Lijpe: “Ik vertrouw sowieso niemand, behalve mijn ouders.”

Vandaag is zijn langverwachte debuutalbum ‘Levensles’ uitgekomen. De in Maarssen opgegroeide Abdel Achahbar, beter bekend als Lijpe, heeft een druk jaar achter de rug. We gingen daarom bij hem langs om het te hebben over zijn album, zijn toekomstplannen en over wat New Wave voor hem heeft betekend.

We hebben lang moeten wachten op zijn eerste album. Het plan was eigenlijk om eerst nog twee EP’s uit te brengen en daarna pas het album te presenteren. Lijpe kreeg veel reacties van fans die het wachten bijna zat waren en daarom heeft hij toen besloten om maar meteen zijn album uit te brengen. Zijn debuutalbum ‘Levensles’ staat voor alle lessen uit zijn leven. ‘Mijn album is als het ware een boek, met 19 hoofdstukken van alle dingen die ik heb gezien en meegemaakt, inclusief drie verschillende bonus hoofdstukken.’ Zo heeft hij een bonustrack voor de mensen die het album streamen via Spotify, een andere bonustrack voor op iTunes en weer een andere bonustrack voor iedereen die een fysiek exemplaar koopt. ‘Ik had vijftig tracks gemaakt en ik had iedere keer een andere selectie. Ik kon niet kiezen, want ik wilde toch deze en dan deze ook. De bonustrack met MocroManiac is echt gemaakt als bonustrack en van de andere twee kon ik niet kiezen. Dus toen kwamen we met dat plan.’

Het album heeft een hele andere sound dan zijn vorige EP. Dit komt door de vele verschillende samenwerkingen en dus verschillende sounds. ‘Ik ben misschien ook serieuzer geworden, wat volwassener en meer all round. Ik probeer ook meer dingen uit, ik zing bijvoorbeeld af en toe op het album.’ Door het vele materiaal aan muziek wat hij nog heeft liggen, zijn er ook al plannen voor een nieuw project. ‘Ik ben sowieso niet van plan om nu te remmen. Ik ben van plan om nu gewoon door te gaan en actief te blijven, dat is belangrijk voor me. Ik heb eigenlijk nog een album klaar, maar daar wil ik nog niet te veel over kwijt.’

In de intro van zijn album heeft Lijpe het over ‘in Marokko wil ik een huis bouwen, want in dit land kan ik het niet langer uithouden’. ‘Daarmee bedoel ik gewoon dat ik hier weg wil op een gegeven moment. Als het kon, was ik nu weg, als ik het geld had.’ Hij vertelt dat dit ook heeft te maken met de manier waarop de samenleving nu in elkaar zit. ‘Je wordt hier toch anders aangekeken, voor mij is dit gewoon een land om hier mijn geld te verdienen. Ik zou liever ieder jaar naar Nederland op vakantie komen, vanuit Marokko. Het heeft ook wel te maken met familie en omgeving. Het is daar
voor mij rustgevender.’

Lijpe door Stacii Samidin - 3 - LQ

Familie is erg belangrijk voor Lijpe, vooral zijn ouders. Hij houdt zijn kring bewust klein. ‘Hoe minder mensen, hoe minder problemen. Dat weet ik uit ervaring. Ik vertrouw sowieso niemand, behalve mijn ouders.’ Waar komen die trustissues vandaan? Hij noemt het ‘flash-acties’. ‘Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld verraders en haters. Het is heel simpel eigenlijk, voor mij zijn dat ervaringen waar ik voor de gek ben gehouden of aan het lijntje ben gehouden.’ Lijpe heeft ook geen vrienden meer, althans hij noemt ze geen vrienden. ‘Het is gewoon familie wat ik om me heen heb. Met familie bedoel ik niet dat je per sé dezelfde achternaam hebt, maar ook de jongens met wie ik ben opgegroeid en tot de dag van vandaag met mij zijn.’

Lijpe was één van de ongeveer twintig artiesten die meegingen naar Schiermonnikoog om te werken aan ‘New Wave’. ‘Dat was voor mij een goede stap, want ik had zelf nog niet echt een project toen. Het was voor mij een tussenstap naar ‘Levensles’. New Wave heeft me sowieso meer succes gebracht, dat ga ik niet ontkennen. Daar werkte ik met veel artiesten en ik sta op een album, maar ik heb veel meer materiaal.’

Lijpe door Stacii Samidin - 5 - LQ

Meer succes betekent ook meer fans. Hij wordt nu herkend op straat, maar dat vindt hij geen probleem. ‘Af en toe moet je weg, heb je haast, maar je probeert wel altijd een foto met ze te maken. Zij zijn wel de reden dat ik dit nog doe en kan doen.’ Hij ziet zichzelf ook als voorbeeld voor zijn fans. ‘Ik zeg dingen in mijn tracks die zij niet moeten doen of die zij juist wel moeten doen. Of waar ze iets van kunnen leren. Het belangrijkste vind ik dat zij weten dat je kunt bereiken, wat je wil bereiken, als je er 100% voor gaat.’ Volgens Lijpe wordt zijn fanbase alleen maar groter en groter. ‘Je kan niet meer om mij heen. Overal waar je rijdt, hoor je mijn muziek. Overal waar je binnenkomt,
hoor je mijn muziek. Je chickie luistert mijn muziek. Je kan me niet hard vinden, maar om me heen ga je niet.’

Lijpe weet dat hij niet voor altijd muziek zal blijven maken. ‘Ik wil op een gegeven moment kunnen zeggen dat dit het was en dan iets anders gaan doen. Misschien begin ik een eigen label en misschien als ik echt naar Marokko ga, ga ik appartementen of huizen verhuren. Maar mijn gedachtes veranderen met de dag, dus morgen kan ik iets heel anders in gedachte hebben. Tot nu toe zijn dat wel de plannen, maar dat is niet iets waar ik elke dag over nadenk. Ik zie de toekomst in ieder geval positief in.’

Geschreven door Renata Soldan | Foto’s door Stacii Samidin

18 comments

Leave a Reply

18 Comments Aan "Lijpe: “Ik vertrouw sowieso niemand, behalve mijn ouders.”"

avatar
500
 
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
stoer
Gast
stoer

Stoer man. Niemand vertrouwen. Klasse. Dan doe je iets verkeerd pik.

azijnzeiker420
Gast

met zo’n kop zou ik ook niemand vertrouwen

Schreeuwenisgeenrap
Gast
Schreeuwenisgeenrap

Stoere boy joh leipe sinds je rapper bent ga je dood voor vieuws

Zuid west
Gast
Zuid west

Die man heeft gelijk ouders boven vrienden

040
Gast
040

Jaaaa jonge is goed pfff jankertje

Gigitty gigitty
Gast
Gigitty gigitty

Ik vertrouw niemand, mij zelf en mijn eigen ouders niet!!! ;D

reth
Gast
reth

Crimineel zijn? Als je gesnapt word of verraden doe je het niet goed en dan pas heb je officieel de stempel CRIMINEEL…

als je weet waarom iemand met je wilt omgaan en zijn doel is kan je altijd de afsomming maken of diegene te vertrouwen is.

Droeftoeter
Gast
Droeftoeter

Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten!

Jasper
Gast
Jasper

het is ‘leip’. ‘Lijp’ is niks. Net als deze gast.

davegans
Admin

Lijp en Leip kunnen allebei. Lijp is echter gangbaarder.

Droeftoeter
Gast
Droeftoeter

Het Groene Boekje noemt enkel ‘lijp’, dus ‘leip’ is niet juist. Dus bovenstaande comment van Jasper is onjuist.

vandebuurt
Gast
vandebuurt

k snap jullie niet man jullie doen alsof jullie t allemaal hebben gemaakt deze jonge is verder dan jullie allemaal kk hoerenzonen

Irie
Gast
Irie

>in Marokko wil ik een huis bouwen, want in dit land kan ik het niet langer uithouden’. ‘Daarmee bedoel ik gewoon dat ik hier weg wil op een gegeven moment. Als het kon, was ik nu weg, als ik het geld had.’

Profiteur dus

samir
Gast

kijk je kan goed rappen maar het word tijd dat je rapt wat je doet en niet te veel weh weh !!

tin3ashin
Gast

Lijpe maakt stappen.
013 Later

tin3ashin
Gast

Sterk lijpe, Goed bezig!
013 Laterz

Boef
Gast
Boef

Deze reactie slaan nergens op deze maanden zijn moeilijk geweest voor lijpe hij heeft het wel gemaakt met levensles ik ben nu beter gefocust

reth
Gast
reth

Alleen al bij het zien van de titel dacht ik al wat voor depressief leven heeft die persoon, na het lezen kan ik je nu al zeggen dat je het never nooit gaat maken vriend. Eigen label? Marokko appartementen of huizen verhuren? Een huis is hetzelfde als een appartement. beter ga je naar school en leer je een vak loser

wpDiscuz