Leafs gaat in 2018 op hetzelfde tempo door. “Ik heb voordat ik Feals maakte al gezegd dat ik twee EP’s wil droppen en dan een album, dus daar ga ik me nu op focussen. Daarnaast wil ik ook een eigen tour, dat is echt nodig. Ik wil veel steden zien. Tilburg was tijdens het voorprogramma van Nnelg al heel sick en Woo Hah! is daar ook. Ik ga mijn allereerste stage dive ook bewaren voor Woo Hah! volgend jaar.” Leafs droomt van grote samenwerkingen voor zijn aankomende projecten. “Ik wil heel graag met Kodie Shane werken, heb je haar weleens gehoord? Gewoon wauw. Daarnaast Lil Uzi Vert én Drake.”

Ondanks zijn grote dromen is Leafs al heel tevreden met wat hij tot nu toe allemaal bereikt heeft. “Ik leef al in een droom, man. Ik heb niets om over te stressen. Behalve mijn examens natuurlijk.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand