Lina Ice: “Mijn doel is om binnen drie jaar de AFAS Live uit te verkopen”

De 25-jarige Lina Ice brak twee jaar geleden door bij het grote publiek met zijn track ‘Bobbeling Queen’. De zanger heeft sindsdien niet stil gezeten en bracht in 2017 zijn debuutproject ‘Icey’ uit. Eind maart van dit jaar dropte hij het vervolg op zijn eerste EP met zijn ‘ICEY 2’ project. Wij zochten de zanger uit Amsterdam Zuid-Oost op en spraken hem over het hebben van discipline, het moment van zijn doorbraak, zijn liefde voor live instrumenten en meer.

Geïnspireerd door brassbandjes
De liefde voor muziek is voor Lina Ice op vroege leeftijd begonnen. Hij groeide op in een muzikale omgeving en zag om zich heen al vroeg wat muziek met mensen deed: “Ik ben van kleins af aan geïnspireerd door dingen om mij heen, maar mijn eerste echte aanraking met muziek was met drummen. Ik ben opgegroeid in Amsterdam Zuid-Oost en als ik met mijn moeder boodschappen ging doen in de Amsterdamse Poort, zag ik elk weekend brassbandjes spelen. Zij zorgden voor positieve vibes bij een dagelijkse bezigheid als boodschappen doen. Ze maakten mensen echt blij.” Het bleef niet bij kijken naar de bandjes, de zanger besloot al snel zelf aan de slag te gaan met instrumenten: “Ik ben een keer naar een oefensessie gegaan en daar ben ik toen blijven hangen. Toen ik drummen een beetje zat was, heb ik heel random een piano gekocht. Ik ben toen lesjes gaan volgen op Youtube en heb het mijzelf beetje bij beetje aangeleerd. Langzamerhand ben ik gaan zingen daarbij. Ik ben rond mijn 16de echt begonnen met zelf nummers maken.”

Op zijn twintigste had Lina Ice in de gaten dat muziek het echt voor hem moest worden, maar dat was volgens hem zelf niet altijd de meest voor de hand liggende optie. De artiest heeft in zijn jeugd altijd op hoog niveau gevoetbald: “Ik heb heel lang in de jeugd van Telstar gespeeld, tot en met de A1. Het was best wel een grote stap om het voetbal te laten en mij te focussen op muziek, met voetbal verdien je toch veel meer dan met muziek hier in Nederland. Ik had lastige momenten bij het voetbal, ik had geen vader die mij de discipline gaf om door te zetten. Ik kwam te laat op trainingen, had geen motivatie en had geen discipline op het veld. Ik had geen derde coach, daardoor ging het best wel vaak mis. Ik moest stoppen van de club, ik werd weggestuurd.”

Nu hij ouder wordt, lukt het hem in de muziek steeds beter om die discipline wel te hebben: “Ik heb dat mijzelf een beetje aangeleerd. Het is nog niet helemaal daar waar het moet zijn, af en toe geniet ik nog lekker in de club terwijl ik dat beter niet kan doen. Ik heb sinds een tijdje mijn baan bij een telecombedrijf als verkoopadviseur opgezegd zodat ik mij helemaal hier op kan focussen. Nu moet ik wel. Het moet lukken, we stoppen niet totdat het gelukt is.”

Lina Ice

Bobbeling Queen & optredens
Sinds zijn track Bobbeling Queen uit 2016 is het balletje écht gaan rollen voor de zanger. Het nummer heeft hij uitgebracht zonder label, wat betekende dat hij alles zelf moest doen: “Dat maakt het voor mij nog een stukje specialer. Ik heb Bobbeling Queen heel gericht en bewust gemaakt. De beat is geproduceerd door Dopebwoy, wat een goede vriend van mij is. Op dat moment begonnen de “bobbeling beats” in hiphop een hype te worden in Nederland, dus hebben wij daar wel heel bewust voor gekozen. Ik ben niet de eerste die dit in Nederland heeft gedaan, maar ik denk wel dat ik één van de voorlopers ben.”

Het nummer sloeg meteen aan bij het publiek, wat ook voor Lina Ice een nieuwe ervaring was: “Ik had nog nooit zo iets meegemaakt, het was leip. Ik was als bezoeker op Vestival, waar die track op één dag zeker wel acht keer gedraaid werd. Ik was op dat moment upcoming, dus ik denk dat elke DJ dacht dat zij de eerste waren die dat nummer draaiden. Dat was voor mij wel een moment dat ik echt trots op mijzelf was. Op dat moment was ik al lang bezig, ik kom van ver. Mensen zien vaak alleen het succes, wat er is gebeurd om daar te komen weten ze vaak niet.”

Hoewel Lina Ice zichzelf op de kaart heeft gezet met zijn herkenbare “bobbeling-sound”, is dit niet altijd zo geweest: “Ik heb die sound mijzelf wel echt eigen gemaakt. Ik ben eigenlijk een R&B zanger, ik ben ook met R&B opgegroeid. Ik denk dat je dat ook nog steeds in mijn sound terug hoort, het is bobbeling maar je hoort die R&B invloeden duidelijk terug”. Eén van de leukste dingen aan artiest zijn, vind Lina Ice het optreden: “Het is mijn taak om mensen te amuseren in de club, ik krijg daar heel veel liefde voor terug. Het is een waardering voor mijn werk. Optreden vind ik veel leuker dan in de studio zitten, ik zie mijzelf ook echt als entertainer. Ik neem dansers mee, ik dans zelf. Ik onderscheid mij met mijn shows van de rest in Nederland.”

Icey 2 & AFAS Live
Het nieuwste project van de zanger staat inmiddels iets langer dan een week online. De zanger is tevreden met de release van de ‘ICEY 2’ EP: “De streams lopen goed op, ik heb wel het idee dat hij goed wordt ontvangen.” Het proces naar de EP toe begon vrijwel direct toen hij tekende bij Sony Music: “Ik ben sinds juni 2017 hier getekend en wilde zo snel mogelijk een plaat uitbrengen. Ik wilde een project dat puur voor de clubs was, ik denk dat mijn levensstijl daar op dit moment ook het beste bij past. Ik wil het hebben over de dingen die ik leef en op dit moment ben ik gewoon vaak in de clubs te vinden. Voor optredens, maar ook in mijn vrije tijd.” Over het doel van de EP is Lina Ice duidelijk: “Het is belangrijk dat mensen zich lekker gaan voelen door mijn muziek. Ik wil good vibes brengen. Ik hoop dat Icey 2 goed belandt bij het publiek en een goede opstap is naar mijn volgende project. Ik zie mijn EP als opstapje naar dingen die ik later wil doen, je bent nooit uitgegroeid. Goud gaan zou leuk zijn, maar dat hoeft allemaal niet perse van mij. Ik denk dat dit pas het begin is.”

Hoewel de artiest net zijn tweede project heeft uitgebracht, is hij alweer volop bezig met zijn aankomende album: “Mijn album komt in de zomer of net na de zomer uit. Ik heb al aardig wat liggen, ik zit nu op 25% denk ik.” Op het album gaan wij een andere sound van de zanger horen, vertelt hij: “Tot nu toe gaat mijn muziek veel over vrouwen, uitgaan en good vibes. Op mijn album wil ik dieper ingaan op dingen in mijn leven, mensen gaan een andere kant van Lina Ice horen. Ik ben op dit moment bezig met het samenstellen van een live band, waar ik muziek mee ga maken en mee wil gaan toeren. Ik heb dat altijd al willen doen, misschien is dat wel ontstaan door de brassbandjes die ik in mijn jeugd altijd zag.”

Het uiteindelijke doel voor Lina Ice is uitgroeien tot één van de beste entertainers in Nederland: “Het is lastig om te zeggen wat het final product is, aangezien ik zelf nog niet weet wat het helemaal gaat worden. Maar het wordt epic. Ik ben tevreden als mijn zoontje van drie jaar mijn liedjes mee kan zingen. Mijn doel is om binnen nu en drie jaar de AFAS Live uit te verkopen met mijn show. Het is een plek dicht bij de buurt waarin ik ben opgegroeid, ik denk dat het de cirkel rond zou maken.”

Tekst: Tim de Ridder | Foto’s: Esmeralda Engels

X